Foto: DELFI
Starptautiskais interneta izpētes uzņēmums Gemius publicējis aprīlī apmeklētāko Latvijas blogu topu. Tā līderis ir pavisam jauns dzīvesstila blogs sievietēm - mia.lv, ko aprīlī apmeklējuši 21 300 lietotāji. Otrajā vietā ierindojas iepriekšējā blogu topa uzvarētājs, blogs iinuu.lv, trešie – noskrien.lv.

Blogu topa virsotni aprīlī izdevies iekarot pavisam jaunam blogam, kurš savu darbību uzsācis vien marta otrajā pusē – mia.lv. Blogs mia.lv ir dzīvesstila blogs sievietēm, kurā tiek rakstīts par dažādām sievietes interesējošām tēmām: psiholoģiju, ēst gatavošanu, tehnoloģijām sievietēm, skaistumkopšanu, modi, kā arī par dažādām radošām un iedvesmojošām lietām. Blogu mia.lv aprīlī apmeklējuši 21 300 lietotāji, kas tajā veikuši 83 373 lapu skatījumus.

Bloga autore Iveta Ozola priecājas par uzvaru topā un atklāj, ka šis ir jau otrais viņas lolotais veiksmes stāsts: "Man šis ir jau otrais projekts ar panākumiem - pirmais ir Cool Craft Hunting lapa draugiem.lv, kas zīmolu topā ierindojas 4. vietā, savukārt mia.lv popularitāte bija jūtama jau bloga pastāvēšanas pirmajās dienās, kas ir tiešām pārsteidzoši, jo Latvija nav īsti blogu lasītāju tauta. Mia.lv plāno ne tikai jaunus rakstus par aktuālo, bet arī interesantus projektus, ko var gaidīt jau tuvākajā laikā."

Topa otrajā vietā palicis iepriekšējā blogu topa mērījumu uzvarētājs, dzīvesstila blogs iinuu.lv, ko aprīlī skatījuši 14 600 interneta lietotāji, blogā veicot 49 200 interneta lapu skatījumu. Trešie - skriešanas tematikai veltītais blogs noskrien.lv, kas vienkopus publicē skrējēju ierakstus, ko savukārt rediģē četri redaktori. Noskrien.lv mēnesī apmeklējuši 9 700 apmeklētāji un tajā veikti 338 400 lapu skatījumi, kas ir labākais lapu skatījumu rezultāts topā. Noskrien.lv uzrādījis arī labāko rezultātu pēc laika, ko vidēji mēnesī blogā pavadījis viens lietotājs, kas ir gandrīz viena stunda.

Bloga noskrien.lv panākumus komentē noskrien.lv redaktors Signis Vāvere: "Cilvēkiem patīk skriet, un viņi skrien gan pirms, gan arī pēc Nordea Rīgas maratona, kā arī interesējas par citiem skrējējiem - viņu pieredzi, priekiem un bēdām. Un, protams, viņi cenšas atrast sev konkurentus, kurus noskriet, ja ne sacensībās, tad vismaz komentāros. Būtiskākais apmeklējuma pieaugums ir pēdējās nedēļas pirms Nordea maratona, jo skriešanas mīļotāji meklē atbildes un cenšas maksimāli labi sagatavoties, izmantojot citu skrējēju pieredzi." Cits šī autora blogs signis.lv savukārt ierindojies topa 15. vietā ar 2 000 apmeklētāju lielu auditoriju.

Joprojām populāri ir arī tehnoloģiju tematikai veltītie blogi. Ceturtajā vietā ierindojies tehnoloģiju tematikai veltītais kakao.lv ar 9 000 apmeklētāju lielu auditoriju, piektajā - tehnoloģiju blogera Kristapa Skuteļa blogs krizdabz.lv ar 8 600 apmeklētājiem, bet septītajā vietā ir šī paša autora uzturētais androids.lv ar 7 400 apmeklētājiem mēnesī. Salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, ievērojami augusi bloga androids.lv auditorija – pērn aprīlī blogu apmeklēja 4 200 lietotāji, taču šogad jau par 78 % jeb 3 300 lietotājiem vairāk. Kā liecina gemiusAudience pētījuma dati, viena autora abu blogu auditorija nebūt nav vieni un tie paši cilvēki – tikai 2 000 lietotāju ir tādi, kas aprīlī apmeklējuši abus šos interneta resursus.

Kopumā 20 populārākie Latvijas blogi aprīlī spējuši piesaistīt 97 400 lietotāju lielu auditoriju, kas ir gandrīz 8% no visa interneta lietotāju skaita un tajos veikti vairāk kā 1,1 miljons interneta lapu skatījumi, vidēji viens lietotājs vienā blogā mēnesī veicis 11 no tiem. Vidējais viena lietotāja pavadītais laiks blogā mēnesī ir 13 minūtes, kas vienā apmeklējuma reizē ir 3 minūtes.

Kopumā aprīļa blogu topa mērījumiem kvalificējās 60 blogi, kas ir lielākais skaits, kopš Gemius veido blogu topu. "Šī ir jau trešā reize, kad publicējam blogu topu, taču pirmā reize, kad tiek publicēts blogu Top 20. Tā kā ar katru reizi dalībai tiek pieteikti arvien vairāk blogu, nu arī Top 20 parāda būtiskākās blogu tendences Latvijā. Šis blogu tops arī pierāda, ka topa augšgalā spēj būt ne tikai sabiedrībai un meklētājsistēmām zināmi blogi. Arī jaunizveidotiem blogiem ir labas izredzes iekļūt skatītāko augšgalā," komentē Gemius Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Egle.

Gemius blogu topā iekļauti tie Latvijas blogi, kas tika pieteikti Gemius blogu mērījumiem un kuros aprīlī bija izvietoti gemiusAudience mērījumu kodi. Tops veidots, balstoties uz apmeklētāju skaitu blogos, kas tos apmeklējuši no Latvijas teritorijas. Gemius mājaslapā ir apskatāmi visu 60 blogu reitingi pēc auditorijas lieluma, blogā veiktajiem interneta lapu skatījumiem un citiem rādītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!