Foto: DELFI
Pārfrāzējot kāda slavena šefpavāra teikto, – kas var būt labāks par glāzi vēsa, dzirkstoša un garda vīna vai sidra, īpaši vasaras laikā?! Turklāt nu mums Latvijā vairs nav jāmeklē veikalu plauktos svešzemju dzirkstošos vīnus, mēģinot uzminēt, vai tas "būs īstais" – mums ir pašiem savs, Latvijā radīts un no vietējām izejvielām vīna darītavā pie Abavas tapis izcils dzirkstvīns, ar ko svētku reizēs iepriecināt sevi un draugus. Bet ikdienas izkrāsošanai turpat, Abavas vīna darītavā, top teicams sidrs, kurā var sagaršot visu labāko no Latvijas āboliem.

ABAVAS ģimenes vīna darītava sāka savu darbu ar ideju un sapni par vīnogu vīnu, taču eksperimenti ar pašmāju augļiem un ogām pierādīja – arī no mūsu klimatiskajos apstākļos daudz pierastākām kultūrām var tapt izcilas kvalitātes dzērieni ar apburošu garšu un aromātu. Ja dienvidu meitām –vīnogām Latvijas vasaras mēdz būt par īsu un saules par maz, tad āboli, upenes, aronijas un rabarberi aug īsti sulīgi un aromātiski.

Rabarberu dzirkstvīns ir ABAVAS ģimenes vīna darītavas tā saucamais "signature drink" jeb uzņēmuma vizītkarte un pavisam noteikti – Latvijas vīnu superzvaigzne.

Pierādījis sevi dažādās starptautiskās izstādēs un pasākumos, Rabarberu dzirkstvīns cienīgi ieņēmis vietu ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu restorānu dzērienu kartēs un vīna cienītāju mājās.

Rabarberu dzirkstvīns ir sauss (brut) augļu vīns ar elegantu, atsvaidzinošu rabarberu aromātu, pilns priecīgu burbulīšu virtenēm un maigi rožainā tonī. Šīs vīns ir daudzpusīgs – tas būs lielisks gan kā aperitīvs, gan atsvaidzinošs ballīšu dzēriens siltām vasaras dienām, tāpat tas iederēsies omulīgos ziemas vakaros un būs izcils sabiedrotais, baudot vieglus ēdienus.

"Mana sieva abonē angļu žurnālu "Country Living and Interiours" un tur starp padomiem, kā iekārtot lauku mājas, ir iepīti arī raksti ar lauku biznesa idejām. Viens šāds stāsts bija par rabarberu audzētājiem Anglijā, kur uz ziemeļiem no Londonas ir liels reģions, kas pat iesaukts par "Rabarberu trīsstūri". Rakstā bija minēts arī audzētājs, kurš rada no tiem vīnu – tas deva arī man iedvesmu radīt rabarberu vīnu, un 2011. gadā bija pirmais mēģinājums," stāsta ABAVAS ģimenes vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns.

"Pirmais rabarberu vīns gan nebija dzirkstošs, bet foršs, jauks un kraukšķīgs vīns," atceras Mārtiņš. "Reiz kādā degustācijā radās ideja – kā būtu, ja šis vīns būtu dzirkstošs?" viņš stāsta. "Tā savulaik šampanieša darītāji defektu pārvērta par efektu, otrreizējā fermentācijā iegūstot citas garšas un aromātus, kas ļauj vīna skābumam pavisam citādi spēlēties uz mēles kopā ar burbuļiem. Arī rabarberu vīnam burbuļi piešķir pavisam citu garšu un sajūtu."

"Šis dzēriens bijis triju pēdējo Latvijas prezidentu un Eiropas prezidentūras pieņemšanās, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs joprojām atceras, kā viņam vajadzēja skaidrot, kas tas ir par dzērienu un kas ir rabarbers," atceras Mārtiņš Barkāns.

Rabarberu dzirkstvīns viennozīmīgi ir ABAVAS ģimenes vīna darītavas slavenākais dzēriens, kas palīdz radīt svētku sajūtu. Reiz tas palīdzējis sagādāt arī pavisam īpašus svētkus – pirms pāris gadiem Mārtiņš Barkāns saņēma ziņu no kādas meitenes ASV, kura Rabarberu dzirkstvīnu pirms vairākiem gadiem bija nogaršojusi kādā izstādē Itālijā, un šis vīns viņai tā iepaticies, ka to ļoti vēlējusies pasniegt viesiem savās kāzās. Par laimi, tieši tajā laikā ABAVAS vīna darītavas pārstāvjiem bija jādodas uz izstādi ASV – tā 40 pudeles, rūpīgi ievietotas lidmašīnas bagāžā, iekļuva Amerikā un sagādāja šai līgavai pilnīgi unikālas svinības. Ieguvis nedalītu Latvijas vīna cienītāju mīlestību, ABAVAS rabarberu dzirkstvīns ir nopērkams Vācijā, Itālijā, Nīderlandē, Somijā, Igaunijā, to pasniedz vairākos restorānos Roterdamā.

Taču šogad rabarberu dzirkstvīnam solās parādīties pavisam nopietns konkurents – "Ābols apiņos". Ar šo dzirkstošo dzērienu ABAVAS ģimenes vīna darītava dodas šobrīd pasaulē populārās kraft alus koncepcijas virzienā. Tās pamatideja ir garšu miksēšana – "Ābols apiņos" ir ābolu sidrs, kam darīšanas laikā pievienoti apiņi. Līdz ar to šim dzirkstvīnam piemīt ne tikai saldens, svaigs un patīkams ābolu aromāts, bet arī viegls apiņu rūgtums.

"Manam kolēģim Ivaram Gaiļūnam, kurš ir arī aldaris, bija patrāpījusies apiņu sauja, un viņš pamēģināja, kas notiek, kad apiņus pievieno sidram vai ābolu vīnam. Pirmie eksperimenti iekšējā cenzūrā tika nokritizēti, taču Ivars spītīgi meklēja jaunas šķirnes, līdz atrada ļoti interesantus amerikāņu apiņus," stāsta Mārtiņš Barkāns. "Izrādās, šos apiņus kombinācijā ar vienu konkrētu ābolu šķirni, kas arī ir amerikāņu, bet Latvijā aug jau sen, izturot divus mēnešus vīna tvertnē, veidojas burvīga bāze ar jauku, augļainu aromāts, kam klāt ir apiņu rūgtums un raksturs. Visās mērķa grupās – gan profesionāli vīna pazinēji, gan ikdienas vīna un alus baudītāji novērtēja, ka šis dzēriens gan ir kas nebijis un foršs!"

ABAVAS ģimenes vīna darītava sadarbojas ar vairākiem ābeļu audzētājiem, un tās sidrs ir simtprocentīgi radīts no Latvijas augļiem. Arī pati darītava atrodas liela, ilggadīga ābeļdārza ielokā, un šā dārza ābeles dod savu daļu augļu, no kā top garšīgais, sulīgais sidrs. Dzēriens tiek radīts no dažādu šķirņu āboliem, veidojot tā sauktās kupāžas.

"Lielākā daļa ābolu nāk no tuvējās zemnieku saimniecības "Auseklītis", kas ir bijušais kolhoza ābeļdārzs 60 hektāru platībā. Vecs dārzs, interesantas ābeļu šķirnes," stāsta Mārtiņš Barkāns. "Šis ābeļdārzs tika stādīts kā viena Lauksaimniecības Universitātes studenta diplomdarbs, atlasot perspektīvā interesantas, bet eksperimentālas, Latvijai neraksturīgas ābeļu šķirnes." ABAVAS ģimenes vīna darītavas sidri​ radīti no kvalitatīv​ām​ un izcilām izejvielām​ – tie​ ​lieliski​ piestāvēs​ ne tikai​ līksmai un nepretenciozai dzīves baudīšanai draugu lokā​, bet iederēsies arī izsmalcinātos restorānos​, kur sidru var malkot no​ kristāla glāzēm​, pie vakariņām, kas pasniegtas dizaina traukos.

Abavas vīna darītavas dzirkstvīnus var iegādāties lielākajos Latvijas veikalos: "Rimi", "Elvi", "ALK Outlet", "Stockmann", "Sky" un "Elkor", kā arī specializētajos alkohola veikalos, piemēram, "Vīna studija" un "Spirits&Wine". Abavas dzērienu sortimentu meklējiet arī virknē Rīgas un Pierīgas konceptveikalu, kas popularizē Latvijā tapušus produktus, bet ceļotājiem plašs Abavas produktu klāsts pieejams starptautiskās lidostas "Rīga" veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!