Foto: Shutterstock

Visticamāk katrs atceramies tādu brīdi, kad esam nodomājuši par lielākas virtuves nepieciešamību, papildu plauktu pielikšanu, jaunu virtuves virsmu un citām opcijām, kas šķiet ieviesīs lielāku kārtību virtuvē. Patiesībā, nav nepieciešama ne jauna virtuve, ne papildu skapji un arī ne lielāka telpa, ja vien ņemsi vērā šos praktiskos padomus virtuves organizācijai no portāla "Māja&Dārzs" pieredzes un resursa "Better Homes and Gardens" radošajiem veidotājiem.

Vienmēr pa rokai

Foto: Shutterstock

Visbiežāk izmantotajām sastāvdaļām, tādām kā milti, cukurs, sāls ir jābūt rokas stiepiena attālumā, un vislabāk to var ieviest, sastāvdaļas uzglabājot stikla vai metāla burkās vai bundžās. Tādējādi, produkti gan izskatīsies skaisti, gan arī būs ērti sasniedzami. Tāpat arī gatavošanai nepieciešamajiem rīkiem ir jābūt tepat tuvumā, nevis skapja dziļākajā stūrī.

Pieliekamais

Foto: Shutterstock

Ja virtuves iekārta ir papildināta ar izvelkamu plauktu, izmanto to kā virtuves pieliekamo dažādu sauso produktu (pastas, rīsu, griķu, riekstu, brokastu pārslu u.c.) un dažādu konservu uzglabāšanai, kam nav nepieciešams ledusskapja aukstums. Šādi pieejams pieliekamais būs ērti sasniedzams un arī viegli pārskatāms.

Pavārgrāmatas vienmēr pa rokai

Foto: Shutterstock

Pavārgrāmatām nav vietas mājas bibliotēkā, tām ir jābūt virtuvē, viegli pieejamā vietā, lai jebkurā brīdī varētu tverties pēc iedvesmas vai padoma. Ja pavārgrāmata būs acu priekšā, tā noteikti arī tiks izmantota daudz biežāk, nekā tad, ja tā glabāsies līdzās romāniem. Iekārto nelielu plauktu to glabāšanai, un saliec grāmatas un pierakstu klades pēc kategorijām, lai būtu vieglāk orientēties.

Vieta palīgierīcēm

Foto: Shutterstock

Jebkura gatavošanas palīgierīce ir pelnījusi skaisti ierīkotu vietu, nevis tālāko kaktu tumšākajā plauktā, tāpēc ierīcēm, kas tiek visbiežāk lietotas, piemēro tām cienīgu vietu. Ja bieži tiek izmantots tosteris, blenderis vai sulu spiede, atvēli tai vietu uz darba virsmas, vai brīvi pieejamu plauktu, taču tādas retāk izmantojamas ierīces kā vafeļu panna un saldējuma mašīna vari droši likt tālākos plauktos, un izņemt vien tad, kad nepieciešams.

Piezīmes

Foto: Shutterstock

Piezīmju ieviešana virtuvē nav tikai sveicienu novēlēšana vai uzdevumu norīkošana, bet arī nepieciešamu lietu atgādināšana sev. Ja pamani, ka drīz beigsies kāds virtuves tīrīšanas līdzeklis vai produkts, pieraksti to, un nākamreiz dodoties uz veikalu, pirms pēdējā skatiena ledusskapī, būs vieglāk kaut ko neaizmirst.

Vietu ierādīšana

Foto: Shutterstock

Lai slaveno frāzi ‘’katrā mājā ir maisiņš ar maisiņiem’’ nevarētu attiecināt arī uz tavas virtuves organizāciju, ievies tajā atsevišķu atvilktni tieši šādu nepieciešamību uzglabāšanai. Vislabāk ja tā ir dziļa atvilktne, kur ērti uzglabāt tādas lietas, kā cepamais papīrs, mafinu formiņas, sviestmaižu maisiņi, līdzņemšanas trauciņi, pārtikas plēve, follijs utt.

Plīts teritorija

Foto: Shutterstock

Gatavojot pie plīts, visam tajā brīdī nepieciešamajam ir jābūt turpat – sākot no eļļas un beidzot ar lāpstiņu. Virs plīts ierīkotā plauktā arī eļļas pudelītes un garšvielas var izskatīties gaumīgi, un pie sienas iekārti piederumi arī var kalpot kā dizaina papildinājums, tāpēc ne visam vienmēr ir jābūt neredzami noslēptam.

Stūra skapji un šaurie plaukti

Foto: Shutterstock

Virtuves telpa ir prasmīgi jāizmanto, tāpēc arī stūra plauktiem ir savs pielietojums. Ierīko tajā grozāmo karuseli un uzglabā tur nepievilcīgās, bet tik ļoti nepieciešamās lietas – caurduri, mērkrūzes, plastmasas bļodas, termosus, pudeles un citas lietas, kas ikdienā netiek bieži izmantotas. Savukārt šaurie izvelkamie plaukti veiksmīgi pildīs savu funkciju dēļu uzglabāšanai un dvieļu pakarināšanai.

Piederumu atvilktnes

Foto: Shutterstock

Pavadīt laiku kāda piederuma meklēšanā ir vairāk kā nelietderīgi, tāpēc ierīko atvilktni, kur glabājas tikai piederumi – lāpstiņas, kausiņi, putu karote, korķviļķi, silikona karotes, putojamā slotiņa un citi piederumi. Taču, lai šie piederumi neradītu haosu, ierīko atvilktnē vairākus nodalījumus ar veikalā speciāli nopērkamām vanniņām, kur katram piederumam būs sava vieta.

Virs ledusskapja

Foto: Shutterstock

Lai plauktā virs ledusskapja neglabātos vien putekļi, izmanto šo vietu lietu uzglabāšanai, kas tiek ļoti reti izmantotas, piemēram, īpašas servīzes, specializēti katli un pannas.

Kārtība saldētavā

Foto: Shutterstock

Lai nu kur, bet saldētavā nudien nevar atļauties ierīkot nekārtību, jo pretējā gadījumā tās piedāvājumā orientēties būs sarežģīti un ar laiku tiks aizmirsts, kas tur ir pieejams. Uzglabā produktus maisiņos, uz kuriem var uzrakstīt tur esošo produktu nosaukumus, saliec produktus pa kategorijām, vienā atvilktnē augļi un ogas, otrā gaļa un zivis, trešā – dārzeņi. Galvenais, lai saldētava ir viegli pārskatāma.

Ar ķīmiju prom no produktiem!

Foto: Shutterstock

Virtuves tīrības uzturēšanai ir nepieciešami ķīmiski līdzekļi, bet jo tālāk tie glabāsies no produktiem, jo labāk. Vislabākā vieta sadzīves ķīmijai ir plaukti zem izlietnes, kur var glabāties gan lupatiņas, švammes, gan arī dažādie tīrīšanas līdzekļi, lai tie vienmēr būtu virtuvē ērti sasniedzami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!