Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Klasiska Ziemassvētku kūkas recepte angļu gaumē, ko parasti gatavo laicīgi pirms svētkiem – vismaz nedēļu pirms pasniegšanas. Gatavo kūku pēc tam var dekorēt, kā vien sirds kāro – ar sviesta krēmu, marcipāna masu, kausētu šokolādi vai ko citu.
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 16
APAĻAI KŪKAS FORMAI(16 cm, 20 cm vai 25 cm):200 gžāvētu augļu maisījums75 gžāvētas dzērvenes200 gžāvētas aprikozes vai dateles1 apelsīna sula un miziņa250 mlingvera vīns250 gsviests (ist. temp.)250 gMuskovado cukurs1 ĒKvaniļas ekstrakts4 olas250 gmilti1 TKcepamais pulveris2 ĒKmandeļi milti vai kakao1 ĒKgaršvielu maisījums (muskatrieksts, kanēlis, anīss, koriandrs, ingvers)

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160°C.

2

Lielā katlā saber žāvēto augļu maisījumu, dzērvenes, sakapātas aprikozes vai dateles, sarīvētu apelsīna miziņu, sulu un ingvera vīnu. Katliņu karsē uz nelielas liesmas 10 minūtes, līdz žāvētie augļi ir uzbrieduši, bet šķidrums uzsūcies tajos. Katlu noņem no plīts un atdzesē augļu masu.

3

Pusi no sagatavotajiem augļiem ieliek virtuves kombainā un sasmalcina.

4

Sviestu bļodā sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu, lai būtu gaisīga masa. Pakāpeniski pa vienai pievieno arī olas, un visu sakuļ. Tad pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, mandeļu miltus vai kakao, garšvielas – bet vēl nemaisa. Pēc tam bļodā pieber sasmalcināto augļu masu un otru tās daļu. Beigās visas sastāvdaļas viegli iecilā, lai izveidotos gatava mīkla.

5

Sagatavo iecerēto kūkas formu – to izklāj ar cepampapīru un ietauko. Mīklu ievieto formā un izlīdzina. Liek cepties krāsnī.

6

Cepšanas ilgumi:
16 cm forma – 2 stundas;
20 cm forma – 1 stunda 45 minūtes;
25 cm forma ar tukšu vidu – 1 stunda.

7

Kad pagājusi puse no cepšanas laika, kūkas virsmu pārsedz ar cepampapīra sloksni, lai tā pārlieku neapbrūnētu. Kūka būs gatava, ja tajā iedurts kociņš iznāks laukā sauss. Ja tā nav, kūku cep vēl 15 minūtes.

8

Gatavo svētku kūku atdzesē – to var sagatavot laicīgi, jau pirms svētkiem. Ledusskapī tā var stāvēt apmēram nedēļu. Bet, ja kūku iepako pārtikas plēvē, to drīkst arī saldēt. Pirms garnēšanas pilnībā atkausē. Pirms dekorēšanas to var apliet ar vēl kādu glāzīti ingvera vīna vai brendija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!