Foto: Shutterstock
Vienalga, vai nepieciešama karte ar norādēm, transports, izklaides vai naktsmājas ceļojuma laikā, palīdzību var atrast viedtālrunī. Problēma diemžēl mēdz būt milzu telefona rēķins, kas pārsteidz pēc atgriešanās no brīvdienām, kad ar finansēm jau tā mēdz būt švaki. Tādēļ vērts telefonā lejuplādēt vairākas aplikācijas, kas palīdzēs ceļot, bet netērēs internetu.

Kartes un navigācija

Foto: Shutterstock

Lai arī daudzi varbūt domā, ka Google Maps ir pats ērtākais un labākais rīks (daudzos gadījumos tā arī ir, un jaunākā versija ļauj to izmantot bez interneta pieslēguma), pieejamas arī daudzas personalizētākas un specializētākas kartes, kuras turklāt darbojas bez interneta pieslēguma. Piemēram, Avenza PDF Maps, bezmaksas aplikācija, ļauj piekļūt maksas un bezmaksas karšu bibliotēkai, kurā atrodamas arī tādas noderīgas kartes kā nacionālo parku un pārgājienu maršruti, jūras navigācijas kartes un specializēti pilsētu ekskursiju maršruti. 

Tāpat noderīgs rīks ceļotājiem varētu būt www.beonroad.com kas ļaus atrast pareizo ceļu ikvienā pasaules malā – tur atrodamas gan kartes, gan navigācija un laika prognozes.
Tiem viedtālruņiem, kuros pieejama iOS , varētu noderēt arī City Maps2Go aplikācija. Tā ir bezmaksas karšu datubāze, kurā ir vairāk nekā 7500 kartes, tādēļ tā var līdzēt arī ļoti nomaļās vietās. Ja jau iepriekš zināms, kurp dosieties, nepieciešams vien lejuplādēt apkaimes karti. Tur pieejamas pat nelielu Afganistānas provinču un citu tūristu ne visai bieži apmeklētu vietu kartes. Lai arī tās nebūs pašas interaktīvākās kartes, tās ir visai detalizētas un noderīgas.

Ceļveži

Foto: Shutterstock

Biezas grāmatas un kaudzi ar žurnāliem jau kādu laiku aizvietojušas modernās tehnoloģijas, tāpēc ikvienam ceļotājam noderēs ceļveži ar jaunāko informāciju un interesantiem stāstiem par ceļojuma maršrutiem tieši uzticamajā tālrunī. 

To, kas ir pasaules lielākā ceļvežu izdevniecība The Lonely Planet, šķiet, nevienam nav jāskaidro. Tāpēc skaidrs arī tas, kāpēc šīs izdevniecības ceļvežu aplikācija būs noderīga. Tā darbojas "offline" režīmā ierīcēs ar IOS, Kindle, Android. Šajos ceļvežos ir pārbaudīta informācija, jo to autori ir cilvēki, kas tiešām ilgāku laiku pavadījuši aprakstītajās vietās, iepazīstot un apskatot visu, kas aprakstīts. Ceļveži pa pilsētām, reģioniem un valstīm, kā arī vārdnīcas, audiogidi un vēl daudzas ceļotājiem noderīgas lietas. Atkarībā no izvēlēto pakalpojumu klāsta tās izmaksas ir no 0 līdz 10,49 dolāriem. 

Ierīcēm ar IOS, Android piemērota arī bezmaksas aplikācija Triposo. Tajā ir plašs ceļojumu galamērķu katalogs ar informāciju gan par to vēsturi, gan interesantiem notikumiem un daudz ko citu. Ja ceļojuma laikā pieejams internets vai kafejnīcā "noķerts" WiFi, aplikācija informēs par tuvākajiem apskates objektiem un pasākumiem, bet, ja tīmeklis nav pieejams, pirms brauciena lejuplādē informāciju par galamērķi un izmanto to bez interneta pieslēguma.

Palīgi – lēti zvani, biļetes, atskaites

Foto: Shutterstock

Plānojot ceļojumu un ceļojot ir tik daudz lietu, kas jāpaveic, ka var apjukt. Tāpat nereti rodas sajūta, ka nauda burtiski "kūst", tādēļ prātīgi izmantot jaunākās tehnoloģijas, lai šo procesu padarītu lētāku un ērtāku. 

Lētāko biļešu un ērtāko savienojumu meklēšanai jau labu laiku ceļotāji visā pasaulē izvēlas izmantot Skyscanner aplikāciju, kas ir viens no pasaules lielākajiem meklētājiem. Savukārt ietaupīt, zvanot ārzemēs, palīdzēs aplikācija roamerapp.com, kas palīdz zvanīt un saņemt zvanus lētāk. Ja pieejams internets, zvanīt var vēl lētāk. 

Bieži labākais veids, kā apceļot kādu vietu, ir braukšana ar sabiedrisko transportu. Diemžēl katrā valstī un pat pilsētā tas atšķiras. Te varētu līdzēt bezmaksas aplikācija HopStop, kas, ievadot atrašanās vietu un galamērķi, ļauj apskatīt maršrutu un nepieciešamos transportlīdzekļus. Autobusu un metro maršruti pieejami no vairāk nekā 600 pilsētām visā pasaulē.

Savukārt tiem, kam pēc komandējuma jāsniedz atskaite darba devējam, noteikti vērts lejuplādēt aplikāciju Expensify. Tā ir bez maksas un ar skenera palīdzību apkopo informāciju pa izdevumiem, izmantojot čeku un kvīšu fotogrāfijas.

Ja ceļojat uz vietu, kur nav eiro, noderēs arī XE Currency aplikācija, lai saprastu, cik kas maksā. 

Viedtālrunis var būt arī personīgais tulks, ja izmantosiet Google Translate aplikāciju, kas pārtulko gan norādes, gan ēdienkartes un citus noderīgus tekstus angliski, vien nofotografējot tos. Iespējams gan teksta, gan audio tulkojums.

Izklaide

Foto: LETA

Garš ceļojums var būt visai nogurdinošs, tāpēc nodrošināties ar izklaidi tā laikā nekad nenāks par ļaunu. Labas grāmatas pieejamas gan latviešu, gan citās valodās visdažādākajās aplikācijās - FastrBooks, Amazon Kindle un citas.

Tāpat noderēs jau iepriekš lejuplādētas spēļu aplikācijas – gan pašiem, gan bērniem būs izklaide. Tās plašā klāstā pieejamas visu veidu operētājsistēmām.

Ja esat konkrētu seriālu vai raidījumu cienītāji, sekot tiem līdz var palīdzēt aplikācija Pocket Casts (izmaksas – četri dolāri), kas lejuplādē jaunākās pārraides un sērijas, saglabā tās "mākonī" un atgādina par to, kas vēl nav redzēts.

Fotografēšanai un bilžu apstrādei

Foto: Shutterstock

Mūsdienās ceļojums nav iedomājams bez labām fotogrāfijām, kas ļauj pašiem to atcerēties un parādīt arī citiem. Foto uzlabošanai un apstrādei pieejamas neskaitāmas programmas un dažas no tām arī kā aplikācijas darbojas bez interneta pieslēguma. Piemēram, Adobe Photoshop Express, kas ir bez maksas un pieejama ierīcēm ar IOS, Android. Tā ir datorā iecienītā programma fotogrāfiju apstrādei, ko ērti izmantot arī telefonā. Ja atradīsiet vietu, kur ir WiFi. var arī uzreiz padalīties ar tām ar ģimeni un draugiem sociālajos tīklos vai nosūtīt e-pastā.

Augstu novērtēta aplikācija Camera+ (Izmaksas - 0.99 dolāri, pieejama – IOS). Tā esot viena no pašlaik labākajām mobilā telefona kameras aplikācijām, teikts prestižajā The Wall Street Journal, jo piedāvā gan plašākas iespējas fotografēšanai, gan fotogrāfiju apstrādei.

Naktsmājas

Foto: Shutterstock

Gan rezervējot laicīgi, gan mainot plānus jau ceļojuma laikā, ļoti noderīgas ir aplikācijas, kas palīdz atrast ērtus un izdevīgus naktsmāju piedāvājumus. Aplikācija Hotel Tonight ir viens no tiem rīkiem, kas piedāvā tieši to, kas vajadzīgs – rezervēt viesnīcas istabas, turklāt iespējams to darīt arī tajā pašā dienā, kad vēlaties tur nakšņot, tādējādi iespējams atrast arī izdevīgus pēdējā brīža piedāvājumus.

Tāpat var noderēt Laterooms.com, kur arī atrodami izdevīgākie viesnīcu un citu naktsmāju piedāvājumi.

Individuāliem ceļotājiem, kam pašiem patīk visu plānot un ceļojot justies kā vietējiem, jau gadiem neaizstājama ir Airbnb servisa aplikācija, kas atsūta arī atgādinājumus un adresi kā īsziņu , lai ērti sazinātos ar naktsmāju izīrētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!