Foto: Shutterstock
Turku jeb aunazirņi ir viens no senākajiem kultūraugiem pasaulē un trešais iecienītākais pākšaugs – popularitātes ziņā tas piekāpjas vien pupiņām un zaļajiem zirnīšiem. Jāteic gan, ka mūsu platuma grādos turku zirņi parādījušies salīdzinoši nesen un nav tik slaveni. Pienācis laiks šos zirņus izpētīt vērīgāk.

"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem turpina rakstu sēriju, kurā centīsimies no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.

Turku zirņus pilnīgi noteikti var saukt par īstu veselības bumbu, jo to sastāvā ir ap 80 dažādu vērtīgu vielu. Šie zirņi ir pilnvērtīgs fosfora, kālija, magnija, dzelzs un citu mikroelementu un minerālvielu, kā arī B grupas vitamīnu avots.

Tāpat kā citos pākšaugos, arī aunazirņos ir daudz šķiedrvielu, tādēļ tie labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Nebūt ne mazsvarīgs fakts – šajā produktā kaloriju ir maz, tādēļ to var iekļaut visstriktākajā diētā.

Un, ja ar minētajiem faktiem nepietiek, turku zirņi ir kolosāls viegli pārstrādājamo proteīnu avots. Citiem vārdiem – teicama alternatīva gaļai. Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā zinātnieki aizvien biežāk un uzstājīgāk uzsver – dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu daudzums uzturā ir jāsamazina, turku zirņiem ir visas izredzes drīzumā valdīt daudzās virtuvēs – tajās mājās, kur rūp ģimenes veselība. Turklāt aunazirņos nav glutēna – alerģiju izraisošās olbaltumvielas, kas kļuvusi par globālu problēmu. Tādēļ šo pākšaugu drīkst iekļaut arī celiakijas slimnieku ēdienkartē.

Turku zirņi galvenokārt saistās ar austrumu valstīm un turienes nacionālajiem ēdieniem – bez aunazirņiem nav iedomājams ne humuss, ne falafeli, tāpat tos pievieno plovam un kuskusam. Bet šie pilnīgi noteikti nav vienīgie varianti un ēdieni, jo turku zirņi ir ļoti universāls produkts – ar tiem var bagātināt jebkuru zupu un papildināt pamatēdienus, no tiem izdosies ne tikai sātīgas uzkodas, bet arī izcili deserti! Ļauj vaļu fantāzijai un iekļauj savā ēdienkartē šo neaizstājamo vitamīnu un olbaltumvielu avotu. Lūk, dažas vienkāršas idejas:

1. Konservētus turku zirņus var sautēt kopā ar smalcinātiem tomātiem un garšvielām, beigās pievienojot nedaudz valriekstu.

2. Lai pagatavotu pastu ar Tuvo Austrumu kolorītu, pievieno tomātu mērcei aunazirņus un svaigus vai saldētus spinātus.

3. Pagatavo bagātīgu un sildošu ziemas zupu ar sezonas dārzeņiem un aunazirņiem.

4. Pievienojot turku zirņus lapu salātiem un garšaugiem, iegūsi brīnišķīgu un sātīgu uzkodu.

5. Cepti aunazirņi kopā ar sīpolu, ķiploku un pētersīļiem būs spēcinoša piedeva pamatēdieniem. Pirms pasniegšanas pārslaki to ar citronu sulu – svaigumam un aromātam.

Starp citu – aunazirņus bieži vien gatavo kopā ar tomātiem vai citronu. Šai savienībai ir ne tikai izcila gastronomiskā saderība, bet arī ļoti praktisks un veselīgs pamatojums – turku zirņu sastāvā esošais dzelzs organismā labāk uzsūcas kombinācijā ar C vitamīnu, ko, kā labi zinām, varam uzņemt gan no citrusaugļiem, gan tomātiem.

Izbaudiet veselīgas maltītes ar turku zirņiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!