Foto: Publicitātes foto
Havaju salās un Lielbritānijas pilsētā Daremā strādājošajiem astronomiem izdevies nofotografēt galaktiku, kas pēc sadursmes ar Jaunavas zvaigznāja zvaigžņu klasteru bija pieņēmusi medūzas formu.

Kā liecina informācija žurnālā "The Astrophysical Journal Letters", patiesībā šajā fotogrāfijā, kas uzņemta ar "Hubble" teleskopu, ir redzama IC 3418 galaktika ar "spīlēm", kas tiecas uz fotogrāfijas kreiso apakšējo malu.

Šo "spīļu" sastāvā ir liels daudzums turbulentas starpzvaigžņu gāzes, kā arī ultravioletajā diapazonā spoži saskatāmas jaunas zvaigznes. (Šajā diapazonā bildes iegūtas ar orbitālā teleskopa GALEX palīdzību.)

Pēc astrofiziķu vārdiem, šīs "spīles" veidojušās, IC 3418 saduroties ar tuvāko Jaunavas zvaigžņu klasteru, kura sastāvā ir aptuveni pusotrs tūkstotis atsevišķu galaktiku.

Gāzu mākoņu klastera un galaktikas saduršanās izraisījusi turbulento perturbāciju, gāzu mākoņu formēšanos un stimulējusi jaunu zvaigžņu veidošanos IC 3814 "spīlēs".

Jāpiebilst, ka šie notikumi risinājušies pirms 54 miljoniem gaismas gadu, jo tieši šādā attālumā no Zemes atrodas visi minētie objekti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!