Foto: Publicitātes foto
Laikmetā, kad aizvien vairāk pievēršam uzmanību tam, kur un kā audzis katrs veikalā paņemtais tomāts un kādos apstākļos turēta cūka vai vista, vērts padomāt par īpaši drošu produktu.

Viens no mītiem apvītākajiem produktiem ir vistas gaļa, jo īpaši fabrikā audzētā. Tas, ka vistas, kas nonāk mūsu pusdienu vai vakariņu šķīvī, augušas Latvijā, palīdz daudz labāk izsekot līdzi tam, kā putni auguši. Vistas gaļas uzticamības rādītājs ir ne vien atbilstoši vistu turēšanas apstākļi un uzturvielām bagāta barība, bet arī putna aprūpe augšanas laikā – kvalitatīvi un veselīgi dzīves apstākļi.

Delfi noskaidro: kā izvēlēties īpaši drošu un kvalitatīvu vistas gaļu?

Kāpēc antibiotikas ne vienmēr ir sliktas

Viens no iemesliem, kas tiek minēts kā iemesls, lai nepirktu gaļu no lielajiem ražotājiem, ir dzirdētais par to, ka "fermās visiem lopiņiem potē antibiotikas". Tāpat pasaulē aizvien biežāk novērojama problēma, ka pieaug antibiotiku rezistence jeb organisma noturība pret izmantotajām antibiotikām cilvēku vidū. Kā vienu no cēloņiem šai problēmai piesauc antibiotiku izmantošanu lopkopībā. Tomēr šis mīts, kas aptver it īpaši rūpnieciskos putnu gaļas ražotājus, ir visai maldīgs.

Eiropas Savienības likumdošana pat nosaka, ka bez iemesla dzīvniekiem antibiotikas veterinārārsts nedrīkst dot. Tas ir nepieciešams vien gadījumos, ja liellops, cūka vai, piemēram, vista ir saslimusi. Šādos gadījumos zāles atļauts lietot, un ne vien fabrikās, bet arī biloģiskajās saimniecībās. Ja dzīvnieks saslimis – tas jāarstē. Profilaktiski antibiotikas, kas nemitīgi tiek piesauktas kā brīnumzālītes, izmantot ir aizliegts, jo tā nosaka likums.

Tomēr viena no pēdējos gados valdošajām tendencēm ir līdz minimumam samazināt antibiotiku lietošanu dzīvniekiem, no kuriem iegūst produktus cilvēku patēriņam. Uzmanību tam, lai antibiotiku lietošana lopkopībā tiktu samazināta, pēdējos gados pastiprināti pievērš arī Eiropas pārtikas drošības aģentūra (ESWAC). Gaļa, kas ir brīva no antibiotikām, ir īpašs garants tam, ka dzīvnieki nav slimojuši, ir saņēmuši kvalitatīvu barību un ir auguši īpaši drošā vidē ar saudzīgu aprūpi. Ir gan jāpiemin, ka droša gaļa ir arī tad, ja dzīves laikā dzīvniekam gadījies saslimt un veterinārārsts tā ārstēšanai izmantojis zāles. Dzīvnieku ārstēšanas nolūkos Latvijā ir atļauts lietot tikai Eiropas Savienībā sertificētas veterinārās zāles, kas reģistrētas LR nacionālajā veterināro zāļu reģistrā un kuru lietošanu rūpīgi uzrauga Pārtikas veterinārais dienests. Zāļu lietošana tiek savlaicīgi pārtraukta, stingri ievērojot veterināro zāļu izvadīšanas laiku no dzīvnieka organisma, lai nodrošinātu zāļu atliekvielu neesamību vistas organismā vēl pirms nosūtīšanas uz kautuvi.

Vistu labturība – galvenais nosacījums veselīgai gaļai

Lai gaļa būtu patiešām veselīga, nepietiek vien ar to, ka putns savas dzīves laikā ir izticis bez antibiotiku lietošanas. Svarīgi ir arī turēšanas apstākļi. Un šeit viens no svarīgākajiem atslēgas vārdiem ir labturība. Eiropas Savienības likumdošana nosaka, ka putniem – vai tie auguši fabrikā, vai saimniecībā -, jānodrošina visi nepieciešamie kvalitatīvas dzīves apstākļi. Tas ir viens no priekšnosacījumiem, lai cālis izaugtu vesels, neslimotu, būtu labi pabarots, uzturētos tīrā vidē un pats galvenais – tā gaļa būtu vēl drošāka.

Dzīvnieku labturības pamatprincipi izstrādāti, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem un Eiropas zinātniskas komitejas atzinumu un stingrā Eiropas Kopienas dalībvalsts kontrolējošo institūciju uzraudzībā, kas nozīmē, ka labturību regulē normatīvie akti, un katra dzīvnieku turētāja pienākums ir tos stingri pildīt. Atsevišķi izdala vairākus labturības pamatprincipus. Viens no gaļai audzējamiem putniem svarīgākajiem labturības pamatnosacījumiem ir brīvas pieejas nodrošināšana gan barībai, gan dzeramajam ūdenim, kad vien dzīvnieks ir izsalcis vai izslāpis. Barībai jābūt sabalansētai un atbilstošai dzīvnieku šķirnes fizioloģiskajām vajadzībām un pagatavotai, ņemot vērā attiecīgas putnu līnijas izstrādātāja rekomendācijas.

Tāpat dzīves telpai, kurā atrodas putns, jābūt labiekārtotai. Tai jāpasargā putnu no sala, nokrišņiem, caurvēja vai karstuma. Jānodrošina arī atpūtas periods, kas ir līdzvērtīgs naktsmieram tumsā. Labturībā turētiem putniem nodrošina arī pastāvīgu uzraudzību, kopšanu un pieeju veterinārajai aprūpei. Tas nozīmē, ka uzraudzību, lai putni nesaslimtu un nesavainotos, veic sertificēti veterinārārsti. Neatņemama labturības sastāvdaļa ir arī tīra vide – regulāri mainīti sausi, tīri un mīksti pakaiši, lai putni nejustu diskomfortu. Saudzīgā aprūpe tiek ievērota, sākot no brīža, kad cālis izšķīlies, līdz pat pārvešanai uz kautuvi – humānā attieksme panāk to, ka putni ir brīvi no bailēm un nenervozē.

"Putnu fabrika Ķekava" – vistas, kas audzētas bez antibiotikām

Lai nodrošinātu veselīgāko, drošāko un kvalitatīvāko putnu gaļu ikvienam iedzīvotājam Latvijā, Baltijā un ārpus tās, Latvijā zināmākais un lielākais vistas gaļas lielražotājs a/s "Putnu fabrika Ķekava" vairāku gadu garumā strādājis pie tā, lai vistas ne tikai augtu paaugstinātas labturības apstākļos, reti slimotu, un vajadzība lietot antibakteriālas zāles (antibiotikas) būtu minimāla. Smaga darba rezultātā panākts, ka pašlaik vairāk nekā 80 procenti vistu ir izaudzētas pilnībā bez antibiotikām. Kā? Fabrikā tiek nodrošināta sevišķi augsta biodrošība un labvēlīga augšanas vide putniem, kas pat pārsniedz vietējās un Eiropas Savienības likumdošanas prasības. Šī īpašā vide arī ir galvenais faktors, kas nodrošina putniem teicamu veselības stāvokli visā augšanas periodā līdz gaļas iegūšanai un tās nonākšanai veikalu plauktos.

Lasi Delfi un uzzini vairāk, kā izvēlēties drošāko un kvalitatīvāko vistas gaļu savai ģimenei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!