Foto: Publicitātes attēli
Lai arī, šķiet, tikai retais nezina faktu, ka Latvija Ginesa rekordu grāmatā ierakstīta kā valsts, kurā ir vistālāk ziemeļos esošais vīna kalns, tieši pateicoties ABAVAS ģimenes vīna darītavai, viņu kvalitatīvajiem un aromātiskajiem dzērieniem, Abavas ieleja nu iezīmējusi Latviju pasaules vīna kartē un sāk piesaistīt vīna cienītājus no visas pasaules.

ABAVAS ģimenes vīna darītava savu darbu sāka ar romantisku ideju un sapni par savu vīnogu dārzu un vīnogu vīnu, taču, tā kā ceļš līdz pirmajām īstajām vīnogu ražām nav ātrs, vīndari savu pieredzi sāka veidot ar pašmāju labākajām ogām un augļiem. Un eksperimenti pierādīja – arī no mūsu klimatiskajos apstākļos daudz pierastākām kultūrām var tapt izcilas kvalitātes dzērieni ar apburošu garšu un aromātu! Ja no dienvidu zemēm nākušajām vīnogām Latvijas vasaras mēdz būt par īsu un saules par maz, tad āboli, upenes, aronijas, rabarberi un ķirši mums aug tik sulīgi un aromātiski kā nekur citur.

stāsta ABAVAS ģimenes vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns. „Mēs daudz mācījāmies, eksperimentējām, pilnveidojām savas prasmes, degustējām paši un aicinājām pie sevis dažādus vīna ekspertus – gan pašmāju, gan ārvalstu. Un tagad ar lepnumu varam teikt – cilvēki ir noticējuši tam, ko darām."

ABAVAS vīna darītavas dzērienu klāsts ir ļoti plašs – viņi darina gan tādus, ko augstu vērtē vīna entuziasti, profesionāļi un augstas klases restorāni, gan dzērienus, kas lieliski izdaiļo ikdienu, ļauj svinēt dzīvi un baudīt vasaru ikvienam.

Lai arī stāsta sākums ir par vīnogām, šobrīd ABAVAS vīna darītavas pamatvērtība ir āboli – sulīgi, ar piesātinātu garšu un tikai Latvijā audzēti. ABAVAS vīna darītava ne tikai sadarbojas ar vairākiem ābolu audzētājiem, bet arī pati atrodas liela, veca ābeļdārza ielokā. Arī šī dārza ābeles dod savu daļu artavas, lai taptu tik aromātiskie baudāmie ābolu vīni. Ābolu vīna darīšanas process neatšķiras no klasiskā vīnogu vīna tapšanas – ir tikai cits izejmateriāls. Pārējais ir identiski – sulas izspiešana, raudzēšana, kupāža, izturēšana. Lai arī Latvijā cilvēki lielākoties izvēlas saldākus vīnus, Abavas vīna darītavā top dzērieni arī sausā vīna cienītājiem.

ABAVAS vīna darītavas piedāvājumā ir divi ābolu vīni – elegantais sausais un izteikti aromātiskais pussaldais ābolu vīns.

Vīndari goda vietā cēluši arī vienu no populārākajām Latvijas ogām - veselīgo un izteiksmīgo upeni, no kuras ABAVAS vīna darītavā tiek radīts brīnišķīgs saldais upeņu vīns. Savukārt vēsākos vakaros lieliski iederēsies ABAVAS vīna darītavas karstvīns, kura īstā sezona, protams, ir ziema.

ABAVAS vīna darītavas piedāvājumā ir arī stiprināto vīnu sērija – "Aroniju velvets" un "Ķiršu velvets". Šie vīni top atbilstoši portvīna darināšanas metodēm un ir izteikti svētku dzērieni, ar kuriem iepriecināt sevi vai pasniegt kā skaistu dāvanu draugiem.

"Aroniju velvets" radīts sadarbībā ar itāļu vīndari un konsultantu - cilvēku ar fantastiskām eneoloģijas zināšanām un pieredzi," stāsta Mārtiņš Barkāns. "Iepazināmies kādā izstādē un uzaicinājām uz Latviju. Te viņš atklāja, ka nonācis dīvainā pasaulē, kur priekšplānā nav vīnogas, taču viņš uzreiz saprata ideju par augļu un ogu vīniem. Kad nonācām pie tvertnes ar aronijām, itālis uzplauka – wow, kas tas ir!? Viņš mums ieteica izveidot portvīna stila dzērienu, kurā būtu nedaudz salduma, nedaudz rūgtuma un ko varētu baudīt uz terases, meditējot saulrietā. Tā arī izdarījām un pie šīs receptes joprojām pieturamies, jo cilvēki „Aroniju velvetu" ļoti novērtē."

Īpašs stāsts ir par ABAVAS vīnogu vīnu "Solaris", kas aizsāka šīs vīna darītavas vēsturi. "Solaris" ir klasisks baltvīns, aromātisks, svaigs un augļains; aromātā jaušamas riekstu un eksotisko augļu notis. Šo vīnu, kas pagaidām tiek darīts ļoti ierobežotā apjomā un uzskatāms par deficītu, augstu novērtējuši Latvijas labākie vīnziņi, iekļaujot to savu pārstāvēto restorānu dzērienkartēs.

"Mūsu galvenais jautājums, stādot vīnogu dārzu, bija – ko no vīnam piemērotām ogām audzēt Latvijā," stāsta Mārtiņš Barkāns. „2010. gadā mūsu vīna dārzā iestādījām ap 40 šķirnēm – lai saprastu, vai Latvijā var izaugt tradicionāli saprotamas vīna šķirnes, no kurām darīt kvalitatīvu vīnu." ABAVAS ģimenes vīna darītavas atradums ir "Solaris" – jauna, agra un izturīga vīnogu šķirne, kas radīta Vācijā un arī Latvijas vasarā spēj sakrāt nepieciešamās īpašības, lai varētu radīt elegantu un "saprotamu" sauso baltvīnu, kas atbilst vīna pazinēju un cienītāju izpratnei par baltvīniem.

Šovasar ABAVAS prezentēs vīna cienītājiem jaunu svētku dzērienu no Latvijas vīnogām – „Fragola"! „Fragola" ir vīnogu dzirkstvīns ar īstu Latvijas stāstu, jo tā pamatā selekcionāra Paula Sukatnieka izlolota vīnogu šķirne "Zilga" – vīnoga, kas ideāli piemērota mūsu klimatam, jo spēj izturēt skarbās Latvijas ziemas un pagūst nogatavoties mūsu salīdzinoši īsajās vasarās. Dzirkstvīnu „Fragola" raksturo izteikts ogu, īpaši meža zemeņu, aromāts, kas to padara īpašu un atšķir no klasiskiem pasaules vīnogu vīniem. Jaunā dzirkstvīna īpašās garšas īpašības pozitīvi jau novērtējis arī Latvijas un Eiropas vadošais vīnzinis Raimonds Tomsons. Pagaidām gan jaunais dzirkstvīns tapis ļoti ierobežotā apjomā.

ABAVAS vīna darītavas vīnus var iegādāties lielākajos Latvijas veikalos: "Rimi", "Elvi", "Alk Outlet", "Stockmann", "Sky" un "Elkor", kā arī specializētajos veikalos, piemēram, "Vīna studija" un "Spirits&Wine". Abavas dzērienu sortimentu meklējiet arī virknē Rīgas un Pierīgas konceptveikalu, kas popularizē Latvijā tapušus produktus, bet ceļotājiem plašs Abavas produktu klāsts pieejams starptautiskās lidostas "Rīga" veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!