Foto: DELFI
Kas gan var būt labāks par tikko no krāsns izceltu maizes klaipiņu, ko vēl siltu var lauzt ar rokām un, pilnīgai svētlaimei, baudīt ar kreptīgu ķiploku-etiķa mērcīti! Fokaču vari izmantot arī kā garšīgu piedevu svaigiem lapu salātiem un uz grila gatavotiem ēdieniem.
120Minūtes
16Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 gmilti1 ĒKtimiāns3 ĒKolīveļļa2 TKsāls1 TKcukurs350 mlsilts ūdens1 ķiploka galviņa3 TKsausais raugs MĒRCEI:4 ĒKolīveļļa2 ĒKetiķis4 ĒKūdens2 sakapātas ķiploka daiviņas pēc garšaskapāts rozmarīns0.5 TKcukurs1 šķipsnasāls

Sagatavošana

1

Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, cukuru, raugu un samaisa. Pievieno eļļu un aptuveni 250 ml silta (ne karsta!) ūdens. Sāk maisīt un mīcīt. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni un mīca, līdz iegūta valkana, viendabīgas konsistences mīkla, kas "atlec" no rokām.

2

Pārkaisa mīklas bumbu ar miltiem, apsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā rūgt uz aptuveni stundu.

3

Tad pievieno timiānu un vēlreiz izmīca mīklu. Plāti izkaisa ar miltiem. Mīklu klāj uz plāts, ar rokām izlīdzinot pa plāti, līdz mīkla ir 2-3 cm bieza. Mīklā iespiež ķiploka daiviņas. Tad mīklai ļauj uzrūgt vēl 20–30 minūtes.

4

Krāsni uzkarsē līdz 230*C. Cep maizi apmēram 20 minūtes.

5

Kad fokača izņemta no plīts, apslaka to ar ūdeni, lai neveidojas pārāk cieta garoza, pārkaisa ar rupjās sāls graudiem, pārklāj ar drāniņu un ļauj nedaudz atdzist. Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar kapātiem garšaugiem. Šajā gadījumā es izmantoju dārzā augošās kaķumētras ziedus.

Foto: DELFI
6

Pa to laiku gatavo mērci, samaisot visas sastāvdaļas.

7

Kad maize gatava, visgaršīgāk to lauzt ar rokām un baudīt, pamērcējot sagatavotajā mērcītē.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!