Foto: Shutterstock
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
240Minūtes
21Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
2 cukīni (dzeltens un zaļš)2 baklažāni6 tomāti2 ĒKolīveļļa1 TKrīvēti ķiploki1 TKtimiāna lapiņas šķipsnasāls šķipsnamelnie pipari1 sīpols1 ĒKrīvēti ķiploki2 burkāni2 seleriju kāti2 paprikas (dzeltena un sarkana)1 čili pipars2 ĒKeļļa1 ĒKsviests800 gkonservēti tomāti (smalcināti)2 timiāna zariņi pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari6 bazilika lapiņas

Sagatavošana

1

Gatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, sarīvē ķiploku, nelielos gabaliņos sagriež burkānus, selerijas, paprikas, čili pipariņu.

2

Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus, visus cep, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti, apmēram 10 minūtes. Tad pievieno ķiploku un karsē vēl 1 minūti. Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Nogriež minimālu karstumu un sautē mērci 20 minūtes.

3

Tikmēr liek karsēties cepeškrāsni uz 140ºC. Sagriež plānās šķēlēs ratatuja dārzeņus - cukīni, baklažānus un tomātus. Ēdiens būs īpaši glīts, ja izvēlētie dārzeņi, sagriezti šķēlēs, būs apmēram vienādā diametrā.

4

Kad mērce gatava, to liek blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē vienmērīgu mērci. To liek dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto ratatuja dārzeņu šķēles: baklažāns, cukīni zaļš, tomāts, cukīni dzeltens, baklažāns…

5

Nelielā bļodiņā lej eļļu, kurā iejauc sarīvētu ķiploku un timiāna lapiņas. Dārzeņus apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, aplslacina ar sagatavoto olīveļļu. Pannu ar dārzeņiem apsedz ar foliju un liek siltā cepeškrāsnī un cep, līdz tie mīksti, apmēram 2 stundas.

6

Pēc 2 - 2,5 stundām dārzeņiem noņem foliju, pagriež spēcīgāku uguni, paaugstinot temperatūru līdz 175ºC, un turpina cept apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi glīti karamelizējušies.

7

Pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!