Foto: Publicitātes foto
Baraviku espuma, kūpinātas zivs majonēze, karpas klimpas, cidoniju-asaku novārījums, ziedputekšņu fondants, baraviku kapučīno zupa, sinepju un medus svaigsiers, dūmots taimiņš, melnā balzama saldējums, zandarta sevičs, iesala liķieris, zaļo griķu bumbiņas, siltais rudzu maizes un bumbieru saldais ēdiens ar pašu gatavotu saldējumu un vēl citi seno garšu mūsdienīgā izpildījumā atklājumi. Latvijas dabas veltes izcilu šefpavāru vadībā gardos un neparastos ēdienos pārtaps Valmieras restorānu nedēļas laikā no 6. līdz 12.novembrim.

Latvijā daba ir skaista un garšīga. Īpaši krāšņs ir rudens piedāvājums. Sēnes aktuālās krāsas cepurēm noskatās čaukstošo rudens lapu modes skatē. Ogas "izspridzina" personību un atsakās pieņemt sūnu zaļumu, tām tuvāks spilgti sarkans, tumši zils vai silti dzeltens tonis. Dārza veltes, sasmēlušās zemes spēku, smaržo un kārdina pagrabos, buntēs, virtenēs un burciņās. Bet lauku devums ir spēja mazā graudiņā ietilpināt vasaras plašumu un sakņu "labirinta" dziļumu.

Valmieras restorānu nedēļā viesiem tiks piedāvātas piecas dažādas ēdienkartes Valmieras, kā arī netālu esošo Kocēnu novada un Burtnieku novada restorānos. "Rātes vārti", Dikļu pils, "Vecpuisis", "Valmiermuižas alus virtuve" un "Agnese" apmeklētājus pārsteigs, ievērojot vadmotīvu "cel galdā to, ko piedāvā daba"!

Arī ikdienā šie restorāni godina Latvijas garšas, katrs atrodot savu "mundieri" piedāvājumu klāstam. "Rātes vārti" maltītēm piešķir romantiku un īpašu auru, kas sajaucas ar pāri ielai esošo teātra priecīgo un reizē arī noslēpumaino noskaņu. Dikļu pils aicina baudīt sajūtas – maltīte pilī ir arī vēsturiskās greznības un gadsimtiem krāto zināšanu sakausējums. "Vecpuisis" ir Vecpuišu parka dvēsele. Tur risinājušies Valmieras un Latvijas vēsturē svarīgi notikumi, un gardās maltītes mūsdienīgā izpildījumā ir apliecinājums vietas nozīmīgumam. "Valmiermuižas alus virtuves" stūrakmens ir viss, ko dāvā Latvijas zeme, atklājot tās garšas, kas šobrīd zemkopim dārzā un laukā, medniekam mežā, zvejniekam ezerā. Šī būs īstā vieta, kur katram ēdienam piemeklēt smalku alus pāri, ļaujot izjust to burvīgo brīdi, kad garša ar garšu mutē rotājas. Savukārt "Agnese" paver priekškaru kādas meitenes skaisto ceļojumu atmiņās. "Agnese" mājo viesnīcā "Wolmar", kas burtiskā nozīmē nes Valmieras vārdu. Tādējādi arī piedāvātās garšas šeit ir īpaši piemeklētas.

Mūsu senči prata novērtēt Latvijas dabas dārgumus. Papildus tam – viduslaikos, Hanzas savienības laikā, pateicoties plašiem tirdzniecības ceļiem, arī Valmieras puses ļaudis iepazina dažādas tam laikam eksotiskas garšvielas un produktus. Valmieras restorānu nedēļā aicinām ar to lepoties, iepazīstot jaunu Latvijas garšu izpildījumu un nedaudz citādāk ieraugot, cik bagātīgi ir mūsu dārzi, meži, pļavas, upes un ezeri.

Katra ēdienkarte vienam apmeklētājam izmaksās 20 eiro, baudot vairāku kārtu maltītes un dzērienu piedāvājumu. Lai nobaudītu īpašās rudens ēdienkartes restorānos, nepieciešams veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju. Ar visu ēdienkaršu piedāvājumu iespējams iepazīties šeit, kā arī Valmieras restorānu nedēļas dalībnieku mājaslapās.

Valmieras restorānu nedēļa norisināsies Centrālās Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam līdzfinansēta projekta "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai" un aktivitāšu kopuma "Eiropas gastronomijas reģions 2017" ietvaros.

Centrālbaltijas jūras reģiona programmas projekts "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai" vieno 11 projekta partnerus no Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas. Tā galvenie mērķi ir iedzīvināt vēsturiskās Hanzas savienības mantojumu mūsdienās, izveidot Hanzu par vadošo tūrisma zīmolu Baltijas jūras reģionā, kā arī attīstīt jaunus un interesantus tūrisma produktus. Stiprinot zīmola "Hanzas kulinārija" ieviešanu mūsdienu Hanzas pilsētās, Valmieras restorānu nedēļa ir viens no Hanzas kulinārā mantojuma akcentējošiem pasākumiem, piedāvājot senās garšas mūsdienīgā izpildījumā. Vairāk informācijas par projekta aktivitātēm šeit.

Foto no Valmieras restorānu nedēļas restorānu arhīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!