Foto: Shutterstock
Izlietni izmantojam katru dienu, dažkārt pat vairākas reizes dienā, tāpēc svarīgi, lai tā būtu pilnībā atbilstoša mūsu vajadzībām. Tās funkcijas var būt ļoti dažādas - trauku mazgāšana, roku mazgāšana, salātu un augļu skalošana, kartupeļu nokāšana utt. Tāpēc aktuāls ir jautājums – kā izvēlēties vislabāko izlietni un atbilstošu prasībām?

Svarīgākie pamatlikumi

Izvēloties virtuves izlietni, visupirms nepieciešams padomāt, cik daudz vietas tai varat atvēlēt, jo vienmēr spēkā ir princips – jo lielāka izlietne, jo ērtāk būs darboties, stāsta ''Kates izlietnes'' speciālists Juris Bogdanovs.

Virtuves izlietnes ražo dažādās konfigurācijās: tikai mazgāšanas nodalījums, izlietne ar noteci un izlietne ar papildu vanniņu. Ja par izlietnes izmantojumu viss ir skaidrs, tad par papildu vanniņu un tās nepieciešamību daudzi nav pārliecināti. Tā paredzēta augļu, dārzeņu skalošanai, saldētu produktu atkausēšanai, dakšiņu un nazīšu novietošanai, vārītu ēdienu nokāšanai. Savukārt uz izlietnes plauktiņa jeb noteces var novietot slapjus traukus, tā pasargājot darbvirsmu no mitruma. Teju katru kvalitatīvu izlietni ir iespējams papildināt ar noderīgiem piederumiem – iebūvētu trauku mazgājamā līdzekļa dozatoru, švammes turētāju, griešanas dēlīti vai perforētu skalojamo vanniņu.

Kādi ir iecienītākie izlietņu materiālu veidi?

Visizplatītākās ir nerūsējoša tērauda izlietnes – pieejamās cenas un plašo konfigurācijas iespēju dēļ. Šis ir vienkāršākais risinājums virtuvei. Ja vēlies, lai tērauda izlietne izskatās labi arī pēc standarta divu gadu garantijas laika, ieteicams izvēlēties izlietni ne plānāku par 0.6 milimetriem – par to nevajadzētu kautrēties jautāt pārdevējam, mudina speciālists.

Foto: Shutterstock

Ir pieejami arī modeļi ar tā saucamo auduma tekstūru, kas maskē švīkas un kaļķa nogulsnes.

Akmens masas izlietnes pieejamas dažādos toņos, tāpēc nodrošina iespēju darbvirsmu pieskaņot izlietnei. Pārākas par tērauda izlietnēm tās dara vairākas īpašības: lieliski iekļaujas virtuves interjerā, materiāls nav tik "skaļš", izlietnes ir dziļākas, uz tām mazāk redzamas ūdens pilienu atstātās nogulsnes. Keramikas izlietne virtuvē ir klasiska elegance, kas vienmēr ir modē. Ne tikai skaists, bet arī izcili izturīgs materiāls, kas nebaidās ne no triecieniem, ne ķīmiskām vielām.

Zini, pirms iegādājies izlietni!

Plānojot jaunu virtuves iekārtu, bieži par izlietnes izvēli sāk domāt tikai tad, kad viss jau gatavs, un tā var atklāties, ka izlietnei atvēlētā vieta, ir par mazu, lai to uzstādītu gana ietilpīgu un tiešām ērtu.

Otra ļoti bieži pieļauta kļūda ir nepilnīgi nokomplektētas izlietnes iegāde. Ja izlietnes komplektā nav iekļauts izvada ventilis, pārplūde un stiprinājumi, tad vēlāk var būt problēmas tos atrast un iegādāties, skaidro jomas speciālists.

Ja esat lēmis par labu akmens masas izlietnes izvēlei, tad speciālists neiesaka izvēlēties pašu lētāko, jo tā, visticamāk, neatbildīs šī materiāla izlietņu labākajiem kvalitātes standartiem un attiecīgi nekalpos cerēti ilgi. Ja maciņš to ļauj, ieteicams iegādāties labi zināmu ražotāju produkciju, jo tie savu labo vārdu ir pierādījuši nevis ar skaļiem reklāmu saukļiem, bet gan kvalitatīvu, ilgi kalpojošu un viegli kopjamu izlietņu ražošanu.

Foto: Shutterstock

Izlietņu uzstādīšanas veidi

Lielākā daļa virtuves izlietņu ir tā saucamās iegriežamā tipa izlietnes. Darbvirsmā tiek izzāģēts caurums, kas ir nedaudz mazāks par pašas izlietnes izmēriem, tajā liek izlietni un ar īpašu stiprinājumu palīdzību pievelk. Šāda tipa izlietne jāizvēlas, ja virtuve aprīkota ar standarta lamināta darba virsmu.

Zem virsmas stiprināta jeb pabūvējama izlietne nodrošina askētiskāku un elegantāku virtuves kopiespaidu. Lai šādi stiprinātu izlietni, obligāta prasība ir dabīga vai mākslīga granīta darbvirsma. Tā kā virtuves izlietne ir pirkums ilgtermiņa lietošanai, to labāk veikt pārdomāti – šeit labu padomu var sniegt attiecīgo jomu pārzinošs speciālists – interjera dizainers, mēbeļu meistars vai specializēta veikala pārdevējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!