Foto: D.Lase

Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.

9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

50 gsviests ("Baltais" eko)500 gselerijas sakne, bio1 kgkartupeļi, bio2 gab.buljona kubiņi, bio200 gskābs krējums ("Baltais" eko)1 ggaršvielu maisījums, (Sonnentor Nanas bio Tabbouleh)25 gpopkorns ("Rupunzel" bio)10 gkokosriekstu eļļa, bio pēc garšasHimalaju sāls

Sagatavošana

1

Seleriju un kartupeļus nomizo, sagriež palielos kubiņos.

2

Katlā izkausē sviestu, liek tajā dārzeņus, buljona kubiņu, uzliek katlam vāku un, dažas reizes apmaisot, sautē mīkstus.

3

Tikmēr otrā katlā uzkarsē kokosriekstu eļļu, ieber tajā popkornu, uzliek vāku un pagaida pāris minūtes, kamēr tas beidz paukšķēt (katlam jābūt vismaz 1,5l, lai gatavais popkorns no tā neizkāpj ārā). Tūdaļ pārber bļodā, apkaisa ar sāli un tabbouleh garšvielu maisījumu*.

4

Kad zupa gatava, tai pievieno skābo krējumu un tabbouleh garšvielu maisījumu un samaļ blenderī (pulse režīmā, lai kartupeļi nesaiet klīsterī) vai sastampā ar kartupeļu mīcītāju viendabīgā masā. (Zupas biezumu var pieregulēt pēc gaumes - pievienojot karstu ūdeni).

5

Pasniedzot zupā liek popkornu, ēd nekavējoties, kamēr popkorns nav izmircis - vēl ir kraukšķīgs.

P.S. Zupu var pagatavot arī vegānu, būs ļoti garda tik un tā - tad sviesta vietā izmanto augu eļļu, bet skābo krējumu vienkārši nepievieno.

* Sonnentor Nanas bio Tabbouleh sastāvā ir: bio piparmētras, pētersīļi, tomāti, citrona miziņa, ķiploki, sīpoli, rudzupuķes, kliņģerītes un kumins; jūras sāls.

Izmaksas

Visu nopirku, iztērējot 16,44 eiro, no tā zupai izlietoju produktus 3,61 eiro vērtībā, tas nozīmē, ka viena porcija bio zupas izmaksāja 0,90 eiro. Kas nekaiš bio ēdienu ēst?! (un pārpalikušo popkornu varēšu gatavot un kraukšķināt vēl gadu, no kokoseļļas iznāks vēl daudz svaigēdāju kūku, garšviela, sviests, krējums un buljons tiks lietots vēl ne vienām vien pusdienām.

Komentārs

Sāls biosertificētā veidā nepastāv, tādēļ popkorna apkaisīšanai izmantoju Himalaju smalkā maluma sāli. Zupā sāls vietā ieliku buljona kubiņus (eko kubiņi ar to ir labi, ka nekādi hidrogenēti tauki un E cipari tur nevazājas, un dārzeņu ir 4, 5 un reizēm pat 10 reižu vairāk par to nabadzību, kas parastajos kubiņos. Protams, tas nav tas pats, kas īstu buljonu vārīt, tomēr kā zaļumu sāls - nekāda vaina šādam eko kubiņam.

10 g Cosmoveda bio kokosriekstu eļļas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!