Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Šis ēdiens ir gatavots pēc risotto principa un ir ļoti ātri pagatavojams, ja "pie rokas" ir gadījusies novārīta biete. Un arī aktuāls, jo nesatur glutēnu, kas mūsdienās dažiem ir nepieciešamība, dažiem filosofija, dažiem – modes lieta.

11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 3
200 gprosa1 gab.biete, vārīta1 gab.sīpols2 gab.ķiploka daiviņas60 gParmezāna siers0.5 gab.citrona sula60 mlsausais baltvīns pēc garšasbuljons pēc garšasdilles2 TKolveļļa pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Sāk ar prosu – ieber bļodiņā, uzlej verdošu ūdeni, apmaisa un nokāš. Atkārto to pašu vēl 2 reizes.

2

Bieti notīra, pārgriež uz pusēm. Vienu pusi sablenderē, otru – sagriež smalkos salmiņos.

3

Smalki sagriež sīpolu, sakapā ķiploku. Liek uz pannas olīveļļā lēni cepināties.

4

Kad sīpoliņi kļuvuši skaisti caurspīdīgi, pievieno prosu un nedaudz apcep.

5

Pielej šļuku baltvīna. Protams, var jau bez tā iztikt, bet tomēr ir liela atšķirība - vīns ēdienu padara daudz aromātiskāku, pateicoties tajā esošajai garšu buķetei.

6

Pieliek sablendētās bietes, kārtīgi apmaisa.

7

Tagad kārta buljonam. Tas var būt gan dārzeņu, gan vistas, gan gaļas - kas nu kuram iet pie sirds.Vislabāk izmantot mājās vārītu buljonu, bet, ja ticība atļauj, var izmantot buljona kubiņu. Sliktākajā gadījumā – "Anniņu bez sāls" vai sāli un ūdeni.

8

Buljonu lej klāt pa kausiņam – diviem tad, kad prosa vēl nav pilnībā uzsūkusi iepriekšējo daudzumu, bet vairs nepeld šķidrumā, neaizmirstot nepārtraukti maisīt!

9

Kad prosa jau gatava (gatavības pakāpe būtu jānosaka katram pašam - kam tīk neliels kraukšķis, kam pavisam mīksts grauds), pievieno salmiņos sagrieztās bietes, pierīvē parmezānu un piespiež citrona sulu. Ja nepieciešams, pievieno arī sāli.

Pasniedz ar smalki sakapātām dillēm un rīvētu parmezānu. Ja vēlas pavisam vieglu variantu, sieru uzrīvē tikai pie pasniegšanas. Ja grib sātīgāku un krēmīgāku – pievieno arī kādu ēdamkaroti sviesta.

Gards, ka nenoēsties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!