Foto: Publicitātes foto
LG Electronics veido nebijušu un atklātu projektu, kurā aicina ielūkoties dažādu profesiju un sociālo grupu pārstāvju ledusskapjos. Cik dažādi mēs Latvijā ēdam? Ko ēd Latvijā populāri cilvēki? Vai dažādu profesiju pārstāvjiem atšķiras ledusskapja saturs? Ko var pateikt par cilvēku pēc viņa ledusskapja satura? Tāpēc LG Electronics aicināja uztura speciālisti Lizeti Pugu komentēt ledusskapī redzamos produktus, nezinot, kam ledusskapis pieder. Lūk, kāds bija rezultāts!

Restorāna "Bergs" šefpavārs Jānis Zvirbulis


Mūsu ģimenes ledusskapī vienmēr ir labumi no tirgus, jo tur mēs visbiežāk pērkam pārtiku - svaigi zaļumi, svaigi gurķi, tomāti, salātlapas, kā arī lauku olas, krējums, sviests un siers. Svaiga gaļa vai zivis - bieži kūpinātas. Tā kā man ir divas meitas, ledusskapī vienmēr jābūt bērnu desai ar sieru un cīsiņiem, kā arī jogurtam, jogurta desertiem un saldējumam, kurš vienmēr ir saldētavā. Vislielākais gardums šobrīd ģimenē ir zemenes.

Uztura speciāliste Lizete Puga:

Ledusskapja saturs bagātīgs un izskatās diezgan pārdomāts, jo tur atrodami dažādi pārtikas produkti no visām produktu grupām. Izskatās, ka šis cilvēks nedzīvo viens pats, tā varētu būt ģimene, kas plāno savu ēdienkarti uz priekšu, jo ir vairāki pusdienu/vakariņu varianti - gan zivs, gan gaļa diezgan lielos apjomos. Ja skatāmies no veselīgās puses - ikdienā tādiem olbaltumvielām bagātiem produktiem, kā zivīm un gaļai, jāaizņem uz šķīvja tikai 1/4 daļu un 1/2 jāatvēl dārzeņiem. Tad dārzeņi šinī ledusskapī ir mazāk nekā vajadzētu. Uzslavēt gan var par lielo garšaugu bunti, jo tā dod spēku gan ēdājam, gan pašam ēdienam, kā arī liek domāt, ka galvenais mājas pavārs ir gana prasmīgs un entuziastisks. Vēl ledusskapī saskatāmi arī diezgan daudz dažādu interesantu marinētu un konservētu ēdienu, kā arī vairāku veida mērces. Tas liek domāt, ka šī ledusskapja īpašnieki spēj novērtēt dažādas garšas nianses un viņiem patīk eksperimentēt.

Sportiska 9 bērnu ģimene


Mūsu ģimenē iecienītākie ir Latvijā ražotie pārtikas produkti - piens, kefīrs, sviests, krējums, siers, vietējo ražotāju gaļa. Vienīgais svešais mums ir lietuviešu "Anneles" paniņu jogurts, jo latviešiem vēl tāda nav, bet mums tas ļoti garšo. Bērniem garšo Holandes siers visādās versijās - uz karstmaizes, sviestmaizē vai vienkārši tāpat bez piedevām. Parasti pie pusdienām ēdam dažādus salātus - burkānu, tomātu, gurķu, kāpostu, u.c. ar veselīgo vīnogu kauliņu eļļu vai liesu krējumu. Mazākajiem bērniem ļoti garšo lakto visādās versijās - dzerams tāpat vai ar pašu grauzdētām auzu pārslām.

Mums ģimenē ir pieci sportisti, kas bieži ēd gaļu - futbolistiem un airētājam garšo rupjmaize ar žāvētas gaļas šķēli un marinētu gurķi pa virsu. Ja gaidāms treniņš, tad būtu jābūt kādai tumšajai šokolādei – šeit ledusskapis reizēm kalpo kā pagaidu slēptuve, lai šokolādei "nepieaug kājas", pirms tā tiek sadalīta. Pirms nopietnām sacensībām ledusskapī noteikti atradīsies Piena Spēks.

Mūsu mājās iecienīts ir kakao ar pienu, rīta putra ar ievārījumu un augļiem, tētis brokastīs labprāt izvēlas vārītas olas. Airētājam uzturā nepieciešamas zivis, tādēļ ledusskapī atrodas tuncis saulespuķu eļļā. 10gadīgai meitai ļoti garšo avokado, 5gadniekam - svaigi šampinjoni. 8gadniekam patīk nesagaidīt salātus un apēst visus ķiršu tomātiņus tāpat.

Uztura speciāliste Lizete Puga:

Ledusskapī dominē tādi vienkārši un ātru sāta sajūtu dodoši ēdieni, kā, piemēram, gaļa maizītēm, gana daudz dzeramo jogurtu un šokolāde. Izskatās, ka cilvēkam, ir diezgan steidzīga ikdiena, kas prasa asu prātu, ātras enerģijas un daudz uzmanības. Priecē atrodamie dārzeņi, taču to klāsts varētu būt plašāks un tos varētu papildināt arī ar svaigiem augļiem. Tie dos ātru enerģiju, kā arī papildinās vitamīnu un minerālvielu rezerves, lai var turpināt skriet! Vēl atrodamas diezgan daudz dažādas mērces, kas liek domāt, ka šim cilvēkam ir savas garšas, kas viņam patīk un ar baigiem eksperimentiem savā virtuvē nenodarbojas.

Vitālijs, programmētājs


Manā ledusskapī ir daudz piena produktu, ir īpaši brokastīm - piens, dažādi jogurti. Tāpat tur vienmēr būs atrodama gaļa vai zivs, bet biežāk - vista, jo to ir viegli pagatavot, kā arī tai pievienot dažādas garšvielas, lai izveidotu sev tīkamu garšu. Pēdējā laikā esmu bieži sācis gatavot selerijas salātus, tādēļ, selerijas kāti vienmēr ir manā ledusskapī.

Uztura speciāliste Lizete Puga:

Izskatās, ka šī ledusskapja īpašniekam patīk šiverēt pa virtuvi, taču viņš priekšroku dod vienkāršām garšām. Dzīvesveids varētu būt diezgan aktīvs un steidzīgs. Tie varētu būt pat vairāki cilvēki, varbūt arī bērni, kuriem, atnākot mājās no skolas, pagatavots lielais zupas katls. Ledusskapī atrodami diezgan daudz tādi pusgatavie produkti, kurus ātri var realizēt. Piemēram, pagatavot maizītes, izcept desiņas u.tml. Ieteiktu vairāk vietas ledusskapī atvēlēt svaigiem augļiem un dārzeņiem. Redzams arī diezgan plašs mērču sortiments, kas liek domāt, ka šiem cilvēkiem garšo pikanti ēdieni. Tāpat izskatās, ka tiem patīk pavadīt nesteidzīgus vakarus un gūt spirdzinājumu no kāda gāzēta dzēriena.

Uzzini vairāk par mūziķa Chris Noah, make-up māklinieces Ditas Graudas un citu profesiju pārstāvju ledusskapja saturu.

LG Electronics, veicot šo pētījuma projektu, secināja, ka Latvijā cilvēki samērā maz aizdomājas par efektīvu produktu izvietošanu ledusskapī. LG jau sen runā par to, ka pareizi izvietojot produktus, tie ilgāk saglabājas svaigi. "Vidējais latvietis" produktus mēdz ielikt jebkurā brīvajā ledusskapja vietā, kur tie var pat samazināt ledusskapja efektivitāti. Mūsdienīga ledusskapja galvenā funkcija ir pēc iespējas ilgāk saglabāt produktus svaigus, tādēļ tie ļauj regulēt temperatūru dažādās ledusskapja daļās, regulēt mitruma līmeni, kā arī samazina aukstā gaisa aizplūšanu pie durvju atvēršanas, kas palīdz arī samazināt jūsu elektrības rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!