Ja palūkosi virtuves iekārtojuma tendences, nepamanīti nepaliks plaukti, kuros glīti sarindotas burkas, garšvielas vai citi atribūti. Tas noteikti nav tikai pievilcības dēļ aktualizējies risinājums, bet noteikti tam ir arī vairāki pozitīvie praktiskie apsvērumi, un tos atklājis ''Elle Decor''.

Tas ir vien prieks acīm vai tomēr praktisks ieguvums, portāls centās noskaidrot no vairākiem šādu risinājumu pielietotājiem. Viens no bieži pieminētiem ieguvumiem ir variēšana ar plaukta satura izkārtošanu. Aiz durtiņām ne vienmēr var salikt tik daudz trauku, turklāt stūra plauktos grūti kaut ko atrast, jo tajos ir tumšs. Turpretim atvērta tipa plaukti, pat stūrī izvietoti, būs labi pārskatāmi.

Šādi plaukti, kas atklāj katru uz virsmas uzlikto nieku, virtuves kopskatā izskatās pievilcīgāk par jebkuru mēbeli ar durtiņām. Ja atklātie plaukti nav mantām pārkrāmēti, tie paši parāda priekšā, kur glabājas glāzes, kur šķīvji vai citi trauki, tāpēc atvieglotas tiek situācijas, kad visiem jāiesaistās ēdiena gatavošanā, uzkodu servēšanā vai trauku pasniegšanā.

Ja viss virtuvē glabāsies aiz durtiņām, radīsies nosvērta un ne tik mājīga noskaņa, turpretim šādi plaukti parāda, ka mājiniekiem nav, ko slēpt.

Visai bieži arī interjera dizaineri tomēr iesaka virtuvē vietu atvēlēt arī kādam atvērta tipa plauktam, jo tie paplašina telpu un dažkārt arī vizuāli padziļina sienu, pie kuras tas pielikts. Lai arī ierasts šādu detaļu izvēlēties plašās virtuvēs, patiesībā tieši šaurākās un mazākās telpas plauktiem ir kā radītas. Tā vietā, lai telpu aizpildītu ar masīvām mēbelēm, izvēlies atklātos plauktus, kas nenomāks telpu un tajā pat laikā pildīs praktisko funkciju.

Ja raugās no vēl kāda praktiskā apsvēruma, tad šādus plauktus ir arī vieglāk kopt – putekļus noslaucīt ir krietni vieglāk, tik jānoņem viss no virsmas, turpretim plauktos aiz durtiņām process būs laikietilpīgāks. Protams, šādi plaukti jātīra biežāk, tāpat jāņem vērā, ka uz tiem glabātie priekšmeti ātrāk noputēs, un tas nu ir viens no lielākajiem trūkumiem. Tāpēc biežāk izmantotos traukus, piemēram, glāzes un šķīvjus šeit labāk nesarindot, tā vietā labāk šeit uzglabā burkas ar sausajiem produktiem, garšvielas, servīzes, cepamās formas, vāzes un citus virtuves atribūtus. Vairāki ierosinājuši šāda tipa plauktos likt pavārgrāmatas, lai tās vienmēr būtu pa rokai gatavošanas brīdī.

Priekšrocība atklātajiem plauktiem ir tā, ka šādi ir vieglāk uzturēt kārtību, jo viss ir labi pārredzams. Turklāt šādi vari beidzot celt gaismā greznās servīzes un smalkos traukus, neslēpjot aiz durtiņām, bet pie viena izmantojot kā telpas rotājumu. Bet vēl patīkamāka pozitīvā iezīme – šāda virsma viennozīmīgi izmaksās lētāk par jebkuru plauktu sistēmu, jo to sadārdzina materiāli un durtiņu mehānismi. Tā ka arī budžetam draudzīgāks noteikti ir variants ar atklātajiem plauktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!