Foto: DELFI cc/by
Starptautiskais interneta izpētes uzņēmums Gemius publicējis Latvijas blogu Top 10 pēc reālo lietotāju skaita novembrī. Topa līderis ir plaša spektra blogs iinuu.lv, ko mēnesī apmeklējuši 16 600 lietotāji. Otrajā vietā ierindojas tehnoloģiju blogs krizdabz.lv, bet trešie - kakao.lv.

Blogu topa līderi - blogu iinuu.lv - novembrī apmeklējuši 16 600 lietotāji jeb 1,32 % no visas Latvijas interneta auditorijas un tas ir labākais rezultāts to blogu vidū, kas novembrī piedalījās blogu topa mērījumos. Tā kā iinuu.lv ir divi autori - Inga un Ēriks Dalibas – bloga tematika ir ļoti daudzveidīga. Inga galvenokārt raksta par cilvēka psiholoģiju, dabu, ceļojumiem, dalās ar personīgo pieredzi dažādās jomās, savukārt Ēriks raksta par procesiem Latvijas politikā, ekonomikā, sociālajā dzīvē un dažādām IT tēmām. Raksturojot bloga tematiku īsumā, tā autore Inga saka – "blogs par dzīvesdziņu un dzīvesprieku."

Esam gandarīti, ka mūsu blogs apmeklējuma ziņā ieņēmis pirmo vietu Gemius blogu topā. Sasniegumi būtībā balstās uz trim vienkāršām, bet svarīgām lietām. Pirmkārt, tas ir ne tikai hobijs, bet arī sistemātisks un neatlaidīgs darbs, kam veltam daudz sava brīvā laika, enerģijas un resursu. Otrkārt, piesaistot auditoriju, vienmēr esam domājuši par kvalitāti nevis par kvantitāti, tāpēc sociālajos tīklos mums nav tūkstošiem sekotāju, taču esošie ir pastāvīgie bloga ierakstu lasītāji, kas ar saturu dalās tālāk. Regulāri uzrunājam savus sekotājus tādos sociālajos tīklos kā Twitter, Facebook, Draugiem.lv, Google+, Sekoman, kā arī video kanālos YouTube un Vimeo. Treškārt, mēs sekojam galvenajam pamatprincipam – rakstīt par to, kas pašiem ikdienas dzīves ritējumā liekas svarīgi," tā sava bloga uzvaru topā komenē tā autore Inga Daliba.

Par gandrīz 3 000 lietotājiem apmeklētāju skaits audzis aprīlī veidotā Gemius blogu topa uzvarētāja Kristapa Skuteļa blogam krizdabz.lv, sasniedzot 12 000 lietotājus. Par 2 500 lietotājiem augusi šī paša autora bloga androids.lv auditorija, novembrī sasniedzot 6 500 lietotājus. Tehnoloģiju blogu popularitāti apstiprina ne tikai tas, ka pieaudzis to apmekletāju skaits, bet arī tas, ka teju pusē no populārākajiem blogiem pārstāvēta jaunāko tehnoloģiju tematika.

"Tehnoloģiju blogu lielo īpatsvaru Top 10 skaidroju ar to, ka daļa tehnoloģiju blogi pastāv jau ilgus gadus un to autori ir ne tikai spējuši uzaudzēt pietiekami lielu auditoriju, bet ir bijuši gana naski uz pieteikšanos dalībai topā. Es zinu, ka Latvijā vēl ir neapzinātas blogu pērles, kuras varētu ieviest šajā topā korekcijas. Personīgi prieks par manu blogu auditorijas pieaugumu. Prieks, ka Gemius turpina veidot šādu blogu topu un piesaistīt arvien jaunus dalībniekus - šādi ne tikai iegūstam pilnīgāku bildi par blogosfēras stāvokli Latvijā, bet motivējam cītīgāk darboties jaunos censoņus", tehnoloģiju blogu panākumus komentē Kristaps Skutelis, IT blogeris.

Trešajā vietā ierindojies blogs kakao.lv - tā pārstāvētā tematika ir dažāda, taču arī šajā blogā dominē dažādām tehnoloģijām veltīti raksti. Lai gan pēc reālo lietotāju skaita kakao.lv ieņem trešo vietu, tas ir pirmais pēc tajā veikto lapu skatījumu (page views) skaita, apmeklējumu (visits) un laika, ko blogā pavadījuši tā lasītāji. Blogā kakao.lv novembrī veikti 121 500 lapu skatījumi, savukārt vidējais viena lietotāja pavadītais laiks mēnesī ir vairāk kā 12 minūtes, kas ir labākais rādītājs Top 10 blogu vidū.

Interneta lietotāju vidū popularitāti iekarojuši ir ne tikai tehnoloģiju un daudzpusīgu tematiku aptveroši blogi. Starp 10 populārākajiem blogiem atrodams arī Agneses Kleinas modes lietām veltītais blogs whimsicalagnesiga.com, kas ierindojies topa 4. vietā, uzrunājot 8 300 lasītāju lielu auditoriju. Savukārt 10. vietā ierindojies Kristas Baumanes kulinārijas un pavārmākslas blogs krista.lv, ko mēnesī apmeklējuši 3 000 lasītāji.

Gemius blogu Top 10 novembrī

Kopumā novembra blogu topa mērījumiem tika pieteikti 48 blogi, no kuriem statistika pieejama par 46 blogiem. "Šī ir otrā reize, kad publicējam blogu Top 10. Prieks, ka ar katru reizi dalībai tiek pieteikti arvien vairāk blogi, līdz ar ko tops kļūst arvien objektīvāks un kvalitatīvāks. Blogu īpašniekus aicinām blogos mērījumu kodus saglabāt arī turpmākiem mērījumiem, kā arī būsim priecīgi redzēt jaunus dalībniekus", komentē Gemius Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Egle.

Gemius blogu topā iekļauti tie Latvijas blogi, kas tika pieteikti Gemius blogu mērījumiem un kuros novembrī bija izvietoti gemiusAudience mērījumu kodi. Tops veidots, balstoties uz apmeklētāju skaitu blogos, kas tos apmeklējuši no Latvijas teritorijas. Gemius mājaslapā www.gemius.lv sadaļā pārskati un prezentācijas iespējams apskatīt visu 46 blogu reitingus pēc reālo lietotāju skaita, blogā veiktajiem interneta lapu skatījumiem un citiem rādītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!