Tiesa likusi "WhatsApp" sniegt informāciju par lietotājiem 23. jūlijā, pēcāk atkārtots pieprasījums nosūtīts 7. augustā, bet tā arī atbilde nav sekojusi, kā rezultātā tiesa pieņēma lēmumu par aplikācijas bloķēšanu valsts teritorijā.

Kā liecina aģentūra "Reuters", atsaucoties uz "Band News TV", pieprasītā informācija attiecās uz lielākā noziedzīgā narkotiku tirgotāju grupējuma Sanpaulu "First Command of the Capital" locekļiem, kuri šo platformu izmantojuši savstarpējai komunikācijai.

Šī gada februārī "WhatsApp" jau saskārās ar bloķēšanas draudiem. Ņemot vērā Brazīlijas Sabiedriskās drošības departamenta iegūtos datus, ziņu apmaiņas programma izmantota arī bērnu pornogrāfijas izplatīšanas nolūkos. Šāda failu apmaiņa iespējama, pateicoties lietotāju anonimitātei.

Tomēr, pateicoties aizstāvības advokātu darbam, "WhatsApp" netika bloķēts.

Tāpat cīņā pret "WhatsApp" devās arī Brazīlijas mobilie operatori, kas bija lielā nemierā ar iespēju caur šo programmu nodot balss ziņojumus. Viņuprāt, valdībai jāierobežo programmas rīkus, kas traucē balss servisu attīstībai. Galu galā, arī šie iebildumi cieta krahu.

Brazīlijas telefonkompāniju asociācija "SindiTelebrasil" saņēma vēsti par "WhatsApp" bloķēšanu Latīņamerikas lielākajā valstī 16. decembrī, un jau pulksten divos, ceturtdienas naktī, bloķēšana stājās spēkā.

Pēc ziņu apmaiņas programmas datiem, Brazīlijā "WhatsApp" izmanto 100 miljoni iedzīvotāju, ieskaitot korporatīvus lietotājus un valsts pārvaldes darbiniekus, kuri palika bez saziņas.

"Šī ir bēdīga diena Brazīlijai, kas līdz šim brīdim bija atvērta interneta sabiedrotais," paziņoja Marks Cukerbergs savā "Facebook" lapā.

Tonight, a Brazilian judge blocked WhatsApp for more than 100 million people who rely on it in her country.We are...Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, December 17, 2015

"WhatsApp" dibinātājs Jans Kums, nosodot Brazīlijas valdības rīcību, savā "Facebook" lapā ierakstījis: "Mēs esam vīlušies šajā tuvredzīgajā lēmumā liegt piekļuvu komunikācijas līdzeklim, no kura ir atkarīgi tik daudzi Brazīlijas iedzīvotāji. Skumji redzēt, kā Brazīlija sevi izolē no apkārtējās pasaules."

Savukārt Brazīlijas iedzīvotāji, kuriem "WhatsApp" ir viens no populārākajiem lētas komunikācijas rīkiem, sākuši meklēt alternatīvu.

Par piepešu lietotāju pieplūdumu savā "Twitter" kontā paziņojis ziņu apmaiņas rīks "Telegram". Jaunu lielotāju skaits ātri vien sasniedzis 500 tūkstošus, nedaudz vēlāk vienu miljonu un jau pēc divām stundām - 1,5 miljonus. Drīz vien programma sākusi "niķoties", taču, kā vēsta ieraksti "Twitter", problēmas tuvākajā laikā tiks labotas.

Vēl februārī, kad "WhatsApp" saņēma pirmos bloķēšanas draudus, "Telegram" lokam pievienojās 2,5 miljoni lietotāju.

Par lietotāju trīskāršu aktivitātes pieaugumu un četras reizes lielāku reģistrāciju skaitu vēsta arī Krievijas kompānijas "Mail.ru" ziņu apmaiņas rīka "ICQ" preses dienests.

Pēdējo reizi šāda aktivitāte Brazīlijas teritorijā piedzīvota 2014. gadā, kad norisinājās FIFA Pasaules kauss. Tolaik pieprasītākās bija speciāli Pasaules futbola čepionātam izstrādātās uzlīmes, bet tagad - ātrie video zvani.

Šādā veidā Brazīlija nodemonstrēja, ka ziņu apmaiņas un citu populāru interneta servisu bloķēšana kā piespiedu līdzeklis interneta kompānijām izpildīt valdību prasības var sākt pielietotas arī citu valstu praksē, kas nozīmē - arī biežāku šādu metožu pielietošanu.

Turklāt interneta auditorija ir pietiekoši mobila, tāpēc alternatīvu meklējumi tiks veikti uzreiz, nesagaidot, kad serviss noskaidros visas attiecības ar valdību.

Tāpat pārāk bieža bloķēšana var likt lietotājiem sākt apgūt samērā sarežģītākus saziņas variantus, ieskaitot anonīmo tīklu "Tor" un citas anonimizācijas iespējas.

Ņemot vērā jaunāko informāciju, Brazīlijas tiesa augstākās instancēs atcēla iepriekšējo lēmumu par "WhatsApp" bloķēšanu uz 48 stundām, ziņo "Reuters". Lai arī no turpmākiem bloķēšanas mēģinājumiem programma nav pasargāta.