Foto: Publicitātes foto
Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

480 gmilti250 mlpiens2 TKsausais raugs55 gkausēts sviests2 olas100 gcukurs1 TKsāls4 ĒKeļļa+2EK trauku ietaukošanai PILDĪJUMAM:300 gbiezpiens2 olas50 gpūdercukurs saujarozīnes1 ĒKvaniļas ekstrakts

Sagatavošana

1

Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 gramus miltu, 250 ml piena un 2 tējkarotes sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.

2

Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmanto virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, vienu olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 gramus miltu un eļļu. Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).

3

Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1-1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.

4

Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.

5

No atlikušajām 3 daļām ar rokām izveido trīs 90 centimetru garas “desiņas”. Tās noliek vienu otrai blakus un sapin bizē. Bizi ievieto cepamās formas ārējā malā, izveidojot apli, bizes galus savij kopā (vidū tiks liets pildījums). Formu pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 40 minūtes.

6

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

7

Pagatavo pildījumu, samaisot visas tā sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej cepamās formas mīklas vidū. Mīklas daļu pārsmērē ar viegli sakultu olu.

8

Liek cepties uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 35-45 minūtes.
Pilnībā atdzesē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!