Foto: Shutterstock
No 6. līdz 20. oktobrim Rīgā un citās Latvijas lielākajās pilsētās pie dažādiem tirdzniecības centriem norisināsies akcija ”Pārsteidz ziemu!”, kuras laikā autovadītājiem bez maksas tiks piedāvāta iespēja pārbaudīt galvenos auto mezglus, kas nodrošina drošu braukšanu ziemas apstākļos, portālu ”Delfi” informēja akcijas organizatori.

Akciju rīko uzņēmums ”Getz Bros & Co (Latvia) Ltd.”, riepu centru tīkls ”Pirelli Key Point”, apdrošināšanas kompānija ”Seesam Insurance AS”, kā arī Latvijas Autoinženieru asociācijas.

Katru gadu tuvojoties ziemai, aktuāls kļūst jautājums par automašīnas tehnisko stāvokli, jo sevišķi ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus – lietainos, nokrišņiem bagātos rudeņus un bargās, sniegotās ziemas. Šādi laikapstākļi būtiski ietekmē automašīnu – gan tehniski, gan vizuāli –, tāpēc akcijas ”Pārsteidz ziemu!” mērķis ir informēt autovadītājus par automašīnas sagatavošanu ziemai un veikt diagnostiku galvenajos automašīnas mezglos, kas nodrošina drošu pārvietošanos ziemas apstākļos. Pārbaude ietvers: riepu protektora un spiediena mērījumu, akumulatora jaudas mērījumu, kā arī automašīnas lampu intensitāti un slotiņu nolietojumu diagnosticēšanu, kur abi minētie faktori būtiski ietekmē labas redzamības apstākļus tumšajos rudens un ziemas laikapstākļos. Akcijas laikā automašīnu tehnisko pārbaudi veiks kvalificētu speciālisti no riepu centriem ”Pirelli Key Point”.

Tā kā ziema ir gadalaiks, kurā nereti notiek visvairāk auto avārijas, apdrošināšanas kompānija ”Seesam Insurance AS” ir akcijas ”Pārsteidz ziemu!” idejiskais atbalstītājs. Apdrošināšanas kompānijas ”Seesam Insurance AS” Latvijas filiāles Atlīdzību departamenta Transporta nodaļas eksperts Gints Ābeltiņš atzīst, ka ziemā apdrošinātājiem pieteikto OCTA un KASKO negadījumu skaits krietni palielinās: ”Gada sniegotajos mēnešos satiksmes negadījumu skaits, salīdzinot ar citiem gadalaikiem, pat dubultojas. Statistiski lielā daļā ziemas negadījumu transportlīdzekļu bojājumi nav pārāk nopietni, taču citos apstākļos šie negadījumi, iespējams, nemaz nebūtu notikuši. Biežākie avāriju iemesli ziemā ir: drošas distances neievērošana, nepareiza ātruma izvēle un arī gadalaikam nepiemērotas riepas. Ziemā uz slidenas brauktuves veidojas garāks bremzēšanas ceļš, līdz ar to, ja braucējs neievēro drošu distanci, auto var ieslīdēt priekšā braucošās mašīnas aizmugurē. Uz stipri sniegotiem ceļiem ar iebrauktām risēm biežāk tiek aizķerti un nolauzti atpakaļskata spoguļi vai noskrāpēti mašīnu sāni. Ļoti bīstams ziemā uz asfaltētiem ceļiem ir tā sauktais melnais ledus –, braucējam šķiet, ka šoseja ir tikai mitra, taču to klāj ļoti plāna ledus kārta. Tāpēc, gatavojot auto ziemai, ir svarīgi izvēlēties atbilstošas riepas, kas nodrošina pietiekami stabilu saķeri ar ceļa segumu.”

Uzņēmuma ”Getz Bros & Co (Latvia) Ltd.” valdes loceklis Simons Kozlinskis: ”Automašīnas sagatavošana ziemai ir katra autovadītāja rudenī veicamo lietu sarakstā – ja šis darbs pienācīgi padarīts, būtiski samazinās risks nokļūt nepatīkamās situācijās uz ceļa ziemā, kad laikapstākļi ne vienmēr ļauj operatīvi atrisināt radušās problēmas. Lai atvieglotu šo autovadītāju ikrudens darbu un informētu sabiedrību par automašīnas sagatavošanu dažreiz neprognozējamajiem Latvijas laikasptākļiem, organizējam akciju ”Pārsteidz ziemu!”. Akcijas lozungs ietver ideju, ka autovadītājs, savlaicīgi parūpējoties par savu spēkratu, būs sagatavojies no tehnikai nelabvēlīgiem laikapstākļiem, un nepatīkamu pārsteigumu nebūs.”

Detalizētāka informācija par automašīnas sagatavošanu ziemai un akcijas norises vietām pieejama akcijas mājaslapā Parsteidzziemu.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!