Datorgrafiķis un blogeris Emīls Rupais šīs vasaras nogalē nedēļu pavadījis Latgalē un Lietuvas ziemeļu daļā. Lūk, viņa pārbaudītas un interesantas Lietuvas vietas, kurp doties vasaras nedēļas nogalēs.

Zarasi ciems

Šis Lietuvas pierobežas ciems ir nieka 29 kilometru attālumā no Daugavpils, tādēļ latvieši to labprāt apmeklē.

Atšķirībā no brīžiem patukšās Latgales, Lietuvas ziemeļos dzīvība kūsā – Zarasos var iznomāt visa veida peldlīdzekļus (jahtu ieskaitot), te ir gan smuka sala, kur notiek Galapagai mūzikas festivāls, gan pludmales, gan skatu laipa un pat 10 metrus augsts brīvdabas tramplīns ezerā. Pats gan nolēcu no piecmetrīgā.

Zarasu ezeru var apskatīt arī no skatu laipas – no tās var redzēt salu, kur notiek Galapagu festivāls.

Ciemā ir arī vairākas vietas, kur labi paēst.

Deguču (Degučiai) un Salakas izziņas takas

Turpat netālu no Zarasiem ir vairākas tā saucamās izziņas takas – 2 līdz 5 kilometrus garas takas pa mežiem, purviem un gar ezeriem, kur varbūt neredzēsiet neko unikālu, toties uzzināsiet šo to par vietējiem putniem, purvu tipiem, veģetāciju no glīti noformētiem infostendiem, no kuriem daži pat ir latviešu valodā.

Pie viena iespējams aplūkot vietējos iedzīvotājus, baznīcas, ezerus, lauku mājas un pat kapus.

Mums patika.

Akacis augstajā purvā pie Deguču izziņas takas.

Skats uz Salakas ciema baznīcu, ejot pa izziņas taku

Slavenās gaisa takas

Daudzi būs dzirdējuši par jauno apskates objektu Lietuvā – Anīkšču gaisa takām, kas uzceltas pie koku galotnēm kopumā 300 metru garumā. Jau Daugavpilī vietējie par tām smīkņāja, tomēr vienreiz apskatīt tās ir vērts. Brīvdienās gan jārēķinās ar pamatīgu burzmu, jo objekts ir ļoti populārs vietējo vidū, no auto var nākties kādu kilometru kājot līdz objektam. Toties ieejas maksa ir vien 1,20 eiro.

Takas ir ļoti pamatīgas, tāpat kā metāla skatu tornis taku nobeigumā, no kura augšas paveras lielisks skats uz Šventojas upi (apmēram Salacas izmērā un izskatā). Pašas takas ir platas, cilvēki plūst lielā straumē, malas ir augstas, tā ka nav jābaidās nokrist. Vienīgi nekādus dižos kokus no tām neredzējām, vien noplukušas priedes un bērzus. Pārāk parasti visi tie koki, caur ko jāstaigā, nekādus pūču dobumus un ērgļu ligzdas negaidiet. Brīdinu – Lietuvā ir īsts selfijnūju bums, augšā visi ar tām bildējās

Vairāk par šo un citiem Emīla Rupā braucieniem lasiet Rupais.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!