Foto: Publicitātes foto
No jūnija pircēju iecienītā "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") vistas gaļa veikalu plauktos ir redzama ar jaunu norādi - "Audzēts bez antibiotikām". Šobrīd tā jau nopērkama "Maxima Latvija" veikalos un pakāpeniski būs pieejama arī citos veikalos visā Latvijā. Ko īsti nozīmē marķējums "Audzēts bez antibiotikām"?

Audzējot putnus, Latvijā ir svarīgi rūpīgi sekot Eiropas Savienības likumdošanai. "Ķekava" putnukopji un tehnologi ir gājuši vēl soli tālāk putnu labturībā un gaļas kvalitātē, nodrošinot pircējam īpaši drošu vistas gaļu – audzētu pilnībā bez antibiotikām.

Marķējums "Audzēts bez antibiotikām" apliecina, ka Ķekavā vistas ir audzētas īpašos labturības apstākļos, ir augušas veselīgas un tām ne reizi nav bijusi saskarsme ar zālēm, to skaitā, antibiotikām.

Gaļas kvalitātei pamatu pamats ir putnu labturība, proti, putnu dzīvošanas apstākļi. "Ķekava" ir sasniegusi tādu putnu biodrošības un labturības līmeni, kas pārsniedz vietējās un Eiropas Savienības likumdošanas prasības, nodrošinot putniem īpaši labvēlīgu un drošu augšanas vidi.

Vistas kūtīs dzīvo brīvi un pārvietojas pa pakaišiem. Kūtīs ir noteikta gaisa temperatūra un apgaismojums, kas tiek regulēts atbilstoši diennakts stundai, lai vistas varētu gulēt septiņas stundas dienā. Dodoties pie putniem, ikviens putnkopis ievēro visstingrākos biodrošības un higiēnas nosacījumus. Šādi apstākļi ir veicinājuši to, ka vistu audzēšanā šobrīd vairs nav nepieciešams izmantot antibiotikas, jo vistas gluži vienkārši neslimo.

Kādēļ marķējums "Audzēts bez antibiotikām" ir būtisks?

Antibiotiku izmantošana ir viens no izplatītākajiem mītiem lopkopībā, jo īpaši – putnu gaļas ražošanā. Cilvēkiem bieži nav skaidrs antibiotiku izmantošanas mērķis, turklāt dramatisko ainu paspilgtina nezināmas izcelsmes video medijos un sociālajos tīklos no anonīmām putnu audzētavām ārzemēs. Būtiski apzināties, ka antibiotiku izmantošana profilaksei un ārstniecībai ir divas dažādas lietas. Eiropas Savienības likumdošana nosaka – veterinārārstam zāles, to skaitā zāles ar antibakteriālo iedarbību, izmantot ir atļauts gadījumos, ja dzīvnieks ir saslimis. Profilaktiski antibiotikas izmantot ir aizliegts. Ja putns ir saslimis, antibiotikas tiek izmantotas arī bioloģiskajās saimniecībās, jo tāpat kā cilvēka, arī putns veseļojas ar zāļu palīdzību.

Taču pasaulē aizvien vairāk pieaug bažas par antibiotiku izmantošanu un to ietekmi uz cilvēka organisma veselību un apkārtējo vidi kopumā. Plašās antibiotiku izmantošanas medicīnā un lopkopībā rezultātā mikroorganismi kļūst izturīgi jeb rezistenti pret antibiotikām, tādējādi antibiotikas kļūst mazefektīvas. Kritiski tiek izvērtēta līdz šim atļautā antibiotiku izmantošana lopkopībā un gaļas rūpniecībā. Domājot par veselīgu un drošu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk lopkopju un gaļas ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības, darot visu iespējamo, lai nepieļautu dzīvnieku slimošanu. Putnu (tāpat kā jebkuru citu gaļai paredzēto dzīvnieku) audzēšana bez antibiotikām ir papildu drošības un produkta veselīguma garants ikvienam iedzīvotājam, kā arī ieguvums ilgtspējīgai apkārtējai videi.

Kā aug vistas, kuru gaļa marķēta ar norādi "Audzēts bez antibiotikām"?

"Ķekava" svaigā vistas gaļa ir pirmā un pašlaik vienīgā gaļa Baltijā ar īpašo marķējumu "Audzēts bez antibiotikām". "Ķekava" ir vienīgais putnu gaļas lielražotājs, kas procesu uzrauga pilnībā - no olas līdz pieaugušai vistai. "Ķekava" audzē speciāli selekcionētu vistas šķirni Ross 308. Šie putni, nodrošinot atbilstošus apstākļus, divu mēnešu laikā no tikko izšķīlušies cāļiem izaug līdz broileriem. Vistas tiek barotas ar pilnvērtīgu un uzturvielām bagātu barību, ko piegādā vietējā reģiona lopbarības ražotāji un zemnieki. Barības pamatā ir pašmāju kvieši, tuvākā reģionā izaudzēta kukurūza, minerālvielas un rapšu vai saulespuķu eļļa. Hormonu izmantošana putnu audzēšanā ir nepatiess mīts – Eiropas Savienībā jebkādu augšanas stimulatoru, to skaitā hormonu, izmantošana ir aizliegta.

Uz kādiem produktiem ir redzams marķējums "Audzēts bez antibiotikām?

Norāde "Audzēts bez antibiotikām" pašlaik ir redzama uz "Putnu fabrika Ķekava"" svaigās gaļas. Šī norāde apliecina, ka vistas augšanas laikā bijušas 100% brīvas no jebkādas saskares ar antibiotikām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!