Foto: Privātais arhīvs
Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.

Bļodā ber miltus, pievieno sāli, cukuru, raugu un samaisi. Pievieno eļļu, siltu ūdeni un mīklu, to nemīcot, apmaisi 10-15 sekundes, līdz visi milti sajaukušies ar ūdeni.

Pārklāj bļodu ar drāniņu un liec siltumā uz aptuveni stundu. Es daru tā: lielāka izmēra katliņā ieleju siltu ūdeni un tajā lieku mīklas bļodu.

Sakarsē krāsni ventilatora režīmā līdz 210 grādiem. Cepeškrāsns apakšējā daļā liec karstumizturīgu trauku, kas piepildīts ar ūdeni. Cepamo plāti izkaisi ar miltiem.

Mīklu sadali divās daļās, liec uz plāts, apviļā miltos no visām pusēm un pāris reizes savirpini katru kukulīti ap savu asi kā vītni, veidojot čabatai raksturīgo formu.

Liec krāsnī uz 22 minūtēm. Izņem no krāsns, pārklāj ar dvieli un ļauj kādu brīdi maizītei atpūsties.

Pasniedz ar eļļas-etiķa-ķiploku mērcīti.

Lai gardi!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!