Foto: Publicitātes foto
Jau sen šampanietis nav liekams aiz vienādības zīmes Jaungada svinībām. Tas ir kas vairāk. Dzēriens, kas maina baudīšanas kultūru un iemāca tvert katru dzīves mirkli. Par to, kas ir īsts šampanietis, kā to baudīt un kāpēc būtu vērts iepazīt vairāk šo dzirkstošo dzērienu, stāsta restorāna "Bibliotēka No.1" vīnzinis Ivo Orlovs.

Šampanietis varētu būt viens no tiem retajiem dzērieniem, kas ap sevi pulcē daudz mītu un stereotipu. To, ka tas ir tikai Jaungada svinēšanas dzēriens, ka to pienākas baudīt tikai dāmām un ka tas ir tikai smalkāko aprindu ļaudīm, – ikviens vīnzinis apstiprinās, ka tie ir novecojuši stereotipi un priekšstati.

Tas, ka šampanietis ir īpašs, gan ir patiesība. Kaut vai tāpēc vien, ka par šampanieti var dēvēt tikai tos dzirkstošos vīnus, kas ražoti Francijas Šampaņas provincē. Fakts, kas atklāj ekskluzivitāti šampanietim, nebūt vēl nenozīmē, ka tas ir tikai dārgs un ekskluzīvs dzēriens. Tādu, protams, ir ne mazums, taču ikviens var atrast arī pieejamu šampanieti un izbaudīt dzirksteļojošo burbuļu burvību, stāsta vīnzinis. Tieši ar šādu domu vīnzinis Ivo Orlovs radījis vienu no Baltijā plašākajām šampaniešu kartēm, piedāvājot restorāna "Bibliotēka No.1" apmeklētājiem izbaudīt ap 150 dažādiem šampaniešiem, apreibinot garšu kārpiņas no dažādības. Tik plaša šampaniešu izvēle Baltijas valstīs ir retums, turklāt šeit vienmēr būs vismaz piecu dažādu veidu šampanieši (kas regulāri tiek mainīti), ko var nobaudīt arī pa glāzēm. Vēl vairāk, šie šampanieši vienmēr būs par pieejamu cenu, tādējādi ikviens restorānā var sarīkot nelielu šampanieša degustācijas vakaru, pamazām iepazīstot šo vēsturiskiem faktiem vīto dzērienu.

Vīnzinis atklāj, ka Latvijā straujiem soļiem mainās šampanieša baudīšanas kultūra, pieņemot dzirkstošo dziru ne vien kā ekskluzīvu dzērienu, bet tikpat pieejamu kā vīnu, atzīmējot kādu svētkus vai vienkārši baudot skaistus mirkļus. Pēdējos gados arī mainījies pieņēmums, ka šampanietis ir tikai dāmu dzēriens – arvien biežāk to izvēlas arī stiprā dzimuma pārstāvji.

Vīnzinis ar lepnumu stāsta, ka šis gads bijis īpašs restorānam, jo izdevies saņemt prestižo "Wine Spectator" balvu ''Best Award of Excellence'' un līdz ar to iekļūt starp tiem pasaules labākajem restorāniem, kuru vīna piedāvājums viesiem tiek vērtēts kā labākais. Šāds augsts apbalvojums vien apliecina kvalitāti un konkurētspēju restorānu kultūrā.

Ivo Orlovs atklāj, ka arī paša pirmā iepazīšanās ar šampanieti bijusi ar dalītām jūtām – pirmo reizi nobaudot brut tipa šampanieti, tas var nešķist gardākais jebkad baudītais dzēriens. Tieši tāpēc vīnzinis iesaka pirmajā reizē sākt ar dry vai ekstra dry šampanieti, kas ļauj izbaudīt nedaudz saldākas notis. Kā jau jebkuram ēdienam, arī dzērieniem, un jo īpaši šampanietim, ļoti svarīga ir pareiza pasniegšana – izrādās, šaurās, garās glāzes nebūt nav tās piemērotākās, jo tās neļauj sajust aromātu. Tā vietā labāk izmanto apaļākas glāzes, jo tajās dzēriens veiksmīgāk atklāj savu raksturu un burbulīši nav tik koncentrēti. Nevajadzētu arī baudīt ledus aukstu šampanieti – 10-12 oC ir optimāla temperatūra.

Runājot par to, kāds ēdiens piestāvētu šampanietim, vīnzinis atzīst, ka klāsts ir pat ļoti plašs – lieliska kompānija būs jūras veltes, sieri, steiks un, protams, pasta, tāpat arī deserti garšos vēl dievīgāk, ja līdzās būs šampanietis. Kas interesanti – šampanietis arvien biežāk tiek izvēlēts arī kā aperatīvs. Arī restorāna brančā viesi tiek cienāti ar šampanieti, un tas vien pierāda, ka šampanieša baudīšanai nav ierobežojumu. Kāpēc gan vīna glāze šķiet pieņemama pusdienu vai vakariņu baudīšanā, bet šampanietis pieprasa īpašu notikumu?

Vai ir elegantāks dzēriens par šampanieti? Vīnzinis ar smaidu uz lūpām skaidro, ka diez vai ir vēl kāds dzēriens, kuru baudot, cilvēks izskatās elegants un prestižs. Pat, ja tās ir svētku brokastis, šampanietis tikai izdaiļo notikumu. Ne velti šampanietis bijis iecienīts dzēriens arī tādām leģendām kā Napoleons un Merilina Monro.

Interesanti fakti par šampanieti

Ik gadu pasaulē tiek saražoti aptuveni 312 miljoni pudeļu šampanieša, un aptuveni pusi no tā patērē paši francūži, taču uz papēžiem patēriņa jomā min Lielbritānija, ASV, Japāna, Vācija un citas lielvalstis.

Kas interesanti, šampanietim pudelē dabīgi veidojas 6-7 atmosfēru spēcīgs spiediens, kas ir augstāks rādītājs par automašīnu riepām. Turklāt šī spiediena dēļ šampanieša korķis izsprāgst ar ātrumu līdz pat 64 kilometriem stundā! Rekords korķa aizlidošanā ir 54 metri.

Dārgākais šampanietis pasaulē maksā ap 3000 eiro.

Lai arī visi šampanieti asociē ar Franciju, notiek sīvas cīņas par vēstures liecībām, jo publicistikā pirmo reizi šampanietis minēts kādā angļu rakstnieka grāmatā, tāpēc vienas taisnības, kur radies smalkais dzēriens, nav.

Ar restorāna "Bibliotēka No.1" vīnzini Ivo Orlovu sarunājās Zane Bitmane.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!