Foto: Shutterstock
Kad nepieciešams nākamais piedzīvojuma galamērķis, dodies uz Lisabonu! Vietu, kur nebeidzami mūzikas ritmi pulsē caur pilsētas vēnām, piedāvājot plašu kultūras, sporta un gardēžu atrakciju klāstu. Turklāt tas viss ir sasniedzams, dodoties pārgājienā augšup un lejup pa brīnišķīgajām bruģa ielām. Uzvelc ērtus apavus, paņem karti vai telefonu vieglākai navigācijai un dodies iepazīt pilsētu, iesaka ceļotājs un blogeris Kaspars Tauriņš.

Lūk, viņa ieteiktās vietas, ko apmeklēt Portugāles pilsētā Lisabonā!

Sāc ar Rossio laukumu

Nav labākas vietas savu Lisabonas pastaigu sākšanai, kā vienā no centrālajiem laukumiem. Iesāciet dienu garšīgi ar kādu enerģisku našķi no plašā ceptuvju klāsta un izvēlieties jebkuru no sānielām, lai sāktu ceļu uz kādu jaunu šīs laipnās pilsētas rajonu. Tūristi un vietējie cauru diennakti kā mazas skudriņas nodrošina šī laukuma dzīvīgumu.

Lai arī pastāv liela varbūtība, ka jūs šeit uzrunās kāds pieklājīgs apreibinošo vielu tirgotājs, Lisabona atzīstama par vienu no drošākajām Eiropas galvaspilsētām – uzkrītoša vietējo policistu klātbūtne pilsētas ielās, laipnā vietējo izturēšanās un nebeidzamā cilvēku plūsma samazinās jebkādus riskus līdz minimumam, ļaujot izbaudīt šo skaisto pilsētu bez satraukuma.

Santa Žustas lifts (Elevador de Santa Justa)

Veiciet pirmos soļus pa Rossio laukumu un skatam pavērsies pirmais tūristu cienīgais foto skats –slavenākais un pēdējais strādājošais vertikālais lifts Lisabonā. Šis 1902. gadā atklātais 45 metrus augstais lifts ir projektēts pēc Raula Mesniera, Gustava Eifeļa skolnieka, projekta un savā ziņā arī nedaudz atgādina Eifeļa torņa gotiskā stila elementus.

Garajās rindās pie tā gan nav vērts stāvēt, jo konstrukciju iespējams novērtēt no apakšas, turklāt Lisabonā būs ne viena vien vieta, kur varēsiet uzkāpt paši.

Rua Augusta arka un Komercijas laukums

Kur pilsēta satiek Težu upi, var sākties maršruts pretī saulei. Šī arka kalpo kā Lisabonas vārti – dodoties iekšā, nokļūsiet pilsētas centrālajā daļā ar atpazīstamajiem veikalu zīmoliem un tūristu restorāniem, dodoties ārā, tā paver ceļu gar upi un atklāj nebeidzamas transporta kustības iespējas. Variet doties kādā no laivu braucieniem uz pretējo krastu, lai apskatītu Kristus statuju (un piemānītu draugus par atrašanos Rio) vai izmēģinātu spēkus kādā no slavenajām sērferu pludmalēm.

Ja esat devušies ceļā agri, tad bez rindām varēsiet apmeklēt arī Rua Augusta arkas jumta daļu – tur viens no lieliskākajiem skatiem uz pilsētu ir garantēts.

Belemas rajonsa

Belemas rajons ir ideāls pusdienas/dienas pastaigas galamērķis, lai nodotos Lisabonas arhitektūras varenībai. Dažādas milzīgas ēkas, kur savijas kultūra, stāsti un modernā māksla. Tūristu apmeklētākais objekts ir Belemas tornis, kas būvēts pilsētas viesu sagaidīšanai un varenības demonstrēšanai iepriekšējos gadsimtos. Turpat blakus iespējams uzzināt par vietējo aviācijas nozari.

Šķērsojot ielu un dodoties atpakaļ centra virzienā, pavērsies iespējas apmeklēt arheoloģijas muzeju vai kādu no alternatīvā kino filmēšanas laukumiem, tomēr galvenais galamērķis ir Belemas kultūras centrs ar tajā esošo Hosē Berardo kolekcijas muzeju. Milzīga cietokšņa arhitektūra ļauj izmitināt milzīgo miljonāra Berardo mākslas kolekciju, kas ir viena no iespaidīgākajām modernās un mūsdienu mākslas kolekcijām. Turklāt pēc tās īpašnieka vēlmēm tādu dižgara Varhola, Poloka, Pikaso un citu mākslinieku darbi apskatāmi bez maksas.

Šajā rajonā apskatāms arī milzīgais Džeronimo klosteris, iespējams nobaudīt autentiskas Pastel del Nata (portugāļu maizītes) "Pasteis de Belem" kafejnīcā un iemaldīties "LxFactory" – Lisabonas radošajā rajonā, kur nesteidzīgā ritmā plūst Lisabonu apciemojušie radošie prāti.

Kaškaja

Vien 40 minūšu vilciena brauciena attālumā atrodas kosmopolītiskā nomales pilsēta Kaškaja, ko siltajās dienās noteikti ir vērts apmeklēt.

Nelielā zvejnieku pilsēta transformējusies līdz nepazīšanai – vispārējs miers, populāras pludmales un spilgta naktsdzīve. Vien klinšainajos krastos redzamie makšķernieki un pāris senie nami atgādina par iepriekšējo vēsturi.

Rozā iela

Iela, kas galvenokārt asociējas ar savu pagātnes nelāgo slavu – netiklām izvirtībām un pirātu krogiem – jau kādu laiku rotājas ar rozā ielas krāsojumu.

Šodien šie pagātnes stāsti vilina tūristus aplūkot nelielo ieliņu, lai sajustu pagātnes dvesmu, ko steidz izmantot radoši uzņēmēji – dienā tik klusā iela naktīs pārvēršas par vienu no karstasinīgākajiem deju plačiem Lisabonā.

Sports

Lisabona ir futbola pilsēta. Divu nesamierināmu komandu – "Benfica" un "Sporting" – mājvieta. Neatkarīgi no tā, kuras komandas spēle vairāk uzmanības saistījusi, ir vērts iegādāties biļeti un apmeklēt kādu no šo komandu spēlēm.

Vietējo fanu pūlis un nebeidzamās dziesmas arī jums liks celties kājās strīdīgos momentos un pievienoties blakussēdētāju skandētajiem saukļiem.

Gardēžu Lisabona

Ribeiras tirgus

Ceļojot ir radies priekšstats, ka ļoti bieži tūristu iecienītākie tirgi ir vairāk nekā skaista izkārtne. Arī Ribeiras tirgus (Mercado da Ribeira) priecē ne vien tūristus, bet arī vietējos – svaigi augļi, dārzeņi (vērts pagaršot arī jau ierastos, jo tie garšo pavisam citādi), zivis un citi produkti ik dienu piepilda tirgus galdus un mazos veikaliņus.

Arhitektoniska bauda un iztēle ļāvusi tirgus laukumam pa vidu rast vietu 35 īpaši izraudzītiem restorāniem un mini veikaliem, kas kopš 2014. gada pasniedz visaugstāk novērtēto Portugāles šefpavāru meistardarbus tieši tirgus vidū. No pulksten 12 sākas gastronomiskās svinības, kur tūristiem un vietējiem izsmalcinātos ēdienus pasniedz blakus strādājošie šefpavāri. Iesaku: "Hebrique sa pessoa" firmas ēdienu, ko papildināt ar turpat centrālajā daļā iegādājamu vietējā sarkanvīna glāzi.

UAU


Viena no piestātnes teritorijas draudzīgākajām kafejnīcām – svaigas sulas un saldējumi visdažādākajos izpildījumos un garšās. Ja neesiet tur bijuši, tad neesiet baudījuši labāko Lisabonas saldējumu.

Noobai cafe

Brīnišķīgs saulrietu skats, lielisks vīns un sieru/gaļas izlase padara šo par labāko brauciena atklājumu. Kafejnīca atrodas blakus ļoti populāram skatupunktam, tomēr neuzkrītošie ieejas vārti, ļauj tai saglabāties kā nelielam noslēpumam parastajai tūristu masai.

Uz jumta izvietotā divstāvu terase piesaista dzīves baudītājus no visas pasaules, kas vēlas vērot sauli norietam zem 25. aprīļa tilta un nodoties labas mūzikas ritmiem.

Turklāt Lisabonā vēl ir tik daudz kā cita, ko jums pašiem atklāt un ieraudzīt!

Vairāk lasiet: kasparstaurins.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!