Katoļu Ziemassvētku priekšvakarā ķīniešu zinātnieku grupa no Dienvidķīnas Lauksaimniecības universitātes radījusi desmit mazus sivēnus, kas spīd zaļā krāsā.

Savā darbā ķīnieši pielietojuši metodiku, ko izstrādājuši Havaju salu universitātes Manoa eksperti - proti, cūku embrijos tika ievadītas fluorescējošas olbaltumvielas, kas iegūtas no medūzu DNS.

Kā vēsta vietējie mediji, tieši pateicoties šīm manipulācijām, pasaulē nākuši zaļā krāsā spīdoši sivēni. (Tādā pašā veidā Turcijas zinātnieki šogad ieguva spīdīgus trušus un tagad strādā pie spīdīgām aitām.)

Pētnieki ar dzīvniekiem gan neeksperimentē, lai iegūtu Ziemassvētku rotājumus, bet viņu mērķis ir svarīgāks - atrast lētāko un efektīvāko veidu, kā cilvēka organismam pievienot atsevišķos gadījumos nepieciešamus gēnus.

Tiek uzskatīts, ka īpašu gēnu pievienošana cilvēka DNS nākotnē ļaus ārstēt daudzas slimības, kas šobrīd tiek uzskatītas par grūti ārstējām vai neārstējamām, piemēram, hemofiliju jeb asins nesarecēšanu.

Zaļie sivēni it nemaz nav cietuši no fluorescējošajām olbaltumvielām, un tiek prognozēts, ka tas neietekmēs viņu mūža ilgumu. "Zaļo spīdumu mēs izmantojām tikai tāpēc, lai uzskatāmi parādītu šīs metodes iedarbīgumu," teikts zinātnieku preses relīzē.

Zinātnieki publiskojuši arī video fragmentu, kurā redzams viņu sasniegtais rezultāts, un to viņi demonstrē ar fluorescējošas lampas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!