Foto: Publicitātes attēls
Uz uguns ceptām desiņām, steikam un marinētiem vistu spārniņiem grila sezonā nākas saskarties ar nopietniem konkurentiem – zivīm un citiem ūdens iemītniekiem, kuru popularitāte un pieejamība Latvijā arvien pieaug. Jāatceras arī, ka esam kārtīga makšķernieku tauta, tāpēc laiks uzzināt kaut ko vairāk par vieglas un kvalitatīvas zivju maltītes pagatavošanu uz grila. Grilēta zivs – tas ir kaut kas vairāk par sviestā saceptiem asarīšiem vai miltos panētu līdaku!

Zivju izvēle

Nav tādas zivju sugas, ko nebūtu iespējams grilēt, taču kopumā – jo treknāka zivs un jo stingrāka tās gaļa, jo vairāk tā piemērota gatavošanai uz grila. Zivju un jūras produktu gaļa ir ļoti maiga, tāpēc pārāk ilgas grilēšanas vai pārāk augstas temperatūras iedarbībā tā viegli kļūst sausa vai izjūk.

Visvienkāršāk uz grila pagatavot nelielas vai vidēji lielas zivis – tām tikai jānotīra zvīņas, jāizķidā, un zivs ir praktiski gatava likšanai uz grila.

No lielākām zivīm iespējams pagatavot steiku vai grilēt tikai attīrītu fileju.

Nelielus zivs vai kalmāra filejas gabalus, tāpat arī garneles var uzspraust uz iesmiņiem un kombinēt ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, papriku, fenheli, cukini, ķirštomātiem vai šampinjoniem.

Pareizi marinēt

Droši vien katrs, kas grilējis zivi, ir piedzīvojis, ka tā gatavošanas laikā izjūk. Vismaz 50 % gadījumu iemesls ir kļūda marinēšanas procesā.

Citronu sula un baltvīns karsēšanas procesā noārda zivī esošās olbaltumvielas, un tā rezultātā zivs kļūst vēl mīkstāka. Tāpēc pieredzējuši pavāri iesaka zivis marinēt nevis skābi saturošās marinādēs, bet gan, piemēram, kadiķogās un garšaugos.

Lai garšaugu aromāts gatavojamā produktā izplatītos vienmērīgi, ieteicams grilējamo zivi no abām pusēm iegriezt divās līdz trīs vietās. Jārīkojas uzmanīgi,– jo vairāk zivs tiek sagriezta, jo lielāka iespēja, ka tā var izjukt. Neilgi pirms likšanas uz grila garšaugi un kadiķogas tiek noslaucītas, lai cepot neapdegtu. Zivi jāsāla tieši pirms likšanas uz grila!

Ja jums nav laika iemarinēšanai, zivi var arī iespeķot – ar garšaugiem, ķiplokiem, kadiķogām, piepildīt ar upeņu lapām vai arī ietīt plānās bekona šķēlītēs, spinātos vai iepriekš sagatavotās vīnogu lapās.

Grilēšanas temperatūra un laiks

Pareizā grilēšanas temperatūra novērtējama vizuāli, - kad ogles grilā ir pārklājušās ar nelielu baltu kārtiņu, grils ir gatavs lietošanai. Cits vienkāršs likums saka - ja varat ilgāk par trim sekundēm noturēt plaukstu tuvu grila restēm, tad grils vēl nav sasniedzis zivju gatavošanai nepieciešamo temperatūru.

Ja gatavojat zivi, grila restēm jāatrodas augstāk, nekā cepot gaļu. Arī zivs ādu pirms likšanas uz grila jāieeļļo, lai tā nepieceptos pie grila restēm. Noderīga palīgierīce zivs cepšanai ir speciālās zivju restes, ar kurām zivi var viegli apgriezt, nebaidoties, ka tā izjuks. Zivi var grilēt arī, ietinot folijā vai no folijas izveidojot nelielu trauciņu. Arī folija pirms zivs uzlikšanas jāieeļļo.

Zivs grilēšana prasa vairāk uzmanības kā grilējot gaļu, toties gatavošanas laiks ir krietni īsāks. Lai zivs nekļūtu sausa, nedrīkstētu nokavēt brīdi, kad tās gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga. Protams, gatavības pārbaudi jāveic visbiezākajā produkta vietā.

Vēl viens padoms – pāri palikušo marinādi var sajaukt ar baltvīnu un ar šo mērci tieši pirms pasniegšanas apslacīt gatavo grilēto zivi.

Pašgatavota kadiķogu eļļa zivs marinēšanai

Kadiķogas sadauza ar gaļas āmuriņu vai rupji saberž miezerī. Katliņā uzkarsē nedaudz olīveļļas, tajā, ātri maisot, nedaudz apgrauzdē kadiķogas, noņem no uguns, pārlej ar aukstu olīveļļu, pēc garšas un patikas pievieno dilles, pētersīļus, salviju vai lauru lapas, nelielu sīpolu, citronmelisu. Eļļu atdzesē un ļauj ledusskapī nostāvēties vismaz divas dienas. Šādi sagatavotu garšaugu eļļu ledusskapī var uzglabāt vismaz divus līdz trīs mēnešus – visu grilēšanas sezonu.

www.santamariaworld.com/lv/garsa/vasaras-garsas-celojums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!