Foto: Shutterstock
Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!
120Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 20
1.1 kgmilti200 gsviests30 gslapjais raugs0.5 lpiens1 ola3 ĒKcukurs1 TKsāls PILDĪJUMAM:600 gžāvēts speķis2 gab.sīpoli pipari ola pārsmērēšanai

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Katlā lej pienu, pievieno tam gabaliņos sagrieztu sviestu, uzsilda uz lēnas uguns līdz aptuveni 36-40 grādiem un maisa, līdz sviests izkusis. Bļodiņā sadrupina raugu, pievieno tam cukuru, nedaudz silta piena, izšķīdina raugu, ļauj tam uzbriest 10 minūtes.

2

Lielā bļodā iesijā kilogramu miltu. Pievieno arī izšķīdināto raugu, pienu ar sviestu un olu, kas sakulta ar sāli. Mīca mīklu, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus un turpina mīcīt, līdz mīkla vairs nelīp klāt rokām.

3

Gatavo mīklu saveļ bumbā, liek bļodā un bļodu liek līdz 40 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī rūgt.Mīklu var raudzēt arī istabas temperatūrā vai arī uz radiatoriem.

4

Raudzēšanas laiks ir atkarīgs no tā, kur mīkla tiek raudzēta. Vidēji mīkla rūgst apmēram 45-60 minūtes. No šāda sastāvdaļu daudzuma sanāks 1,8-2 kg mīklas.

5

Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Speķi sīki sakapā ar sīpoliem, pieliek piparus.

6

Darba virsmu pārkaisa ar miltiem. Uzbriedušo mīklu atmīca, sadala divās daļās. Mīklu izrullē, sākot no malas, liek uz tās krietnu tējkaroti speķa pildījuma, pārloka pāri mīklu un ar atbilstoša diametra glāzi vai krūzīti izspiež pusmēness formas pīrādziņu.

7

Mīklu var arī savirpināt garenā "desiņā", sagriezt ar asu nazi gabaliņos un katru gabaliņu izrullēt apaļā formā, liekot centrā pildījumu, pārliekot pāri mīklu un ar pirkstiem veikli aizlipinot savienojuma vietu,veidojot glītu pīnīti. Kā to paveikt, uzzināsi šajā padomrakstā ar video pamācību.

8

Sakarsē krāsni līdz 220-230 grādiem.

9

Pīrāgus liek cepešpannā nedaudz atstatus vienu no otra, jo cepoties tie uzbriedīs. Atstāj pīrāgus uz plāts "atpūsties" un uzbriest aptuveni 20 minūtes.

10

Pārsmērē ar olu un liek cepeškrāsnī uz aptuveni 15-18 minūtēm, līdz speķa pīrādziņi ir skaisti zeltaini.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!