Foto: Shutterstock
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Sauciet mani par izlepušu, bet veikalos pieejamos gatavos marinējumus izvēlos ārkārtīgi reti, gaļu cepšanai gatavoju pati. Mans iecienītākais marinēšanas veids - tā sauktā "ledusskapja marināde", t.i., atveram ledusskapi, atveram garšvielu plauktiņu un raugāmies, kas konkrētajā mirklī uzrunā un kas der gaļas marinēšanai!

Vismaz tā bija līdz brīdim, kad nogaršoju vīnā marinētu šašliku. Recepti aizguvu no cilvēka, kuru uzskatu par īstu labas garšas pazinēju, kurš, savukārt, to ieguva no kāda gruzīna. Vīnā marinētais šašliks izdodas tik izcils, ka būtu grēks turēt sveci zem pūra un nepadalīties ar recepti.

180Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 kgcūkgaļas kakla karbonāde100 mlsausais vīns zaļumi: lociņi, kinza, pētersīļi, dilles, baziliks - pēc sirds patikas un pieejamības, galvenais, ka ir daudz sāls tomātu mērce adžika lociņi

Sagatavošana

1

Gaļu sagriež vidēja izmēra gabaliņos, zaļumus sasmalcina un samaisa, apmēram trešdaļu zaļumu noliek atsevišķi, tie noderēs beigās.

2

Lielā bļodā liek gaļu, pārber ar zaļumiem, pievieno vīnu. Vīna izvēlē galvenais noteikums - tam jābūt sausam! Var likt lietā pašu gatavotu ābolu vīnu, bet derēs arī veikalu plauktos atrodamais. Baltu vai sarkanu? Vienalga! Jārēķinās vien ar to, ka sarkanvīns gaļu nokrāsos tumšāku, bet tas taču nekas!

3

Kad visas sastāvdaļas saliktas bļodā, uzrota piedurknes un ķeras pie darbietilpīgākā procesa - vīna un zaļumu iemasēšanas gaļā. Jāmīca dūšīgi, lai gaļa uzsūc sevī visu vīnu. Pēc tam gaļai ļauj ievilkties pāris stundiņas.

4

Tālāk jau cepšanas jautājums - iekur grilu, sagatavo ogles, gaļu sadur uz iesmiem un ķeras pie cepšanas. Kad gaļa no vienas puses apcepusies, iesmus apgriež un apcepto pusi pārkaisa ar kādu šķipsnu sāls. Kad gaļa ir uzcepusies, ber visu bļodā, pārkaisa vēl ar nelielu šķipsniņu sāls, pārkaisa ar atlikušajiem zaļumiem, visu samaisa un pasniedz ēdājiem. Ja vēlas, pāri var pārbērt arī marinētus sīpolus (tos būs jāpagatavo atsevišķi).

5

Jautāsiet, kas tas par šašliku, kuram nav asumiņa? Atbilde pavisam vienkārša - pagatavo asu mērci! Sasmalcina sīpollokus, ber bļodiņā, pārlej ar tomātu mērci, kam pievienota adžika, un visu samaisa. Vīnā marinētā gaļa ar šo mērci ir izcila garšu kombinācija.

Izmēģini!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!