Esmu bijusi Parīzē, redzējusi daudz apskates objektu, taču nekad nebiju iedomājusies, ka nonākšu pie tikpat spilgtām un neaizmirstamām emocijām tepat Kurzemē. Pateicoties Grobiņas Tūrisma klubam "Oga", man arī bija iespēja iepazīt Grobiņas novada, Medzes pagasta Tāšus, un to brīnišķīgos, vēsturiskos apskates objektus.

Ceļojums sākās Tāšu muižā. Kungu māja baroka stilā būvēta 1734.gadā. Viņi lepojas ar to, ka šeit savu bērnību un jaunību tēva īpašumos pavadījis rakstnieks, dzejnieks, dramaturgs Eduards Keizerlings. Interesanti, ka vietējie iedzīvotāji zina stāstīt leģendas, piemēram, par baronesi fon Korfu, kura noindēta, jo gribējusi dot Tāšu zemniekiem brīvlaišanu agrāk, kā tas noticis visā Kurzemē. Šī muiža, gan visu laiku tiek rekonstruēta un papildināta ar antīkām lietām, un tas muižai piešķir tikai nemirstošu vērtību. Muižā patiesi var sajust senatnes pieskārienu. 

Turpinājumā apskatīju zemnieku saimniecību "Baroni". Sākumā ieraudzīju dažas mīlīgas kaziņas, domāju piestāšu. Bet nekad nebūtu domājusi, ka saimniecības lepnums ir aptuveni 100 kazu liels ganāmpulks, no kura sniegtajām veltēm ražo pienu, sieru, biezpienu un jogurtu. Grūti izstāstīt to, kādu pozitīvu enerģiju rada šī vieta. Pārņem neviltota sajūta, ka tagad tavu draugu pulku ir papildinājušas apmēram 100 kaziņas. Katrai ir savs raksturs un īpatnība, ar ko tā cenšas aizkustināt. Uzskatu, ka šī ir viena no jaukajām vietām, kur pavadīt brīvdienu kopā ar saviem mīļajiem. 

"Uzlādēta" ar pozitīvām emocijām, turpināju ceļu uz " Maztāšiem". Miers un klusums. Tur iespējams ir noīrēt laivu un doties burvīgā ceļojumā pa Tāšu ezeru. Tiem, kam patīk pavadīt savu brīvo laiku pie dabas makšķerējot, te ir lieliska iespēja. Bet cilvēki, kuri nav ūdens cienītāji, skatu namiņā var nodoties putnu vērošanai un iekurināt siltu, mājīgu uguns liesmiņu. "Maztāši" piedāvā arī telšu vietas. Zemnieku saimniecību noteikti rekomendēju cilvēkiem, kuri vēlas izrauties no ikdienas rutīnas un ļauties dabas burvībai un putnu čalām. 

Vējš matos, jautri smiekli, atmiņā paliekoši stāsti un zvēru skaņas. Šis viss mani priecēja zemnieku saimniecībā "Elčuki". Tur ir fantastiska iespēja apskatīt savvaļas zirgus, pīles, trušus, ragaiņus un citus lopiņus. Pabarot, aprunāties ar tiem, nofotografēties. Jauka vieta, kur brīvdienas pavadīt kopā ar bērniem. Saimnieki ar lielāko prieku uzņem ciemiņus, viņi tiešām ar saviem stāstiem ieinteresē klausītāju. Zemnieku saimniecība "Elčuki" piedāvā ļauties trakulīgam braucienam ar bobiku caur birztalām un grāvmalām, līdz savvaļas zirgiem un govju ganībām – īsts Latvijas safari. Iesaku katram no Jums izmantot tik jautru un atmiņā paliekošu iespēju. 

Tāds nu bija mans nebūt garais, bet neaizmirstamais, emocijām bagātais ceļojums pa Grobiņas novada, Medzes pagasta Tāšiem. Mēs katrs varam iepriecināt sevi un savu ģimeni, ar vienkāršām un aizraujošām lietām. Ļaujies tam ko piedāvā Latviešu zemnieku saimniecības, un izbaudi to!

Tāšu (Telses) muiža

Telses (Telsen) muiža rakstītajos avotos pirmo reizi pieminēta 1501. gadā. No 1641. gada līdz 19. gadsimta vidum muiža piederēja fon Korfu dzimtai, kuras laikā tapusi muižas centra apbūve. Kungu māja būvēta 1734. gadā, bet pārbūvēta 19. gadsimta vidū. Celtnē saglabājušies vērtīgi baroka stila kamīni, no akmens izgatavots galvenās ieejas portāls u.c. detaļas. Lielās mājas pirmais stāvs būvēts 18. gadsimta 60. gados, bet otrais stāvs - 1778. gadā. Bijušo muižas centru ieskauj vēsturiskie apstādījumi 10 hektāru platībā. 

Apmeklējums iepriekš jāpiesaka:
Tālr.: 29133136; 28289973
E-pasts: telses_muiza@inbox.lv.

Bioloģiskā zemnieku saimniecība "Baroni"
Atpūta pie dīķiem, makšķerēšana (karpas līdz 15 kg). Nojume piknikam (līdz 25 vietām), telšu un ugunskuru vietas.

Latvijas kazu šķirnes ganāmpulka prezentācija, kazas piena, siera, biezpiena, jogurta degustācija, iespēja izmēģināt roku kazas slaukšanā.

Atpūta pie un uz ūdeņiem - Tāšu ezera. 

Zivju zveja ar tīkliem, makšķerēšana, spiningošana. Telšu un ugunskuru vietas 

Tālr.: 286 287 72
E-pasts: kastanis50@inbox.lv

Laivu noma Tāšu ezerā z/s "Maztāši"

Dabas draugiem labi iekārtots atpūtas - skatu namiņš Tāšu ezera krastā, piemērots putnu vērošanai. Laivu noma, makšķerēšana, telšu vietas, peldvieta, ugunskuru vietas.

Apmeklējumu iepriekš jāpiesaka:
Tālr.: 29906373, 63454685

Piedzīvojums saimniecībā "Elčuki"
Plašās Medzes pļavās dzīvo savvaļas zirgi, iespēja apskatīt un izzināt interesantā gidu stāstījumā savvaļas zirgus, doties nelielā pārgājienā pa pļavu takām. Telšu un atpūtas vietas. Saimnieki interesentus iepazīstinās ar aušanas un tapošanas noslēpumiem.

Ir iespēja ar apvidus auto izbraukt pļavās un vērot savvaļas zirgus un govis, noklausoties stāstījumu, kāpēc mums ir šie lielie zālēdāji un kāds ir viņu uzdevums. Lieliska vieta dzimšanas dienu svinībām.

Tālr.: 29733310, 26722659
E-pasts: edmundsrubenis@inbox.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!