Foto: Shutterstock
Šīs deviņas mobilās lietotnes jeb aplikācijas ceļotāji novērtējuši kā ļoti noderīgas, jo tās ļauj gan ērti izplānot braucienu, atrodot izdevīgākās naktsmītnes un biļetes, gan palīdz iepazīt vietas, kur esat nokļuvuši, un atrast gan vietējo iecienītas izklaides vietas, gan ceļu līdz apskates objektiem.

Un, lai arī tagad Eiropas Savienībā mobilos datus var lietot tikpat daudz kā mājās, ārpus ES interneta lietošana vēl joprojām ir dārga, tāpēc lieti noderēs arī aplikācijas, kas darbojas bezsaistes režīmā, atjaunojot tās vien kafejnīcās un viesnīcās, kur ir WiFi.

Izpēti teritoriju ar "TripAdvisor"

Šī ir viena no populārākajām aplikācijām, kas ļauj uzzināt citu ceļotāju viedokļus un pieredzi par visu, sākot no viesnīcām un restorāniem, beidzot ar gandrīz jebkuru apskates objektu uz planētas. Ja esat kādā vietā pirmo reizi, vienkārši "iemetiet" tās nosaukumu "TripAdvisor" un saņemsiet veselu sarakstu ar objektiem, kas ir apskates vērti.

Foto: Shutterstock

Tāpat ikviens var atstāt savu vērtējumu par apskatīto, ja vien izveidots "TripAdvisor" konts. Tomēr jāatceras, ka visi šie vērtējumi netiek pārbaudīti, tāpēc pret tiem jāizturas ar veselīgu kritikas devu un drošākais vērtējums būs paša piedzīvotais.

"TripAdvisor" aplikācija ir bez maksas "Android" vai "iPhone".

Navigācija bezsaistē ar "Navfree"

"Navfree" ir bezmaksas GPS sistēma, kas ļauj lejuplādēt vajadzīgās apkārtnes kartes un ietaupīt mobilā interneta megabaitus. Skaidrības labad jāsaka, ka GPS parasti "nenoēd" datus, to dara aplikācija, kas tiek izmantota (piemēram, "Google Maps"), raksta britu "PostOffice", iesakot lietot aplikācijas, kam nav nepieciešams mobilā interneta pieslēgums, jo tas būs izdevīgāk arī tad, ja atradīsieties vietā, kur nav zonas un interneta pārklājuma – tātad vietās, kur parasti visvairāk vajadzīga navigācija.

Lejuplādējiet "Navfree" "Android"vai "iPhone"

Mājas jebkur pasaulē ar "Airbnb"

Foto: Ekrānuzņēmums

"Airbnb" ir mainījis daudzu ceļotāju atvaļinājumu naktsmītņu rezervēšanas paņēmienus. Ideja ir pavisam vienkārša – uz īsu laiku iznomāt tūristiem savu dzīvokli, māju vai istabu. Šādas naktsmītnes ceļotājiem parasti ir lētākas nekā viesnīcas un ļauj justies kā mājās ikvienā svešā vietā, savukārt vietējiem ļauj nopelnīt.

Ikviens šī pakalpojuma lietotājs var atstāt vērtējumu par izmantoto naktsmītni, savukārt saimnieki – par saviem viesiem. Tāpat diezgan ērti var atrast informāciju par jau izmantotajām mājvietām, kas patikušas un kur vēlaties atgriezties vēlreiz.

Arī "Airbnb" aplikācija ir bez maksas. To atradīsiet šeit: "Android" vai "iPhone"

Pārbaudi izlidošanas laikus ar "FlightStats"

Mobilo lietotņu veikalos var atrast ļoti daudz un dažādas aplikācijas, ko izmantot, lai sekotu savam lidojumam, tomēr lielākā daļa no tām piedāvā ļoti daudz informācijas, kas parasti nemaz nav nepieciešama un sarežģī lietošanu, īpaši, ja steidzaties uz lidostu.

Savukārt "FlightStats" ir absolūti vienkārša – tikai jāievada lidostas nosaukums vai lidojuma numurs, un informācija jau atrodama.

Bezmaksas aplikācija "Android" vai "iPhone"

Izplāno ceļojumu ar "CityMapper"

Vienalga, vai nepieciešams orientēties Parīzes metro sistēmā vai Ņujorkas "F-train", šī aplikācija palīdz tikt galā ar mulsinošo svešas pilsētas sabiedriskā transporta mudžekli. Tā piedāvā arī kartes ar pilsētu sabiedriskā transporta sistēmām, turklāt tiek atjaunota atbilstoši laikam un reālajiem notikumiem, tāpēc zināsiet transporta kursēšanas grafiku, pat ja tas neparedzēti kavējas.

Tā kā "CityMapper" ir arī kartes, kas izmantojamas bez interneta pieslēguma, tās ļaus ceļojot taupīt arī mobilos datus.

Bezmaksas aplikācija pieejama "Android" un "iPhone".

Datu drošībai "Tunnel Bear"

Foto: Ekrānuzņēmums

Ja plānojat lietot internetu, "iPlayer" vai "4oD", bet gribat saglabāt sava pieslēguma drošību arī ārvalstīs, kas var būt svarīgi tad, ja pieslēdzaties dažādiem neaizsargātiem interneta punktiem, noderēs "VPN" (virtuālais privātais tīkls). "VPN" noslēpj jūsu IP adresi un atrašanās vietu.

"Ir daudz aplikāciju, kas šo pakalpojumu piedāvā, bet "TunnelBear" ir praktiska un ļoti viegli lietojama, turklāt tai ir bezmaksas versija tiem, kas nelieto daudz datu vai vēlas to izmēģināt pirms "premium" versijas iegādes," tā lietotni iesaka "The Telegraph".

Bez maksas "iPhone" un "Android", tunnelbear.com

Ceļojuma transportu plānotājs "Rome2Rio"

Ceļojot uz tālākiem galamērķiem ar vairākām pārsēšanās reizēm dažādās nepazīstamās vietās, plānošana var kļūt krietni vien sarežģītāka par to, ka jāzina, kurā autobusā iekāpt. Ja nepieciešams izplānot, kā no viena kontinenta nokļūt citā, "Rome2Rio" ir visai vērtīgs rīks. Tajā apkopota informācija par 4800 transporta operatoriem 158 valstīs. Tā nu iespējams saplānot braucienus, kuros tiek izmantoti lidojumi, vilcienu maršruti, kuģi un autobusi, redzot arī iespējamo brauciena ilgumu un izmaksas.

Aplikācija ir bez maksas. "Android" un "iPhone".

Atrodi tuvāko bankomātu ar "Post Office Travel Card"

Ir ļoti nepatīkami, ja nepieciešama nauda, bet tās izmaksas automāts nav atrodams. Un, ja tas notiek ārzemēs, tas ir dubultnepatīkami. Lietotne "Post Office Travel Money Card" palīdzēs atrast tuvāko naudas izmaksas vietu ārzemēs.

Aplikācija ir bez maksas. "Android" un "iPhone"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!