Krasnogorskas mehāniskā rūpnīca (KMR), kas šobrīd ietilpst korporācijā "Rosteh" uzsāka "Zenit" fotoaparātu ražošanu 1952. gadā. Pirmais eksemplārs izstrādāts pēc populārā PSRS tālmēra kameras "Zorkij" piemēra. 2005. gadā, pēc vairāk nekā pus gadsimta zīmola pastāvēšanas, rūpnīcas vadība nolēma apturēt "Zenit" ražošanu.

Tomēr populārais "Zenit" vēl joprojām nav zaudējis savu aktualitāti. Līdz ar pieaugošo hipsteru subkultūras pieaugumu, kas slavina modi uz vintāžas apģērbiem un tehniku, internets no jauna sācis jūsmot par filmiņu fotoaparātiem, kā, piemēram, "Leica", "Pentax", "Polaroid" un "Zenit".

Un, ja pēckara "Contax" atrast ir visai problemātiski, tad par lielisku aizstājēju šādai vintāžas stila rotaļlietai var kļūt vecmammas "Zenit", kas jau labu laiku, krājot putekļus, mētājas uz skapjaugšas.

2014. gadā iniciatīva par "Zenit" atjaunošanu izskanēja no Dmitrija Medvedeva mutes. Toreiz Krievijas premjerministrs norādīja, ka "kompetenci mēs, protams, jau esam pazaudējuši", bet ražošanu varētu atsākt.

'Zenit' jau atkal fokusā. Krievijā grib atjaunot leģendāro fotokameru ražošanu
Foto: Vida Press

Lieki piebilst, ka tieši Dmitrijs Medvedevs ir viens no populārākajiem fotogrāfiem Krievijas amatpersonu vidū. Viņa kolekcijā ir lērums fotokameru, tostarp arī "Leica", kas iespējams kļūs par lielāko "Zenit" konkurentu.

Padomju "Zenit" savulaik kļuva par spoguļkameru pionieri. Savukārt "Zorkij" kļuva par vienu no pirmajām spoguļkamerām pasaulē. Ērā, kad tālmēra kameras bija pašas ejošākās, tieši "Zenit" kļuva par jaunas foto tehnikas vēstnesi.

1934. gadā PSRS sāka izlaist tālmēra fotoaparātu "Leica II", kas ieguva nosaukumu "FED" un tika pārdots gandrīz trīs reizes lētāk nekā vācu analogs.

Fotogrāfijas industrija attīstījās ļoti straujiem soļiem. Piecdesmitajos gados "Zenit" nomaina "Zorkij", bet pēcāk "Zenit-C" kļūst par pieejamākajām kamerām PSRS iedzīvotājiem.

Par KMR ražošanas apogeju kļuva "Zenit-E", ko 1965. gadā izlaida miljona "tirāžā". Kopumā izaida aptuveni 8 miljonus eksemplāru ne tikai PSRS teritorijā, bet to arī veiksmīgi eksportēja uz rietumiem, kur tas ieguva diezgan lielu piekritēju pulku.

Deviņdesmitajos gados "Zenit" ražošana pamazām samazinājās, lai arī daļu kameru izlaida līdz pat 2005. gadam. 20. gadsimta beigās šajā ražošanas nišā bija pārāk stipra konkurence, parādījās lērums lētu, digitālo "ziepju trauku". Protams, arī KMR centās radīt "Zenit" digitālos prototipus, kā, piemēram, "Zenit-DS" un "Zenit-DC", bet diemžēl tikt tālāk par testa variantiem tā arī neizdevās.

Tagad, pēc desmitgades klusuma, "Zenit" no jauna var parādīties veikalu plauktos. Iziet luksus preču aprindās "Zenit" nozīmēs iegūt atbilsošu uzmanību, turklāt spēle uz nostaļģiskām emocijām vien ir ko vērta, tāpēc par savu pircēju ražotāji varēs neuztraukties (vismaz kādu laiku).

"Zenit - tā ir padomju leģenda, manuprāt. Tā bez ierunām ir pelnījusi tik pat lielu uzmanību kā "Leica". Bet domāju, ka foto attēlu kvalitāte krietni atšķirsies. Es bez vārda runas iegādātos jauno "Zenit", ja tā cena nebūs pārspīlēta," norādīja Maskavas Valsts universitātes žurnālistikas nodaļas pasniedzēja Kristīne Bogačeva.

Bet neaizmirsīsim, ka šo desmit gadu laikā neviens nav stāvējis uz vietas, foto industrija ir krietnu soli priekšā, tāpēc pieredzi un padomus nāksies smelties no ārzemju kolēģiem, lai spētu konkurēt ar tādiem milžiem kā "Leica" un "Hasselblad".