Brazīlija ir lielākā Dienvidamerikas valsts. Latvijas ceļotāju grupa no "Vides Fakti" šopavasar devās atklāt šo košo valsti. Arī "Tūrismagids" piedāvāja noskatīties spilgtākos fragmentus no ceļotāju piedzīvotā. Šoreiz pēdējais stāsts par Pantanālas rezervātu – pasaulē lielāko tropisko mitrāju, kur mīt neskaitāmi eksotiski un neparasti dzīvnieki, augi, kukaiņi un arī ļoti interesanti ļaudis.

Iepriekšējo stāstu par Ipanemas pludmali, kur radies bikini, lasiet šeit, bet par to, kas ir brazīliešu kapoeira – šeit. Savukārt vairāk par Rio graustu rajoniem uzziniet šeit.

Pantanālā, kas ir milzīgs UNESCO biosfēras rezervāts, līdzās daudzveidīgām iekoptām saimniecībām ir arī dabas aizsardzības teritorijas. Te dabas daudzveidība ir apbrīnojama, un cilvēks ar to veiksmīgi sadzīvo plecu pie pleca. Pantanalā lielas teritorijas klāj ūdens, tāpēc tur sastopama arī liela putnu sugu daudzveidība. Piemēram, īsta Dienvidamerikas vizītkarte ir piekūnveidīgais putns karakara, kas te sastopams bieži un senatnē bijis pat acteku svētais putns.

Adriano, kas visu mūžu pavadījis Pantanālā, latviešu ceļotājiem pastāsta arī dažādas viltības, kā izdzīvot vietējā vidē un kurus no daudzveidīgajiem augiem var lietot pārtikā. Piemēram, palmu augļos atrodamais šķidrums ir dzerams, bet to rieksti – ēdami.

Vēl viena Dienvidamerikas vizītkarte ir kapibara – daļēji ūdenī dzīvojošs jūrascūciņu dzimtas grauzējs, kas ir lielākais grauzējs pasaulē. Šos dzīvniekus Pantanālā var sastapt lielā skaitā. Tie ēd zāli un daudz augļu, bet slēpjas ūdenī. Interesanti, ka tēviņus no mātītēm var atšķirt pēc paliela veidojuma uz deguna – kapibaru kungiem tāds ir, bet dāmām – nav. Kapibaras ūdenstilpnes dala ar plēsīgajiem kaimaniem, bet pieaugušas kapibaras tie neaiztiek.

Pantanālā sastopami arī neparasti termītu veidojumi un pat milzīgas celtnes.Tās topot ļoti lēni, bet lietus laikā šis process nedaudz paātrinoties, stāsta Adriano, jo tad zeme ir mīkstāka. Izrādās termītu mājas atkarībā no to sugas atšķiras. Termīti ir nakts kukaiņi, kas ieņem nozīmīgu vietu ekosistēmā, jo tie ēd mirušo koku un augu daļiņas. To mājas ir ļoti izturīgas būves, un tās nespēj izjaukt ne skudru lācis, ne pat cilvēka svars.

Pantanālā mitinās arī tādi neparasti dzīvnieki kā skudru lāči. Tie gan ir nakts dzīvnieki un dienas laikā ir reti redzami. Skudru lāču garajā purnā ir veikla mēle, ar ko saķert skudras un termītus, bet, lai izvairītos no kukaiņu kodumiem, dzīvnieki ilgi pie viena pūžņa neuzturas, zina stāstīt gids.

Savukārt ezerā var sastapt niknās piranjas, ko ceļotājai un radio cilvēkam Sandrai Kropai izdodas arī notvert. Šai zivij ir ļoti asi zobi, un tā ir sevišķi plēsīga. Kā stāsta gids Adriano, tad, ja cilvēks iekrīt ūdenī šajā ezerā un viena piranja iekož tā, ka parādās asinis, īsā laikā ap to sapeld vesels bars zivtiņu, kas ātri vien var apēst pieaugušu cilvēku. Tās gan nav grūti noķert – pietiek ar nūju, kuras galā ir āķis ar gaļas gabaliņu. Vietējie iecienījuši šo zivju buljonu, bet tās pārtikā lieto arī kaimani. Šos Dienvidamerikas krokodilus Adriano visai veiksmīgi pieradinājis un pat baro ar gaļas gabaliņiem. Savukārt ar bišu vasku viņš māk noķert indīgo tarantulu.

Vienvārdsakot, Pantanālā netrūkst eksotisku dzīvnieku un vietu, kas atstāj neaizmirstamu iespaidu un mūsu puslodes iedzīvotājiem ir pat ļoti interesanti.

Vairāk par Pantanālu un Brazīliju, lasiet šeit.

Vairāk par eksotiskās Dienvidamerikas īstās garšas meklējumiem piedzīvojumu ekspedīcijā "Brazīlija. Latviešiem pa pēdām" varēja uzzināt Latvijas Televīzijā sešu sēriju raidījumā kopā ar Sandru Kropu. Raidījumu Latvijas Televīzijas 1. kanālā varēja vērot sestdienās pulksten 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!