Foto: Shutterstock
Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

125 gsviests (istabas temperatūrā)30 gpūdercukurs240 gmilti šķipsnasāls1 liela ola150 mlzemenes svaigi sakultas ar cukuru300 gzemenes

Sagatavošana

1

Kā pamatu izmanto kulta sviesta mīklu, kuru ieklāj tartes formā (diametrs 22 cm), cepot plātsmaizi groziņa veidā. Ja dubultosi produktu daudzumu, varēsi cept lielākā pannā. Tikai, mīklu ieklājot pannā, jāveido nelielas vertikālas maliņas, lai svaigajam ievārījumam ir kur aizķerties.

2

Liek karsēties cepeškrāsni uz 190ºC. Ar mikseri sakuļ mīksto sviestu ar pūdercukuru, līdz veidojas gaisīgas putas. Atsevišķā bļodā samaisa miltus ar sāli, pēc tam sviestā pamazām iemaisa miltus. Pēdējo mīklā iemaisa pirms tam viegli sakultu olu.

3

Uz galda uzklāj pārtikas plēvi, uz tās liek mīklu, pāri klāj vēl vienu pārtikas plēves gabalu. Izrullē mīklu apaļa diska veidā. Saglabājot mīklas disku starp pārtikas plēvēm, liek to ledusskapī dzesēties apmēram 45 minūtes.

4

Atdzisušu mīklu izņem no ledusskapja un turpina rullēt disku lielāku un plānāku, līdz tas ir 3 mm biezs. Tādējādi no mīklas plātnes centra varēs izgriezt pietiekami lielu disku, kas būs piemērots tartes formas izklāšanai, vertikālās maliņas ieskaitot, kā arī mīkla paliks pāri, lai to sagrieztu stērbelītēs un izveidotu dekoratīvo pinumu.

5

Tartes formu iesmērē ar sviestu un izklāj ar mīklu, šur tur sadursta ar dakšiņu. Pa virsu to izklāj ar foliju un uz tās uzber rīsus vai zirņus, lai būtu smagums. Liek sagatavoto formu karstā cepeškrāsnī, cep 10 minūtes. Noņem foliju ar smagumu un turpina cept vēl 5 minūtes.

6

Noliek groziņu dzesēties. Tikmēr atlikušo mīklu sagriež stērbelēs pinumam, apmēram 1,5 cm platas. Sablenderē zemenes ar cukuru tik daudz, lai varētu noklāt groziņa pamatni ar svaigo ievārījumu. Ievārījuma saldumu katrs sajauc pēc savas gaumes, bet jāņem vērā, ka tas būs vienīgais cukurs visām zemenēm kopumā.

7

Kad groziņš ir atdzisis, plānā kārtā tajā liek ievārījumu, tam pa virsu veselas vai lielākās zemenes pārgrieztas uz pusēm. Pāri zemenēm veido mīklas stērbeļu pinumu.

8

Liek kūku karstā cepeškrāsnī un cep 30 minūtes, līdz dekoratīvais pinums ir zeltains un zemenes izcepušās. Kad kūka atdzisusi, to apkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!