Foto: Shutterstock
Īpaši neiedziļinoties, kāds varbūt domā, ka ledusskapī zem augļu un dārzeņu kastēm esošais ūdens ir vien pārāk zemas temperatūras režīma rezultāts vai arī pazīme par nepieciešamību pēc ledusskapja atsaldēšanas un iztīrīšanas, taču, lai noskaidrotu, kas patiesībā vainojams šajā problēmā un kā to atrisināt, portāls ''Tava Māja'' sazinājās ar ''Electrolux'' grupas ražotās sadzīves tehnikas servisa "Aktivserviss" meistaru.

Iespējamie iemesli ūdens neaiztecēšanai

Ja aizmugurējā siena ledusskapī pastāvīgi kūst, tad tā ir normāla ierīces kalpošanas parādība, taču tam būtu jānotiek pa lielāko daļu perimetra, bet ūdens krāšanās zem apakšējiem nodalījumiem noteikti nav pašsaprotama un ilgstoši pieļaujama.

Iemesls tam, kāpēc ledusskapī zem augļu un dārzeņu kastēm visu laiku parādās ūdens, neskatoties uz to, ka tas tiek satīrīts, ir problēmas ar liekā ūdens aiztecēšanu, skaidro ''Aktivserviss'' speciālists Ainars Ločmelis.

Ūdens, kas pastāvīgi tek no aizmugurējās sienas, normālos apstākļos notek pa drenāžas atveri (caurums sienas vidū, lejas daļā aiz augļu kastēm). Taču tas nevar notikt, ja šī padeve ir aizsērējusi, kā rezultātā šķidrums nonāk zem augļu kastēm, tek gar durvju malām un pat uz grīdas. Šādu problēmu rezultātā durvju gumijas paliek cietas un ar laiku sāk rūsēt metāla korpuss lejas daļā.

Ko darīt, ja ūdens netek prom?

Foto: Shutterstock

Risinājums aprakstītajām situācijām ir viens – periodiski drenāžas atvere ir jāiztīra, jāpabaksta ar speciālo ''puļķi'', kas nāk komplektācijā ledusskapim, lai aizsērējums būtu novērsts un ūdens viegli aiztecētu.

Ja pat regulāra atveres attīrīšana nelīdz, speciālists iesaka drenāžas atveri izskalot ar pusglāzi silta ūdens. Lai to būtu ērtāk izdarīt, ieteicams izmantot vidēja lieluma medicīnisko šļirci un ar spiedienu ūdeni ievadīt notecē, tādā veidā izskalojot to.

Bez tā visa speciālists iesaka pārbaudīt, vai notekšļūtenes gals, kas ievietots speciālā iztvaikošanas traukā virs kompresora, nav ielikts pārāk dziļi līdz trauka apakšējai daļai. Ja tas tā ir, vēlams noīsināt to, atstājot 1/3 no kopējā dziļuma.

Vēl kāds svarīgs ieteikums, kas jāievēro – pārtikai un traukiem nevajadzētu saskarties ar aizmugurējo un pastāvīgi kūstošo sienu, lai ūdens varētu vienmērīgi tecēt uz noteku.

Ja vietām parādījušies sasaluši ledus gabali vai mitrums kādā stūrī vai malā, izņemot aizmugurējo sienu, tad tas nozīmē, ka ir radies hladogenta, jeb gāzes cirkulācijas traucējums sistēmā vai arī izolācijas bojājums ar sensoru defektu. Lielākoties šādus defektus novērst pašu spēkiem nav iespējams, tāpēc būs nepieciešama meistara palīdzība.

Padomi ledusskapja apkopei ikdienā

Foto: Shutterstock

Lai ledusskapis labi kalpotu, jāseko līdzi ledusskapja kopējai un drenāžas, ja tāda ir paredzēta, tīrībai, kā arī periodiskai saldētavas atkausēšanai. Kad sarmas biezums saldētavā biezāks par 3-5 milimetriem, tad noteikti pienācis laiks ierīces atkausēšanai. Protams, tas attiecas uz ierīcēm, kurām to paredzēts darīt, jo ir ledusskapji, kuri nav jāatlaidina, pateicoties ''frost free'' sistēmām.

Speciālists iesaka ledusskapjiem uzstādīt optimālu temperatūras režīmu, tas ir - ledusskapī +5o C un saldētavā -18o C. Tāpat nedrīkst atstāt novārtā durvju gumiju blīves, jāseko līdzi to tīrībai, jāvērš uzmanība, vai nav parādījušās šķirbas vai plaisas.

Atceries, ka vienmēr, kad tiek veikta ģenerālā tīrīšana ledusskapim vai arī tas tiek atkausēts, vispirms ierīce ir jāatvieno no elektriskā tīkla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!