Foto: Privātais arhīvs

Daiga Geizane ir latviešu meitene, kas nolēmusi piepildīt savu sapni un vismaz pus gadu pavadīt, ceļojot pa Brazīliju. Par to, kā viņai iet un kādus novērojumus un ieteikumus meitene var dot citiem ceļotājiem, lasiet viņas reportāžās no Dienvidamerikas Turismagids.lv.

Rīga - Milāna - Londona - Sanpaulu

Ceļš līdz Brazīlijai

Foto: Privātais arhīvs


"Ilgu laiku mani mocīja ceļojuma kāre apskatīt bērnības sapņu zemi Brazīliju. Laikam ritot, šis sapnis kļuva arvien piepildāmāks. Izlēmu ceļot uz šo valsti kā tā saucamais backpacker, jo tā būtu iespēja iepazīt to vairāk, lētāk, kā arī iesaistīties vairākās avantūrās.

Kā zināms, Brazīlija aizņem lielāko daļu Dienvidamērikas. Lai gan Brazīlija tiek uzskatīta par vienu valsti, tā ir ļoti dažāda - katrs štats kā cita valsts. Brazīlijas vienojošais elements, es teiktu, varētu būt vienīgi valoda ar tās dažādajiem akcentiem.

Tātad sāku savu ceļojumu ar lētākās biļetes iegādāšanos. Šim nolūkam labi kalpoja skyscanner.com. Izmeklējot visdažādākos variantus, nonācu pie secinājuma, ka visizdevīgākais variants, lai gan ne ātrākais, būtu caur Milānu, Londonu uz Sanpaulu. Tā nu veiksmīgi ceļojuma aģentūras mājaslapā iegādājos lidojumu biļetes un sāku pakot mantas. Tā kā mans ceļojuma plāns līdz galam nebija nokomplektēts un zināms, tad nu ņemu līdzi visu, kas, manuprāt, varētu noderēt kādiem pāris mēnešiem, atstājot mājās visu lieko (rotaslietas, dārgus telefonus, fotoaparātus). Kā zināms, Brazīlija nav tā zeme, kur lieki izrādīties ar savu finansiālo statusus. Labākajā gadījuma tiksi tikai aplaupīts.

Tad nu devos ceļā, kas ir ilgs un nogurdinošs. Milānā saskaros ar pirmo problēmu. Lai gan Latvijai un Brazīlijai ir bezvīzu režīms, un Latvijas pilsoņiem uz šo Dienvidamerikas valsti ir atļauts ceļot bez vīzas, pavadot tur laiku līdz trīs mēnešiem, un tad šo uzturēšanās laiku var pagarināt vēl uz trim mēnešiem, esot jau Brazīlijā, tomēr Milānā man atsacīja iekāpšanu lidmašīnā, ja neuzrādīšu kādu rezervāciju izlidošanai no valsts.

Man tomēr tika dota atļauja lidot uz Londonu, kas ļoti priecēja, jo Londonā bija jāgaida 13 stundas līdz nākamajam lidojumam, līdz ar to varēju tur atrisināt šo problēmu. Londonā iegādājos lidojumu uz Argentīnu, lai jautājumu gadījumā varētu uzrādīt to.
Man par lielu pārsteigumu Londonā šajā sakarā neradās nekādu problēmu. Garajās rindās stāvot, neviļus iepazinos ar īru meitenei, kas gluži tāpat kā es bija nolēmusi viena pati doties avantūrā uz Brazīliju. Tā nu biju atradusi arī ceļojuma biedru.

Mana brauciena sākums noritēja raiti, lidoju ar aviokompāniju British Airway un, jāsaka, ka tā ir viena no labākajām aviokompānijām, ar ko ceļots. Nolaidāmies Sanpaulu lidostā. Satraukums, gaidas kas nu būs, protams pārņēma jau pie muitas. Izgājām cauri Federālajam robežkontroles punktam bez jebkādam problēmām. Jāpiemetina, ka manis sastaptajai ceļa biedrenei nebija nekādas biļetes izlidošanai ārpus valsts, lai gan bieži ir dzirdēts, ka izbraukšanai ārpus valsts dokumentus var pajautāt.

Sanpaulu - pilsēta kā betona džungļi

Foto: Privātais arhīvs

Debesskrāpju un cilvēku pārpildīta ir šī lielā Dienvidamerikas metropole. Cilvēki visdažādākie. Gari, tievi, īsi, resni, gaiši, tumši. Kā paši brazīlieši saka, jebkurš var būt brazīlietis, neatkarīgi no savas izcelsmes vietas. Pilsētā mitinās aptuveni 15 miljoni iedzīvotāji. Tā ir sadalīta rajonos, kas ir tikpat dažādi kā paši iedzīvotāji. No graustu rajoniem jeb tā sauktajām favelām līdz visneiedomājamākajām bagātībām pilnajiem Bruklinas (Brooklin) un Avenida Paulista rajoniem, kur apgrozās visturīgākie šīs pilsētas iedzīvotāji.

Sanpaulu pilsēta ir izteikti betona džungļi. Ēka pie ēkas, cik tālu vien acis rāda. Nebeidzama cilvēku burzma, lielceļš pilsētas vidū, ielas veidotas kārtās, viena otrai virsū. Brīžiem nevar pat īsti saprast, kurā pilsētas stāvā atrodies. Satiksme pilsētā ir diezgan nesakārtota, līdz ar to nepieciešams ilgāks laiks, līdz pat 3trīs stundām, lai nokļūtu no viena pilsētas gala uz otru. Autobusu pieturās nav sarakstu, un transports kursē, kā grib, līdz ar to lielāka daļa pilsētas iedzīvotāju pārvietojas ar mašīnām, kas arī sarežģī satiksmes plūsmu.

Apskates vietas

Foto: Privātais arhīvs

Avenida Paulista rajons ir ielu debesskrāpju un banku biznesa centrs. Pilsētas visslavenākā iela ir pārpildīta maziem veikaliņiem, bāriem, iepirkšanās centriem kā arī bankām un citām biznesa ēkām. Šeit satiktie cilvēki lielākoties ir izglītoti, ar angļu valodas zināšanām, kas ir pilnīgs pretstats nabadzīgākajiem un tālāk no centra esošajiem Sanpaulu rajoniem. Vispār sajūta, esot šajā ielā, ir kā "mājās" Eiropā - viss sakārtots, skaists un civilizēts.

Bruklina ir viens no dārgākajiem Sanpaulu rajoniem. Jauks, sakārtots biznesa rajons ar dzīvojamo māju kompleksu. Kā jau ierasts, jebkur Brazīlijā visas celtnes apjoztas ar lielām sētām un sargiem, īpaši šajā rajonā. Jāsaka atklāti, Bruklinā tik tiešām var justies droši un pat aizmirst kurā Pasaules kontinenta pusē atrodos.

Ibirapuera parks ir lielākais un skaistākais parks Sanpaulu. Šeit atrodami visdažādākie dienvidu zemes augi, kā arī viens no lielākajiem muzejiem, kas veltīti Āfrikai.

Dzīvesveids

Foto: Privātais arhīvs

Lielākā daļa paulistanos (tā sevi sauc paši iedzīvotāji) strādā līdz pat 60 stundām nedēļā, bet līdz ar to atpūšas arī ar vērienu. Dodas dārgās pusdienās sambas deju ritmos vai vienkārši dodas pastaigā pa pilsētu. Nakts dzīve ir ievērojami dārga. Lai tiktu iekšā klubā, vienmēr būs jāmaksā ieejas maksa gan sievietēm, gan vīriešiem. Parasti pie ieejas tiek iedots papīra saraksts, ko nedrīkst pazaudēt. Uz tā atzīmēta ieejas maksa, kā arī dzērieni, kurus iegādāsies vakara gaitā. Pirms iziešanas šis papīra saraksts jāuzrāda kasē, jāsamaksā norādītā summa, ko arī pie pašām kluba durvīm pārbaidīs sargs.

Noziedzība

Lai gan Dienvidamerika nav no drošākajām vietām, tomēr noziedzība te nav tik pamanāma, ja ievēro drošības noteikumus – nestaigā viens naktī pa ielām, neplātās ar naudu, rotaslietām vai telefonu. Ir rajoni, kuros bez bailēm var droši pārvietoties un justies kā Eiropā.

Ieteikums

Jebkuram, kurš vēlas iegūt izsmeļošu informāciju par pilsētu, ieteiktu doties ekskursijā Free walking tour Sao Paolo. Šajā tūrē bez maksas tiek izstāstīta informācija par slavenākajām ēkām, ielām, vēsturi un cilvēki dzīvesveidu. Sanpaulu pilsēta ir slavena ar nekaitamajiem muzejiem, izstādēm, festivāliem, ēkām un nakts dzīvi."

Nākamā ceļojuma pietura būs Nova Odessa. Maza pilsētiņa Sanpaulu štatā ar vislielāko latviešu diasporu Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!