Foto: AP/Scanpix
Lielie kaķi Āzijā parādījušies vairāk nekā pirms 16 miljoniem gadu, par ko liecina Tibetā atrastās lielo kaķu senākā priekšteča paliekas, vēsta portāls "ScienceNow".

Līdz šim zinātnieki, veidojot priekšstatus par lielo kaķu evolūciju, balstījušies uz šobrīd dzīvojošo sugu pārstāvju DNS. Saskaņā ar šiem datiem, pirmais pārstāvis no panteru ģints, kurā ietilpst arī tīģeri, lauvas, leopardi un citi, radās Centrālajā Āzijā pirms 10 – 11 miljoniem gadu. Tika uzskatīts, ka aptuveni pirms diviem miljoniem gadu lielo kaķu evolūcijas līnija sāka dalīties atsevišķās sugās. Līdz šim vecākās atrastās lielo kaķu priekšteču atliekas bija 3,8 miljonus gadus vecas – tās tika atrastas Austrumāfrikā.  

Amerikas dabas vēstures muzeja zinātnieks Džeks Cens ar kolēģiem vēl 2010.gadā Tibetā atradis apgabalu, pilnu ar dažādiem seniem priekšmetiem, kuri bija pārakmeņojušies. Tur atrasti aptuveni 120 kaulu fragmenti, kas pieder vairāk nekā desmit dažādiem zīdītājiem.  Viens no kaulu fragmentiem bija galvaskausa lauska, daži apakšžokļa fragmenti un zobi, kas piederēja trīs iepriekš nezināmās kaķu sugas pārstāvjiem. Cens ar kolēģiem aplēsa, ka atradumi ir 4 – 6 miljonus gadu veci.  

Jauno kaķu sugu nodevēja par "Panthera blytheae". Zinātnieki pieļauj, ka šī suga ir radniecīga sniega leopardam – vienīgajam kaķu dzimtes pārstāvim, kas adaptējies aukstajam klimatam. Sniega leoparda senči bijuši aptuveni par 10% mazāki un svēruši aptuveni 20 kilogramus.  

Zinātnieki salīdzinājuši atrastos kaulu fragmentus un citu seno kaķu paliekas, un rezultātā secinājuši, ka lielie kaķi radušies par 16 miljoniem gadu ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš, un sugu sadalīšanās sākās par sešiem miljoniem gadu ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!