Baltijas jūrā pie Zviedrijas krastiem sākušas ziedēt zilaļģes, ziņo Zviedrijas Meteoroloģiskais un hidroloģiskais institūts.
Lieli laukumi ar ziedošām zilaļģēm manīti pie Gotlandes salas un Stokholmas arhipelāga ārējā malā.

Zviedrijas dienesti iesaka cilvēkiem nepeldēties ūdeņos, kuros ir liela aļģu koncentrācija, kā arī uzmanīt savus mājdzīvniekus, lai tie nedzertu šādu ūdeni.

Kā informē Latvijas Sabiedrības veselības aģentūra (SVA), zilaļģes ir bīstamas ziedēšanas laikā, jo izdala toksīnus, kas ūdenī var saglabāties līdz trīs mēnešiem. Zilaļģu izdalītie toksīni noārdās dabīgā ceļā, to veicina baktērijas un ultravioletais starojums.

Pēc peldēšanas vietā, kur sastopamas zilaļģes, uz ķermeņa var parādīties ādas apsārtums un izsitumi, var būt acs gļotādas kairinājuma simptomi, kā arī vispārējs vājums. Vēlākā laikā var attīstīties tādas veselības problēmas kā slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, caureja, spontānas muskuļu saraušanās, dermatīts, nelieli ādas apdegumi un alerģiska rakstura saslimšanas.

Ūdenstilpē, kurā konstatēta potenciāli toksisko aļģu klātbūtne, ir aizliegts peldēties, nodarboties ar ūdenssporta veidiem, kuru laikā iespējams cilvēka ķermeņa tiešs kontakts ar ūdeni, zvejot zivis, kā arī lietot ūdeni mājdzīvnieku dzirdināšanai.

Par aļģu attīstību vecinošiem faktoriem tiek uzskatīta ūdens temperatūra virs 16 grādiem pēc Celsija skalas, stāvošs ūdens, bezvēja laiks un augsta organisko vielu un fosfora koncentrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!