Galvenais secinājums, pie kura nonāca RBK – ierīce, kura maksā no 28 līdz 72 tūkstošiem rubļu (350 līdz 900 eiro) patiešām strādā! Par šo naudu pircējs iegūst tipisku "Intel" platformas "Mini PC", kādu pašā "Intel" mājaslapā ir vairāk nekā 60 dažādu modeļu, tostarp "Apple" izstrādātais. Tomēr par to RBK kaut kādu iemeslu dēļ neraksta. Tā vietā ierīce aprakstīta kā "vietējais ražojums (tiesa, no ārvalstu komponentēm)", kuru Čemezovs "ietirgojis" Putinam kā "vienu no vismazākajiem datoriem pasaulē".

Tomēr ar šādu apzīmējumu "Rosteh" vadītājs ir nedaudz pārsteidzies. Tam pašam "Intel", neskaitot "Mini PC", ir platforma ar vēl mazāka izmēra datoriem – "Computer Sticks", kas ir USB ligzdā spraužamās atmiņas lielumā. Lūk, to jau var nosaukt par "vienu no vismazākajiem datoriem pasaulē".

Ātri pameklējot informāciju internetā, top skaidrs, ka "Raydget" eksistē ne pirmo gadu, vēl jo vairāk – RBK žurnālisti izmēģinājuši šīs ierīces piekto paaudzi. Pircējiem ārpus Krievijas par šīs ierīces ražotāju tiek nosaukta Taivānas kompānija "Communication Technology", kurai saistība ar Krieviju ir tik vien kā mājaslapas izstrādātājs. Arī "Raydget" oficiālā mājaslapa klusē par saistību ar Krieviju.

No RBK veiktā testa var secināt divas lietas. Pirmkārt, dators darbojas un uz tā var uzstādīt arī "World of Tanks" datorspēli. Otrkārt, datoram nepieciešams monitors ar HDMI savienojumu, bet ar to RBK redakcijai esot radušās problēmas. Neraža izrādījusies tik liela, ka ar HDMI pieminēšanu tests arī beidzies.

Bet par to, kāda Krievijas uzņēmumam ir saistība ar Taivānas kompāniju, kāpēc "Raydget" tiek dēvēts par "krievu izstrādājumu" un kāpēc pats "Rosteh" vadītājs nolēma ierīci parādīt valsts prezidentam kā karstu jaunumu vairākus gadus pēc tās ražošanas sākuma – RBK tā arī nepaskaidro.

"Raydget" tehniskie parametri:

  • Piektās paaudzes "Intel Core" procesors "Celeron U3000" vai "Pentium U3800", "Intel PCH-LP Chipset"
  • Operatīvā atmiņa līdz 16 GB (DDR3L, 1600 MHz)
  • Videokarte "Intel HD Graphics 5500" līdz "Iris Graphics 6100"
  • mSATA cietais disks līdz 1 TB
  • Četras USB 3.0 ligzdas
  • Divas HDMI ligzdas
  • "Intel Wireless-N 7265 AC", "Bluetooth 4.0", "Ethernet" līdz 1000 Mbps
  • Audio Realtek ALC269Q.

Video no 2015. gada 4. decembra, kur redzams, kā Čemezovs prezentē Putinam "Rosteh" izgudrojumus. Par "Raydget" datoru – video hronometrāžā no 2:55.