Foto: Shutterstock
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.
45Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

100 gsviests5 olas100 mlūdens100 mlbaltvīns200 gmilti šķipsnamelnie pipari0.5 TKsāls1 TKsvaiga timiāna lapiņas (vai pustējkarote kaltēta timiāna)200 glabi kūstošs siers50 gparmezāna siers

Sagatavošana

1

Vispirms nomēra visas sastāvdaļas, jo, kad uzsāks gatavot mīklu, vairs nebūs laika neko mērīt un svērt.

2

Sarīvē sierus un noplucina timiānam lapiņas.

3

Liek karsēties cepeškrāsni uz 220ºC. Sagatavo divas cepamās plātis, tās izklājot ar cepampapīru.

4

Katlā ar biezu dibenu, kas labi uztur siltumu, ielej ūdeni, vīnu un pieliek sviestu, uzvāra. Noņem katlu no uguns, pievieno miltus, sāli un piparus, samaisa, līdz veidojas gluda mīkla.

5

Liek katlu uz vidēji spēcīgas uguns un karsē mīklu, to nepārtraukti maisot, līdz veidojas mīklas bumba (apmēram 1 minūti).

6

Pārliek mīklu mikserī, ļauj mirkli tai atdzist, apmēram 2 - 3 minūtes. Pievieno vienu olu un ar mikseri sakuļ, līdz ola pilnībā sajaukusies ar mīklu. Ar lāpstiņu sastumj visu mīklu kopā, pievieno otru olu un atkal kuļ, līdz mīkla ir gluda un vijīga. Pa vienai tāpat kā iepriekšējās iekuļ vēl divas olas. Viena ola paliek bumbiņu apsmērēšanai pirms cepšanas. Ļoti svarīgi ievērot principu, ka nākamo olu drīkst pievienot tikai tad, kad iepriekšējā pilnībā sajaukusies ar mīklu.

7

Mīklai pievieno kūstošo sieru (parmezānu izmantos vēlāk) un timiānu, samaisa ar karoti vai sakuļ ar nelielu ātrumu mikserī.

8

Ar tējkarotes un tīra pirksta palīdzību uz cepamplātīm liek nelielas mīklas piciņas, apmēram 2 cm diametrā. Tās jāliek izretināti, jo cepoties pūtīsies lielākas, apmēram 4 cm attālumā vienu no otras.

9

Sakuļ pēdējo olu un ar kulinārijas otu apsmērē siera bumbiņas. Vienlaicīgi ar otu var pielabot, ja nepieciešams, bumbiņu formu. Apkaisa bumbiņas ar parmezāna skaidiņām, uzmaļ nedaudz svaigus melnos piparus, apkaisa ar dažiem jūras sāls graudiem.

10

Liek pannu karstā cepeškrāsnī uz 10 minūtēm. Pēc tam samazina karstumu uz 180ºC un cep 15 - 25 minūtes, līdz bumbiņas ir uzpūtušās, zeltainas ar kraukšķīgām, sausām maliņām. Pasniedz siltas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!