Marks Steisijs un viņa kolēģi no Muhammada Ali Parkinsonisma izpētes centra Fīniksā, ASV Arizonas štatā, pamanīja izmaiņas dažu pacientu uzvedībā un pēc tam atklāja, ka neliela daļa pacientu ir pataloģiski aizrāvušies ar azartspēlēm.

"Vienā nedēļā es redzēju divus pacientus ar lielām azartspēļu problēmām, kas bija parādījušās nesen - pēc tam, kad es biju palielinājis viņiem medikamentu devu," intervijā "New Scientist" teica Steisijs.

Diviem no šiem pacientiem atkarība no azartspēlēm bija tik smaga, ka viņi trīs mēnešu laikā bija nospēlējuši 60 tūkstošus dolāru.

Steisijs, kurš šobrīd strādā Djūka Universitātes Medicīnas centrā Ziemeļkarolīnā, uzsver, ka viņu pētījums nepierāda cēlonisku saikni, taču viņš cer, ka tas būs brīdinājums citiem ārstiem. Viņš ierosina arī informēt pacientus par šo potenciālo risku.

Tomēr Steisijs nevēlas, lai visiem pacientiem tiktu mainīta ārstēšanas metode.

"Ar parkinsonismu slimiem cilvēkiem ir ļoti mazs risks kļūt atkarīgiem no azartspēlēm," viņš norādīja.

Zinātnieki pētīja 1884 gada laikā izmeklētu pacientu slimības vēsturi un atklāja deviņus, kuriem ārstēšanas gaitā bija izveidojusies tik smaga atkarība no azartspēlēm, ka viņiem radušās finansiālas problēmas.

Visi pacienti lietoja preparātu levodopu, kas smadzenēs pārveidojas par dopamīnu. Taču aizraušanās ar azartspēlēm tiek saistīta ar citām zālēm, kuras viņi lietoja, proti, ar medikamentu, kas smadzenēs aktivizē dopamīna receptorus.

Pacientiem no azartspēļu atkarības palīdzēja atbrīvoties "intensīvas iejaukšanās" ceļā, tai skaitā, piemērojot alternatīvus medikamentus zemākās devās. Daudz palīdzēja arī ģimenes atbalsts un psihologa palīdzība.

Patoloģiskās azartspēļu kāres sastopamība pacientiem bija aptuveni 1,5 procents, salīdzinot ar 0,3 līdz 1,3 procentu līmenim, kāds satopams caurmērā iedzīvotāju vidū.

Notingemas Trentas universitātes Lielbritānijā profesors Marks Grifits, kurš pētī azartspēles, atzīst, ka tas varētu būt skaidrojams ar bioloģiskiem faktoriem, taču, pēc viņa teiktā, cilvēka aizraušanos ar azartspēlēm nekad nevarēs izskaidrot ar vienu vienīgu iemeslu. To ietekmē arī tādi faktori kā aizvien plašāka azartspēļu legalizācija visā pasaulē un agresīvs mārketings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!