Foto: Shutterstock

Ledusskapis ir neatņemama sastāvdaļa ikvienā mājsaimniecībā, kur tas darbojas bez pārtraukuma, tomēr cilvēki tā kopšanai nereti pievērš pārāk mazu uzmanību. ''Regulāra ledusskapja pārbaude, pareizs tā novietojums un atbilstoša pieeja pārtikas saldēšanai var gan ietekmēt ledusskapja energoefektivitāti, gan palīdzēt pārtiku ilgāk saglabāt svaigu,'' atzīst ''Electrolux'' eksperts Edgars Grieznis.

Novietojums

Pievērs uzmanību ledusskapja novietojumam. Izrādās, ka, novietojot ledusskapi vēsā vietā, iespējams ietaupīt ievērojamu daudzumu elektroenerģijas. Tieši tādēļ, iekārtojot virtuvi, ieteicams izvairīties ledusskapi novietot blakus krāsnij, radiatoriem, kā arī citiem karstuma avotiem. Tāpat arī nav ieteicams ledusskapi novietot tiešos saules staros.

Durvis

Ikviens zina to, ka ledusskapja durvis atstāt vaļā nav ieteicams. To apstiprina arī eksperts, skaidrojot, ka pārāk bieža ledusskapja virināšana vai durvju atstāšana pusvirus spēj krietni kaitēt ledusskapim, jo siltais gaiss, kas ieplūst ledusskapī, izraisa kompresora nevajadzīgu pārslēgšanu.

Ēdiens

Daudzi mēdz grēkot un ēdienu ievieto ledusskapī uzreiz pēc tā pagatavošanas. Patiesībā karsts ēdiens pirms ievietošanas ledusskapī ir pilnībā jāatdzesē, jo karstais tvaiks var izraisīt apledojumu dzesētājā. Arī saldētu pārtiku pirms ievietošanas saldētavā vispirms vajadzētu ievietot ledusskapī, turklāt iepakojot pārtiku hermētiskās pakās, lai izvairītos no nevajadzīgas sarmas ledusskapja kabīnē. Savukārt, lai saldētu pārtiku atkausētu, sadzīves tehnikas speciālists to iesaka darīt ledusskapī, jo tas veicina drošāku atkausēšanu un optimālu saldēšanas iekārtas lietojumu.

Temperatūra un atkausēšana

Vispiemērotākā temperatūra ledusskapim ir aptuveni 4 – 5 °C, savukārt saldētavai no -18°C līdz -20°C. Pastāvīga ledusskapja atkausēšana pasargā dzesētāju no biezas ledus kārtas, ļaujot tam darboties efektīvāk. Ņem vērā, ka atkausēšana nepieciešama, kad ledus kārta ir aptuveni 3 – 5 milimetrus bieza.

Ledusskapī ievietotās pārtikas daudzums var ietekmēt temperatūru, tādēļ mūsdienās iespējams iegādāties ledusskapi, kas reaģē uz šo daudzumu un ļauj precīzi kontrolēt temperatūru, skaidro speciālists.

Kā izvēlēties īsto ledusskapi?

Lai saprastu, kāda veida ledusskapis nepieciešams, vispirms apdomājiet, kāda veida pārtikas produkti visbiežāk glabājas jūsu ledusskapī. Ja ledusskapī regulāri atrodas svaigi augļi un dārzeņi, tad meklējiet ledusskapi ar salātu un augļu nodalījumu, kā arī dziļām atvilktnēm lieliem dārzeņiem. Lai ilgāk saglabātu svaigas pārtikas garšu, meklējiet ledusskapi, kas uztur vienmērīgu temperatūru un mitruma līmeni.

Ja esat dzērienu cienītājs, tad izvērtējiet, vai jums nebūtu nepieciešami vīna plaukti, regulējami plaukti pudeļu ievietošanai, iespējams, pat iebūvēts vīna skapis. Savukārt, ja bieži iegādājaties saldēto pārtiku, tad jums noteikti noderēs ledusskapis ar saldētavas nodalījumu - tikpat lielu kā ledusskapi. Turklāt atsevišķa gaisa plūsma jeb TwinTech® funkcija katrā nodalījumā palīdzēs uzturēt saldētavu bez sarmas, savukārt pārtiku ilgāk saglabās svaigu.

Cilvēki nereti mēdz apjukt, kad jāizlemj, cik ietilpīgs ledusskapis viņiem ir nepieciešams. Ja ģimenē esat viens vai divi cilvēki, tad piemērots būs ledusskapis ar 100 – 150 litru ietilpību. Kuplākai ģimenei no trīs līdz pieciem cilvēkiem pietiekami liels būs 150 – 250 litru liels ledusskapis. Savukārt ledusskapis ar 250 litru un lielāku tilpumu būs piemērots ģimenei, kurā ir vairāk par pieciem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!