Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Ja tev garšo portugāļu slavenās olu krēma kūciņas "pasteis de nata", tad noteikti būsi stāvā sajūsmā arī par šo krēmīgo tarti. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Sastāvdaļas paredzētas 20-22 cm diametra formai.

150Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

175 gmilti70 gsviests25 gcukurs1 šķipsnasāls1 ola350 mlpiens50 gsviests200 gcukurs5 olu dzeltenumi30 gmilti citrona miziņa vaniļas pāksts

Sagatavošana

1

Saberž sviestu ar miltiem un cukuru, pievieno sāli, pēc tam olu. Kārtīgi samīca, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.

2

Pa to laiku gatavo pildījumu: miltus sajauc ar aptuveni trešdaļu piena, lejot klāt pa drusciņai tā, lai neveidojas kunkuļi. Pa vienam piekuļ klāt olu dzeltenumus.

3

Liek katliņā cukuru un sviestu, pielej atlikušo pienu.

4

Nogriežam miziņu no puscitrona (ļoti plānu!) un pievieno pienam.

5

Gareniski sagriež vaniļas pāksti uz pusēm. Izgrebj sēkliņas un ar visu pāksti liek katliņā.

6

Maisot karsē katliņa saturu. Pirms uzvārīšanās pievieno piena, olu un miltu maisījumu. Kad viss uzvārījies, ņem nost no uguns un izķeksē vaniļas pāksti un citrona mizas.

7

Kad mīkla atdzisusi, izrullē to 4-5 mm biezumā un ieklāj formā. Nolīdzina maliņas. Tālāk var rīkoties divējādi – var cept visu kopā vai no sākuma krāsnī nedaudz apcept smilšu mīklas pamatni.

8

Ja pamatni sākumā cep bez pildījuma, uzliek tai virsū saņurcītu un iztaisnotu attiecīga lieluma cepamā papīra gabalu un uzber virsū kaltētas pupiņas vai zirņus, lai mīkla nenošļuktu sānos un neuzpūstos vidusdaļā. Šādi sagatavotu formu liek cepties 180°C aptuveni 15 minūtes.

9

Izņem pamatni no krāsns, noņem slogu, izņem cepamo papīru un pārlej ar pildījumu. Cep krāsnī, līdz virsiņa skaisti apbrūnējusi – aptuveni 20 minūtes.

10

Atdzesē un, ja ir vēlme, pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavo tarti var papildināt ar zemenēm, avenēm, mellenēm u.c. ogām.

Gards, ka nenoēsties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!