Foto: DELFI
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

bērzlapes milti sakultas olas pēc garšassāls eļļa cepšanai

Sagatavošana

1

Nomazgā bērzlapes, novelc krāsaino miziņu no virsas, cik nu tā padodas šādai mizošanai, nogriez arī kātiņu, tā, lai paliek tikai cepurīte. Šai receptei derēs visas vasaras bērzlapes, kas nav rūgtas – parasti tās atrodamas skrajā mežā, sūnās un nav tik plānas kā vārāmās, bet, ja ir šaubas par to, vai bērzlape derēs, piešauj mēli pie kātiņa vai nokod mazu gabaliņu, ko pēc tam izspļauj. Ja sēne ir rūgta, tā neder, bet, ja nav – karbonāde jeb sēņu plāksnīte sanāks labu labā.

2

Ņem bērzlapju cepurītes un līdzīgi kā parastās karbonādes katru no abām pusēm apviļā sakultā olā un miltos. Tad liek sēnes uz pannas sakarsētā eļļā, uzkaisa sāli un apcep no abām pusēm. Var ar cepamo lāpstiņu nedaudz uzspiest, lai iztek visa sēnes sula.

Foto: DELFI

Ēd siltas vai atdzesētas!

Starp citu, šādas saceptas karbonādes var ielikt arī saldētavā un vēlāk ziemas spelgonī atkal uzsildīt uz pannas, atceroties skaisto vasaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!