Foto: Shutterstock
Pat tad, ja mājās ir trauku mazgājamā mašīna, pāris šķīvjus daudz ātrāk būs nomazgāt rokām, taču ir pāris viltības, kas neļaus atmest ar roku trauku mazgāšanai ar rokām. Izcilā padomdevēja Marta Stjuarte (marthastewart.com) sniedz savus padomus, kā šo procesu padarīt ērtāku un rezultātu – labāku.

Vienmēr izmanto cimdus!

Neatkarīgi no tā, cik ekoloģisks un roku ādai saudzīgs līdzeklis tiek izmantots, vienmēr trauku mazgāšanā lieto cimdus. Trauku mazgājamo līdzekļu uzdevums ir atbrīvot trauku virsmas no netīrumiem, un roku ādas klātbūtne šeit nav nepieciešama, turklāt ražotāja solījumi ne vienmēr spēj mitrināt, saudzēt un aizsargāt ādu.

Karsts ūdens

Ūdens taupīšana nudien nav tā joma, ko attiecināt uz trauku mazgāšanu, jo ēdiena atliekas un nosēdumus efektīvi nomazgāt var tikai un vienīgi karsts ūdens. Noteikti ne remdens vai silts, bet tik tiešām karsts. Jo īpaši tas attiecas uz taukaina ēdiena paliekām. Mazgāšanas process noteikti nebūs tik rezultatīvs, ja netiks izmantots trauku mazgājamais līdzeklis, vienalga, cik tīri vai netīri ir trauki. Aukstu ūdeni var izmantot tad, ja trauki apkaltuši ar cietiem produktiem vai piena produktiem, jo karstā ūdenī tie piekaltīs vēl vairāk.

Mērcēšana

Ja vēlies ietaupīt ūdeni, tad vispirms traukus vari likt mērcēties karstā ūdenī, kam pievienots trauku mazgājamais līdzeklis. Tas palīdzēs ietaupīt ne tikai ūdeni, bet arī trauku mazgājamo līdzekli.

Trauku skalošana

Pēc rūpīgas trauku mazgāšanas seko tikpat rūpīga trauku skalošana un tas noteikti jāveic zem tekoša ūdens. Nepietiek uz īsu brīdi palikt trauku zem krāna. Lai atbrīvotos no spēcīgo ķīmisko līdzekļu atstātajiem nosēdumiem, kuru var arī nepamanīt, trauki jāskalo vismaz 10 sekundes zem tekoša ūdens. Ja līdzeklis netiks pienācīgi noskalots, mēs to gluži vienkārši nākamajā trauku lietošanas reizē apēdīsim. Glāzes vienmēr skalo zem auksta, tekoša ūdens, tad tās būs spožas un spīdīgas.

Trauku žāvēšana

Rezultāts būs daudzkārt tīrāks un pievilcīgāks, ja traukiem ļausi dabīgi nožūt uz speciālā režģa jeb statīva. Ja tie tiks vēl slapji slaucīti, uz trauku virsmas var palikt pūkas no auduma. Ja ļausi traukiem dabīgi nožūt un notecēt liekajam šķidrumam, rezultāts būs daudz spožāks. Bet, ja gribas glāzes padarīt spožākas, pēc žāvēšanas vari tās nopulēt ar sausu dvieli.

Īpašas servīzes un trauku piederumus slauki ar rokām un neļauj tiem žūt statīvā, jo ilgstošs mitrums var kaitēt materiālam.

Noderīgi!

  • Vienmēr dozē trauku mazgājamo līdzekli, lai tas netiktu pievienot pārāk daudz. Nav nepieciešamība pirms katra trauka uzpilināt jaunu dozu tīrīšanas līdzekļa, ja švamme vai lupata vēl ir putojoša.
  • Jo vairāk tiek izmantots trauku mazgājamais līdzeklis, jo ilgāk trauki jāskalo zem tekoša ūdens.
  • Taukainus traukus ļoti labi notīrīs arī soda, ar ko var noberzt pat cieši piekaltušus traipus. Sodu var pievienot ūdenim vai arī uzbērt trauka virsmai. 
  • Piedegušu trauku mazgāšanai var izmantot galda sāli. Nedaudz sajauc to ar ūdeni, lai izveidojas pastai līdzīga masa un tad noberz ar to traukus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!