Foto: Publicitātes foto
Zinātniekiem izdevies noteikt vēja ātrumu, ar kādu vilks pasakā "Trīs sivēntiņi" nopūta rukšu mājiņu jumtus.

Lai spētu nopūst māju jumtus, vilkam vajadzēja radīt vēju, kura ātrums bija vismaz 4,8 kilometri sekundē. Tas ir apmēram 48 reizes lielāks par pašu spēcīgāko tornado vēja stiprumu, informē žurnāls "Physics Special Topics".

Zinātnieki izveidojuši algoritmu, ar kura palīdzību var aprēķināt vēja ātrumu, ņemot vērā jumta platību, svaru un citus parametrus. Tad šajā algoritms tika pielāgots četru kvadrātmetru lielam jumtam, kurš gatavots no salmiem, sarkanās priedes un šīfera.

Iznākumā fiksēts, ka vilkam bija jāpūš 4,8 – 8,3 kilometrus sekundē stiprs vējš. Tiesa, šādu vēja stiprumu nav iespējams izveidot, jo tas pārsniedz pat skaņas ātrumu.

"Vilkam, lai nopūstu visvieglāko – salmu – jumtu, būtu 34 reizes jāpārsniedz visspēcīgākā tornado spēks. Domājams, ka vilks nespētu sasniegt tādu vēja stiprumu," secina zinātnieki.

Zinātnieki vēl bilst, ka, visticamāk, pārvērtējuši sivēntiņu celtņu un jumtu izturīgumu, tāpēc tālākos izmēģinājumos centīsies modelēt situāciju, kas būs vēl tuvāka tai, kāda aprakstīta pasakā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!