Foto: DELFI
Šī kūka ir kā radīta ziemas sezonas svētkiem - tajā jūtama tīkami mājīgā un sildošā garša, ko sniedz kanēlis, kardamons un muskatrieksts. Ņem vērā, ka kūka ir pateicīga eksperimentiem - kaltēto ķiršu vietā vari izmantot citas ogas un augļus, piemēram, žāvētas dzērvenes, aprikozes, plūmes vai cidonijas.

Ja neesi saldummīlis, cukuru var nelikt! Aiz auss liec arī padomu, ka kūku ieteicams cept pāris dienas pirms ēšanas, tad garšas būs kārtīgi savilkušās.

20Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
300 grozīnes200 mlapelsīnu sula200 gsviests50 gbrūnais cukurs100 mlpiens15 gcepamais pulveris250 gmilti0.5 TKsoda1 gab.ola1 TKkanēlis, muskatrieksts, kardamons100 gkaltēti ķirši1 gab.apelsīna miziņa50 gmandeles50 gIndijas rieksti50 gmarmelāde50 gvalrieksti50 glazdu rieksti1 gab.apelsīnu sula50 gkaltēti ķirši30 gmarmelāde

Sagatavošana

1

Kūkas gatavošana sākas vismaz vienu dienu iepriekš – rozīnes pārlej ar svaigi spiestu apelsīnu sulu un atstāj istabas temperatūrā uz nakti mērcēties.

2

Nākamajā dienā gatavo kliņģeri – uz mazas uguns izkausē sviestu, iemaisa tajā cukuru, pienu un pusi miltu (125 g).

3

Citā traukā sajauc sausās sastāvdaļas – atlikušos miltus, garšvielas, sodu un cepamo pulveri. Visu kārtīgi samaisa.

4

Sausajā masā iemaisa izmērcētās rozīnes (pirms tam rozīnes nedaudz nosusina uz papīra dvielīša).

Foto: DELFI
5
Pievieno veselus riekstus, mazos gabaliņos sagrieztu marmelādi, kaltētos ķiršus un no viena apelsīna norīvētu miziņu. Pievieno vienu olu. Visu kārtīgi samaisa.
Foto: DELFI
6
Mīklu lej ietaukotā gredzenveida cepamajā formā un liek sakarsētā cepeškrāsnī (150 grādi) un cep 60 minūtes.
7

Gatavo kūku uz pāris stundām noliek vēsā vietā pilnībā atdzist un tikai tad to izņem no formas.

8

Izspiež sulu no viena vidēji liela apelsīna un lej mazā katliņā. Pievieno smalki sagrieztu marmelādi un žāvētus ķiršus vai dzērvenes. Piecas minūtes maisot visu karsē uz ļoti mazas liesmas. Tad karsto virumu pārlej pāri kūkai un to noliek malā savilkties.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!