Akumulatori, lauksaimniecības un ražošanas ķimikālijas, krāsvielas, eļļas filtri, medicīnas atkritumi un citi - tie ir bīstamie atkritumi, kurus labāk neaiztikt.

Lai tie nepaliktu dabā, atkritumu pārstrādes kompānija "Eko Osta" un Valsts Vides dienests (VVD) sestdien, 23. aprīlī, Lielās talkas dienā aicina izmantot mobilo aplikāciju "Vides SOS".

Aplikācija darbojas ar mobilo datu un GPS signāla palīdzību. Konstatējot bīstamo atkritumu, tas ir jānofotografē, jāpievieno komentārs "Atradu bīstamus atkritumus Lielās talkas laikā" un jānosūta VVD. Pēc ziņojuma satura izvērtēšanas, informācija par atkritumu atrašanās vietu tiks nodota uzņēmumam "Eko Osta" , kurš nodrošinās to atbilstošu savākšanu un utilizāciju.

"Kopš VVD rīcībā ir mobilā lietotne "Vides SOS", par vides piesārņošanu mums ziņo intensīvāk. Tas nebūt nenozīmē to, ka piesārņoto vietu skaits palielinās, tieši otrādi – sabiedrība kļūst atbildīgāka un modrāka. Visbiežāk saņemam fotogrāfijas ar atkritumiem nomaļās vietās. Šādi ziņojumi veido aptuveni 70 % visu SOS ziņu satura. Fotoattēlos redzamas arī dabai kaitīgas lietas – šīferis, nolietotas riepas un remontdarbu laku un krāsu bundžas, kā arī auto detaļas. Par tīru vidi ir jārūpējas mums visiem. Atkritumi vidē liecina, ka mēs joprojām nedomājam ilgtspējīgi – lielākā daļa materiālu ir šķirojama. Tas, protams, prasa atbildīgu attieksmi pret šo procesu, nevis ceļmalu vai mežu piesārņošanu," skaidro VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

"Bīstamie atkritumi ne tikai nodara kaitējumu videi, bet arī negatīvi ietekmē cilvēku veselību. Ilgstoša to atrašanās dabā var radīt neatgriezeniskas piesārņojuma sekas, tāpēc mēs aicinām talciniekus būt atbildīgiem un ziņot par atkritumiem, kas rada aizdomas par to bīstamību," uzsver SIA "Eko Osta" pārstāve Una Vaičule.

Vienlaikus viņa arī aicina talkošanas vietās vākt nolietotas riepas, lai nodotu tās otrreizējai pārstrādei. Riepas ir videi kaitīgi atkritumi, kuri dabiskos apstākļos sadalās vairāk kā 100 gadu laikā. Savāktās riepas tiek pārstrādātas, iegūstot šķidro kurināmo un citus naftas blakusproduktus.

"Riepu pārstrāde notiek, izmantojot unikālu pirolīzes tehnoloģiju, kad nenotiek tieša to sadedzināšana, un kaitīgie izmeši nenonāk atmosfērā. Tādā veidā, nepiesārņojot dabu, vecās riepas iegūst "otro dzīvi", kas ir svarīgs vides aizsardzības faktors," atzīmē Vaičule.

Ziņot par savāktām nolietotām riepām talkošanas vietās var visu diennakti, zvanot uz telefona numuru: 29264938

Kā darbojas mobilā lietotne "Vides SOS"?

  • Vispirms mobilā lietotne "Vides SOS" lejupjāielādē App Store un Google Play.
  • Tā darbojas ar mobilo datu un GPS signāla palīdzību. Konstatējot vides pārkāpumu, tas jānofotografē, jāapraksta un jānosūta VVD.

Visi ziņojumi nonāk pie VVD, un pēc to apstrādes kļūst pieejami īpaši šim nolūkam radītas tīmekļa vietnes www.videssos.lv interaktīvajā kartē, kurā iespējams sekot līdzi iesūtīto ziņojumu statusa gaitai no informācijas iesūtīšanas brīža līdz piesārņojamu novēršanas brīdim. Kā arī ziņotāji saņem informāciju no VVD par iesūtītā ziņojuma virzību e-pastā.

Jāņem vērā, ka "Vides SOS" nav anonīms. Mobilā lietotne darbojas ar "Facebook" un "Draugiem.lv" pasi. Iesūtītos ziņojumus iespējams publicēt savā "Facebook"un tvitera profilā.