No dabiska materiāla – labības vārpām – var uzmeistarot vienkāršu, skaistu un simbolisku telpas rotājumu. Šis ir īstais laiks to darīt!

Mūsu senčiem bija tradīcija ar rudzu vārpu vainagiem un rudzu stiebru jostām appļāvībās godināt čaklākās saimnieces un saimniekus. Šajos vainagos centās iepīt uz viena stiebra izaugušas divas vārpas jeb Jumi, latviešu druvu dievību, auglības un labklājības simbolu. Katrai labībai bija savs auglības gars. Visbiežāk ir daudzināts miežu, rudzu un linu Jumis.

Floriste Ieva Kļave, SIA "Gadalaiku dekori" īpašniece, novērojusi, ka arvien pieaug interese par dažādiem dekoriem no dabiskiem materiāliem. Jau ir pierasts ziemā telpas un namdurvis rotāt ar Adventes vainagiem, kas meistaroti no zaļajiem egļu vai priežu zariem, bet tagad populāri kļūst arī labības vārpu vainagi un citi dekoratīvie elementi.

"Jāņos grib likt galvā labības vārpu vainagus, jo tiem ir ilgāks mūžs nekā no ozolzariem vai pļavu puķēm vītajiem. Cilvēkiem patīk arī vārpu bumbas un kūlīši, ko var vienkārši uztaisīt un kas labi izskatās. Nesen kāds jaunais pāris kāzu svinību telpu dekorēšanai pasūtīja labības kūlīšus. No rudzu, auzu, kviešu un miežu vārpām pinu arī līgavas vainagu un veidoju līgavas pušķi," stāsta Ieva Kļave.

Vainagam ieteicams vākt nobriedušas vārpas, jo tad veidojums ir vieglāks. Pirms ievīšanas materiāls noteikti jāizžāvē, lai pēc tam nav vilšanās, ka liela daļa izslīdējusi no vainaga. Labību sasien nelielos saišķīšos un pakarina ēnainā vietā, kur piekļūst vējš.

Noderīgi padomi

Dabas materiāli jāvāc, kamēr augi nav pārziedējuši vai pārgatavojušies. Ziedus var vākt un kaltēt dažādās plaukšanas stadijās.

Patlaban dabisko augu kompozīcijām var griezt biškrēsliņus (to ziedi arī pēc kaltēšanas saglabās dzelteno krāsu), ežziedes, samtenes, pelašķus, arī pārziedējušo kliņģerīšu pogaļas.

Kompozīcijās ļoti dekoratīvi izskatās ķekaru augļi un ogas, piemēram, pīlādži un apiņi.

Grezni ir hortenziju ziedu vainagi. Ziedus griež, kad tie noziedējuši un ieguvuši zaļu nokrāsu.

Pirms žāvēšanas ziedus ieteicams padzirdīt, lai tie iespējami ilgāk saglabātu dabisku izskatu.

Augus sasien buntītēs un žāvē ēnainā, vējam pieejamā vai vēdināmā vietā – terasē vai bēniņos. Jāraugās, lai nepiekļūst tieši saules stari, jo tad augi zaudēs krāsu un izbalos.

Sausāku materiālu var žāvēt plānā kārtā uz papīra, bet mitrāku – uz krāsns, mūrīša vai cepeškrāsnī.

Skaists dekors virtuvē būs ne vien graudaugu vārpu vainags, bet arī buntītēs sasieti rudzi, mieži, kvieši vai lini, arī zāļu tējas un garšaugi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!